Mítoszok: az orron levő fekete pontok

Bizonyára sokan észrevettétek már magatokon vagy akár mások bőrén is az orr illetve az áll területén lévő millió sötét pontocskát. Bizonyára volt már olyan, hogy ezeket elkezdtétek nyomkodni, eredménytelenül. Bizonyára mindenki vett már magának valami mitesszereltávolító vagy pórustisztító tonikot, maszkot, tisztítót a drogériákban, amelyekkel maximum közepes sikert ért el.

A titok nyitja, mint az életben általában, a probléma megértése.

Azok a sötét pontocskák nem mások, mint a szőrtüszőkhöz kapcsolódó faggyúmirigyek kivezető csövének nyílásai. “Sebaceous filament” néven fut a szakirodalomban angolul, megmondom őszintén a hivatalos magyar nevét nem tudom. Elnevezni nem akarom, bár szó szerint faggyúfonal is lehetne és ez már kellően undorítóan hangzik. 😀 Ezekben a kivezető járatokban valamennyire felhalmozódik a faggyú és némi törmelék is, de alapvetően nyíltak a külvilág felé.

Ezzel szemben egy mitesszer esetén elzáródik a kijárat és az elhalt sejtekkel keveredő faggyú megreked a bőr felszíne alatt. Magasságtól függően oxidálódhat a faggyú, ezért a felszínhez közeli mitesszerek feketék, a lejjebb fekvőek fehérek. Ezek gyulladásra hajlamosak, így születik a pattanás. Ezeket megfelelően kiürítve megszüntethetjük.

Visszatérve az orron levő fekete pontocskákhoz, ha ezeket elkezditek nyúzni, csak egy kis olajos tartalom fog ürülni, de a pontocska ott fog maradni. Ha bénáztok és koszos a kezetek, akkor persze felsérthetitek a bőrt és befertőzitek, annak sokkal csúnyább maradványai lesznek, tehát ezt semmiképp sem ajánlom.:)

Akkor mi a megoldás?

  • Először a legfontosabb, hogy ne kezdjünk el őrülten foglalkozni velük, hormonális állapottól függően a felnőtt bőrkép részei.
  • Használjunk olajos lemosót! Az olajat a víz nem oldja, ez közismert tény. A bőr helyes tisztításába most nem mennék itt bele. Mióta elkezdtem erre figyelni, feltűnt, hogy az olajos tisztító rövid bemasszírozása valóban csökkenti a pontocskák láthatóságát. Persze pár nap alatt újratelítődnek a járatok, de ez a manőver nem igényel nagy előkészületeket.
  • Kémiai hámlásztás! Ez is külön posztot érdemel persze, de nyilvánvaló, hogy a elhalt sejtek eltakarításával a járatok ürülését is segítjük.
  • Agyagmaszkok: a Himalaya Herbals maszkját én is használtam régen, mert nagyon sok jó véleményt olvastam róla és rohantam megvenni. Szerettem és szépen tisztította a bőröm, de a rosacea miatt nem kenek semmit már az arcomra, amit kicsit is durvábban kell suvickolni. Azóta használtam az Innisfree agyagos maszkját, amiről tesztet is írtam!

(Kép forrása: poreminimizers.com)

Mítoszok: az orron levő fekete pontok” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Innisfree kapszulák

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s