Méhlepény a kozmetikumokban?? – Mizon Placenta Ampoule Cream review

Ez a bejegyzés mindenképpen megosztó lesz, ezért arra kérlek titeket, hogy legyetek nyitottak és gondolkodjatok el azokon az érveken, amiket leírok. Szeretek etikai kérdésekkel foglalkozni, szeretek beszélgetni ilyenekről, de veszekedni nem vagyok hajlandó. Az értelmes vita és egymás álláspontjának elfogadása a hitvallásom.

Ázsiában sok csodaösszetevőt használnak a kozmetikumokban, drogériás szinten olyanokat is, amik nyugaton exkluzívak. Ilyen a placenta, azaz a méhlepény is.

MÉHLEPÉNY?!?!??!?!?!??!?!

Igen.

Honnan származik a méhlepényt?

A placenta három forrásból származhat: lehet emberi, állati és növényi.
Én, amikor az alább véleményezett krémet megrendeltem, azt hittem, hogy abban növényi eredetű van. Nem olvastam rendesen utána – ez mindig hiba. Azóta kiderítettem, hogy a növényi placenta, ami a magnak egy nagyon speciális kis része rendkívül drága lenne, egész egyszerűen nem tudnak annyit összeszedni, hogy megfizethető legyen. Ezt egy fórumon olvastam, ahol egy fórumozó egy japán cégtől érdeklődött az egyik termékben lévő placenta eredetéről, ugyanis ezt az információt ritkán kötik az orrunkra. Nos, ez így tudom, hogy nem hivatalos forrás, de én korrekt állásfoglalásnak tartom és ezután úgy veszem, hogy ha egy terméken a placenta szó szerepel, az állati.  
Az emberi eredettel kapcsolatban sok helyen olvastam, hogy egyes távolkeleti cégek Oroszországban és Ausztráliában gyűjtik be a szülészeteken az anyák méhlepényét. Az összetevőlistában konkrétan jelölni kell, hogy emberi eredetű placenta fehérje van az adott krémben, így én attól nem félek, hogy ilyen jut hozzám. Ennek az egésznek amúgy olyan exkluzív maffiaszaga van.
Az állati eredetű általában juh vagy szarvasmarha eredetű. Ennek értelmében egyfajta mellékterméke az állattenyésztésnek. A cégek felvásárolják a tenyészetekből és olvastam olyat is, hogy a vágóhídakon az állatok méhének legbelső rétegéből is kinyernek ezt-azt. Ezutóbbi állítás biológiai szempontból fura, mert a méhnyálkahártya, mint szövet, teljesen különbözik a méhlepénytől.

Hogyan állítják elő? Mi a hatóanyag?

A placenta, mint szövet, meglehetősen összetett. Ne úgy képzeljétek el, hogy belevágják az egészet egy darálóba, aztán megy bele a kencébe.:D Nagyon hosszú tisztítási folyamaton megy keresztül és végül csak fehérjéket tartanak meg. Megmondom őszintén, rohadtul idegesít, hogy nem találtam meg, hogy ez pontosan milyen fehérjéket takar. Itt már tudományosan kissé kilóg a lóláb.:)

Biztonságos?

A legutóbbi, 2002-es konszenzus azért értékeli kritikus összetevőnek, mert nincsen igazán szabályozva a placenta feldolgozása. Három probléma van: marad-e más, szennyező molekula a fehérje mellett, kerül-e konkrét hormon a krémbe, végül kerülhet-e bele fertőző ágens (toxoplasma, cmv vírus)? Ezek nem elhanyagolandó kérdések. Én személy szerint nem félek ettől, ezeknek a hatalmas cégeknek elég fejlett a technológiájuk, bízom benne, hogy Koreában és Japánban van rendes ellenőrzés. Kétes eredetű placenta krémet semmiképp sem vennék!

Hatásos?

A rossz hírem, hogy valószínűleg igen. Laborban kimutatták, hogy a bőr felületi és kötőszöveti sejtjeinek szaporodását is serkentik a vizsgált fehérjék. Antioxidáns tulajdonságuk is van, tehát valamelyest semlegesítik az UV-sugárzás által okozott károkat. Az egész elég hasonló a C-vitaminhoz. Ami még sokkal szebb, hogy a sebgyógyulást is elősegítik, ez a mikrosérülésekre is igaz. Azt is kimutatták, hogy a krónikus gyulladást (tehát az ekcémát) csökkentik. Érdekességként megemlíteném, hogy a placentaproteinek bizonyítottan elősegítik a bőr pigmentálódását. Ez rossz hír, ha nem egységesen történik, de vitiligoban hatásos.*  A kutatások egy része in vitro, tehát sejttenyészeteken készült, más részük viszont in vivo, tehát élőlényen, laborállaton.
Problémám itt főleg azzal van, hogy hiába ismertek a pontos jelátviteli utak, nem egy darab fehérjéről beszélünk, hanem placentakivonatról, ami nem feltétlen egységes. Az pedig egyértelműen semelyik krémre sincs ráírva, hogy pontosan milyen molekulákat tartalmaz a kivonatokból.

*Ha esetleg vitiligosok vagytok: nem hinném, hogy a kereskedelmi forgalomban jelenleg fellelhető készítmények elég magas koncentrációban tartalmaznának placentafehérjéket. Ez egy 1991-es kutatás eredménye, ami kifejezetten a hatóanyagra koncentrált.

Etikailag elítélendő?

Bizonyára a bejegyzés olvasóinak háromnegyede már kiakadt, hogy milyen undorító méhlepényt kenni az arcunkra.:D Ez amúgy sarkítás alapból, de belátom, hogy sokaknak morbid lehet ez az összetevő. Azonban mindenkit óva intenék attól, hogy hörgésbe és erkölcsi háborúba kezdjen. A méhlepény kell a boci meg a bárány fejlődéséhez, idő kell, mire kifejlődik a magzat és a lepény is, nem lehet idő előtt eltávolítani. Miután megszületik a kisállat, sem neki, sem az anyaállatnak nincs szüksége a placentára. Ebben az egészben, ha valami etikátlan, akkor az az, hogy ezek az állatok nem a hegyi mezőn legelnek és a tartási körülményeik nem ideálisak. Ez viszont nagyon. De ha valaki vesz bőrcipőt, bőrtáskát, használ kecsketejes krémet vagy bármi méztartalmút, az sajnos pont ott tart erkölcsileg, mint én ennek a krémnek a megvásárlásával. Csak azért, mert egy állat aranyosabb, mint a másik, még nem lesz kevésbé etikus felhasználni akármelyik részét. Nagyon tisztelem, ha valaki valóban vegán, pontosan azért, mert tudom, hogy egész elképesztő helyeken bukkanunk rá állati eredetű összetevőkre. Dekorkozmetikumok terén én is preferálom a cruelty free termékeket, de a bőrápolás terén sokszor elvisz a kíváncsiságom. Nem szeretnék soha álszent lenni! Ne feledjétek viszont, hogy nem szabad fekete-fehéren gondolkodni. El lehet ítélni a nyestbundát a marhabőr cipővel szemben. A marhát jó esetben az utolsó grammjáig feldolgozzák, a nyestet, a nyulakat és egyéb rágcsáló társaikat pedig csak a szőrméjükért nyúzzák. Vannak fokozatok, de ezek a kérdések mindig nagyon árnyaltak!!! A placenta valóban morbid összetevő, de nem pusztulnak el állatok a felhasználásukért. Nem ez a legsátánibb dolog a piacon! (Undorodni szabad, de belőlem kiölte a szakma.)

Van rá szükségünk?

Hiába bizonyítottan hatásos… Etikailag nekem is kétes, bár főleg bűntudatkeltő. Sokkal jobb lenne, ha tudnám, hogy valamiféle ökogazdaságból származik az állati méhlepény. Ez persze minden állati összetevőre igaz…. Abba is utálok belegondolni, hogy a Tescoban megvásárolt csirkemellfilém gazdája vajon hogy élt. Sajnos azonban húsra szükségem van, háztájit meg nehezen tudok beszerezni. Arckrémre meg igazából nincs szükségem, van másik kettő a polcomon, többszáz a webshopokban. A legjobb lenne, ha a vélhetően jó hatású molekulákat szépen nekiállnának az okos ázsiai vegyészek laborban előállítani, egyedül az tisztázná ezt az egészet. Részemről szerintem ezzel a krémmel befejeztem a placentázást, egy időre biztosan. Szerencsére van még száz másik összetevő, amire kíváncsi vagyok. 🙂 Ezek között vannak állatiak és növényiek egyaránt, annyit ígérhetek, hogy ha állati eredetűt tesztelek, akkor körbe fogom járni etikailag is.

Mizon Placenta Ampoule Cream review

Helye a rutinomban:  a tonerek és az esszenciák után, klasszikus krémként minden folyósabb és géles állagú termék után, a lezáró arcolaj előtt. Naponta használom az esti rutinban.
Csomagolás: masszív műanyag tégely, 50ml.

Összetevők: a CosDNA elemzés szerint van benne egy-két komedogén és potenciálisan irritáns összetevő, azonban ezek nem kiemelkedően veszélyesek. Van benne levendulaolaj, amelynek hatása vitatott, a tudományos publikációk sem foglalnak egyértelműen állást, érzékeny bőrre nem ajánlanám.

Fizikai tulajdonságok: klasszikus arckrém állaga van, ha az ember nem viszi túlzásba, maradék nélkül beszívódik. (Ha többet teszünk a kelleténél, hagy egy kis réteget a bőrön.) Az én normál/zsíros bőröm megelégszik vele.  Kevés is elég belőle, egy kisebb borsószemnyit szoktam kiemelni egy fültisztító pálcával a tégelyből. Enyhe, nem zavaró illata van.

dsc_3707
Hatás: csodát ugyan nem tett, de szépen illeszkedett a rutinomba. Egy idő után viszont irritációt figyeltem meg főleg az arcom enyhén rozáceás területén. Ezt a krémet nem használom, amikor a barátomnál alszok vagy vidéken vagyok, így mindig voltak kieső napok, de amikor egy huzamban több napon át kentem, észrevettem, hogy kipirosodok utána. Én ezt a levendulaolajnak tulajdonítottam, habár az összetevőlista végén van, így elvileg elhanyagolható mennyiség van a krémben. (Azonban ez is elég, ha valakinek érzékeny a bőre.) Miután észrevettem, hogy tartós használat után irritál, elkezdtem figyelni arra, hogy kihagyjak napokat. A rozáceás részeket pedig általában kihagyom. Sajnos egy krém látatlanban is irritálhat, de már a tégely felén túl voltam, amikor észleltem ezt, ha megjön az utánpótlás, akkor lassan elkezdem kiiktatni.

Újravenném-e: Az irritáció miatt semmiképp. Érzékeny bőrűeknek nem merem ajánlani, más kísérletezhet vele, de ehhez hasonló krém bőven van a piacon.

A placenta, mint összetevő értékelése

Különleges összetevők – pontozás

Bizonyíték: 3/5
Megfelelés az ígéreteknek: 3/5
Potenciál: 3,5/5

Források:
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11626-013-9706-1
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1080/10915810290096405?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub%3Dpubmed&

Méhlepény a kozmetikumokban?? – Mizon Placenta Ampoule Cream review” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Anna szerint:

  Ez az a tipikus “láttam már durva dolgokat, de ezen még én is leblokkoltam” fajta ázsiai találmány. 😀 Bár szerintem a nevében a placenta inkább figyelemfelkeltést szolgál, hiszen egy undorító eres véres izére gondolunk, ha meghalljuk, közben meg mire a fehérjékhez eljutunk, amik a krémben vannak, azoknak (szinte) már semmi köze az eredeti méhlepényhez. Kíváncsi lennék, konkrétan mik vannak benne, tényleg nem lehet ezeket máshonnan kinyerni? Egyébként más állati összetevőkhöz, meg kísérletekhez képest nem is szörnyű, hiszen tényleg nincs szükség rá tovább. Mindig elmerengek, kinek jut ilyen az eszébe amúgy. Pedig úgy adja magát, hiszen ha szükség van rá egy új élet kifejlődéséhez, csak jó dolgok lehetnek benne, de mégis, kinek jut ilyen eszébe, és próbálja ki? 😀

  Kedvelés

  • Salomé szerint:

   Biztos elő lehet állitani, de hát így mennyivel izgalmasabb. 🙂 én simán kipróbálok amúgy mindent, de nekem az undorodásszintem máshol kezdődik… 😀 (testnedvek, amik az arcomba csapódtak: vizelet vesecisztából, magzatvíz, pajzsmirigycisztabennék, vér, formalinban konzervált agyakról felcsapódó folyadék stb… de erre születni kell :DdDdDD)

   Kedvelés

   • Salomé szerint:

    Van, a gyomortukrozest es a kateterezest nem birom. Meg eleve utalok emberekbe csoveket dugdosni meg a szurkalast se szeretem igazandibol. 😦 ja meg en a konyhaban is mindig gumikesztyuben tevekenykedek, mert nem szeretem a nyers hust megfogni. Furan csapodnak le ezek a dolgok. 😀

    Kedvelés

 2. Visszajelzés: Cruelty Free Korea

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s