Miért pont az ázsiai rutin? 

Talán egy antropológust vagy egy szociológust lenne arról a legjobb megkérdezni, hogy miért olyan népszerűek manapság a különböző life coaching irányzatok. Évek óta minden a lelki békénk körül forog, a “modern ember” azzal van elfoglalva, hogy miként szabadulhatna meg legkönnyebben a stressztől és hogyan “találhatná meg önmagát”. Mindez őrületes és állandóan változó trendekben jelenik meg, mivel természetesen ez is egy hatalmas üzlet. Emellett viszont azt hiszem, hogy a jelenségnek igenis van egy komoly kulturális alapja, hiszen ennyi pittyegéstől és ekkora impulzusdömpingtől tényleg csak úgy tudunk megszabadulni, ha tudatosan hátrébb lépünk időnként.Én azt vallom, hogy mindenki legyen a saját mestere, próbálja meg megtalálni a millió mindfulness filozófia közül azt, ami számára valóban működik.

Nekem ezt nagyjából megtestesíti az ázsiai szépségápolási rituálé. A tíz lépéses rutin kiépítése mögött ugyanis valójában komoly tudatosság és aktív önmegfigyelés van. Ép testben, ép lélek – ez egy örök igazság. Az egészségnek fontos részét képzi az, hogy önmagunkkal harmóniában legyünk és odafigyeljünk a saját egészségi állapotunkra. A bőrünk esetén ez könnyű, hiszen elég egyszerűen tükörbe nézni reggelente. Ráadásul a kültakarónk állapota tökéletes indikátora az általános testi egészségünknek, egyes elváltozások kifejezetten jellemzőek egyes egyéb szervi megbetegedésekre.

Az európai szépségápolásnál a jó illat, a luxus érzet az, ami a nők számára kényeztetést jelenti. Ezzel szemben Ázsiában a bőrproblémák kezelése, az öregedés megelőzése és a bőr gazdag táplálása a fő cél. Persze a helyzet sokkal árnyaltabb, hiszen nyugaton is léteznek olyan márkák, amelyek a tudatosságra épülnek (pl. La roche posay) és az ázsiai márkák mesterei a skintertainmentnek (ld. pokémonos csomagolások stb).

Mindezek ellenére a jelen állás az, hogy az ázsiai mainstream márkák sokkal inkább koncentrálnak az összetevőlisták folyamatos fejlesztésére és így sokkal könnyebb rövid- és hosszútávú, látványos változásokat elérni. Amihez mi maximum gyógyszertárban férhetünk hozzá, az náluk a drogériás alapvonal, de szerencsére ez is változóban van!

Számomra az ázsiai szépségápolásban megjelenik az a tudományos szemlélet is, ami szakmai ártalomként alapeleme az egész életemnek.:) Nagyjából az összes valaha volt komoly hobbim úgy nézett ki, hogy volt egy technikai/tudományos háttere és egy hatalmas szórakoztató faktora is. Ez megjelent anno a francia nyelv szenvedélyes tanulásában és a portréfotózásban, amit szintén évekig csináltam. Ezek azóta sem tűntek el, csak bekerült melléjük (és jelenleg dominál) a szépségápolás. Ráadásul ebben a mindennapi rutinban valójában megtaláltam azt a napi kötelező nyugalomadagot, amit a bejegyzés elején emlegettem. És ez így gömbölyű!:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s