Úgy érzem, hogy ez a téma, ha lazán is, de azért kapcsolódik a blog témájához. Másfelől nem szeretnék igazán orvosi irányba elsodródni, de ez egy olyan gyakorlati ismeret az érintetteknek, ami jó, ha fellelhető és elérhető az interneten magyarul is. Nem lesz ebből rendszer, de ha a munkám során beleakadok egy ilyen kérdésbe és kiderítjük rá a választ, akkor azt közölni fogom itt, soron kívül.

Tudnotok kell, hogy én több, mint másfél éve rendszeresen járok Budapest egyik jelentős onkológiájára tanulni és számomra a daganatos betegek jelentik az igazi hivatást. Úgy érzem, hogy nekem az egyik nagy küldetésem az életben, hogy az ilyen betegek gyógyítását segítsem elő a tudásommal. Ezért tanulok és fejlesztem magam folyamatosan, ez az igazi motivációm. A másik nagy szenvedélyem, a bőrgyógyászat emellett igazából pihentető jellegű hobbi ehhez képest – ezt látjátok itt is. 

A világon és így Magyarországon is az egyik leggyakoribb daganat az emlőrák. Sajnos az esetek egy jelentős hányadában, amikor műtétre kerül sor, a sebész kénytelen operálni a hónalji nyirokcsomók területén is, mert a rák először ebbe az irányba terjed. A műtét után idővel természetesen felmerül a kérdés, hogy a területet lehet-e szőrteleníteni és ha igen, milyen módon ajánlott az eltávolított nyirokcsomók feletti területen.

Miért problémás?

A problémaforrás itt első sorban az, hogy ha bármilyen sérülést ejtünk ezen a területen, az rendkívül könnyen be tud fertőződni a nyirokcsomók hiánya és a nyirokutak károsodása miatt és legrosszabb esetben lymphoedema alakulhat ki. Akit érint a betegség, az valószínűleg látott már a társai között ilyet (vagy rosszabb esetben saját magán) és tudja, hogy ez egy rendkívül kellemetlen és fájdalmas állapot. Másodsorban a műtét során a sebész kénytelen idegrostokat is átvágni, ezért utólag kisebb területeken kialakulhat a bőr érzéketlensége. Ha ez egyébként jelentéktelen is, éles eszközzel könnyű az ilyen felületet megsérteni. Harmadrészt hegek körül mindig problémás a szőrtelenítés.

Mi a megoldás?

  • Borotvával, éles pengével tilos, a fertőzésveszély miatt. Ez hosszú távra szól.
  • Gyantával nem szerencsés, mert gyantázás után gyakoriak a benőtt szőrszálak. Ezeknél könnyen kialakul a szőrtüszőgyulladás (folliculitis), tehát ismét egy fertőzésről van szó.
  • A legjobb megoldás az elektromos borotva, ami a bőr felszíne fölött 0,5-1 milliméterrel halad, így nem sérti fel azt. Jó ideig ez is csak óvatosan, tükör előtt, lassan végezve ajánlott. Tudom, hogy macerás, mert nem túl tartós az eredmény, de a hónaljban lévő puha és sokszor megereszkedett bőr könnyen megsérül, tehát a létező megoldások közül ez a legbiztonságosabb.

Mindez csupán javaslat és jóindulatú tanácsadás. Biztos vagyok benne, hogy vannak, akik bátran használnak borotvát és semmi bajuk. Azonban ha egy betegben felmerül egy ilyen kétely, nekünk arra korrekt választ kell adnunk és jelen esetben ez lenne az. 

kulcsszavak: nyirokcsomó blokkdisszekció emlőműtét mellműtét szektorrezekció őrszemnyirokcsomó masztektómia