Különleges összetevők: Arany a kozmetikumok

Megmondom őszintén, van néhány dolog, ami ezredszerre is ugyanúgy fel tud húzni, mint első alkalommal. Ilyen tipikusan az oltásellenesség, hogy szélsőséges példát mondjak. Ennél sokkal kevésbé kártékony, de szerintem nagyon etikátlan azon kozmetikai anyagok túlreklámozása, amelyek hatásáról nem is készült valós tudományos kutatás. Ilyen tipikusan az arany.

Szerintem limit felháborító és kétségbeejtő, hogy az embereket azzal lehet etetni, hogy Kleopátra is aranyat kent az arcára, ezért a te bőröd is varázsütésre csodálatos lesz tőle. 😀 Egyrészt semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy Kleopátra valóban használt aranyat a kozmetikumaiban, másrészt tudjuk, hogy az egyiptomiak így is épp elég veszélyes anyagot kevertek a sminkjükbe.

11

Na de a nonszensz ókori érvelésen túllépve nézzük meg, mit mondanak a tudományos publikációk az aranyról és miért tartom gusztustalan nyerészkedésnek az aranybizniszt.

 • Elsőként szögezzük le, hogy az arany két formában kerülhet kencébe. A nagyobb formában egyszerűen a bőr tetején fog ülni, a kisebb (nano, kolloid) verzióban viszont beszívódik a sejtekbe.
  A márkák azt állítják, hogy az arany nem veszélyes, mert inert anyag, azaz nem lép reakcióba más molekulákkal, viszont mivel töltése van, ezért “””áramot generál””” és ezzel segíti a bőr fiatalodását. A valóságban a nehézfémekkel egyetemben az arany is irritáló anyag és kontakt dermatitiszt okozhat, ha a bőr felületén marad. Ha viszont olyan kicsi, hogy bejusson a sejtekbe, akkor ott halmozódni fog. Az inertség, amivel az arany ártalmatlanságát próbálják bizonygatni azért nem teljesen igaz, mert az arany a sejtmembránban lévő kénmolekulákhoz kapcsolódik. Ezzel feszesíti  azt (ameddig ott van ideiglenesen), de ennek látványos bőrfeszesítő hatása nem lesz. (Cserébe ezt a tulajdonságot a gyógyszergyártásban fogják valószínűleg kihasználni, de ez más tészta.)
  Az állítás második fele, a töltéssel és az árammal kapcsolatos, hatalmas hülyeség és semmilyen tudományos bizonyíték nincs rá!!
 • A legújabb arannyal kapcsolatos publikáció szerint a legnagyobb probléma nem is a toxikussággal van, hanem azzal, hogy az aranymolekulák a bőr zsírsejtjeiben felhalmozódva azok halálát okozzák. Ennek következtében a bőr veszít feszességéből, tehát pontosan az öregedés irányába tolja el a folyamatot. Ez elég rendesen ellene megy a marketingnek.
 • Még mielőtt bárkire rájönne a paranoia, itt fél úton szeretném leszögetni, hogy az olyan nagy cégek, mint a La Prairie vagy a Guerlain biztosan nem fogják megkockáztatni a vevők egészségkárosodását. Semelyik csodaszerükben nem lesz annyi arany, hogy az felszívódva esetleg mélyebbre jusson vagy távoli szervekben halmozódjon fel! (Nem ellenőrzött eredetű kozmetikumokról ne is beszéljünk.) Továbbá azt is kimutatták, hogy az aranymolekulák/aranyvegyületek káros hatása visszafordul, ha eltávolítjuk (=lemossuk) őket. Persze ha pont egy primerbe keverik őket bele, akkor ott fognak egész nap ücsörögni az arcbőrötökön/bőrötökben…:)
 • Az a mítosz, hogy az arany serkenti a kollagéntermelést (=bőrfiatalodás) onnan ered, hogy van egy arany tartalmú gyógyszer, amit rheumatoid arthrithisban (súlyos ízületi betegség) használnak. Na itt tényleg bizonyítva van, hogy keletkezik új kollagén, csak éppen a gyógyszer egyik legfőbb mellékhatása a nagyon durva kiütés, viszketés. Aranyos, nem?:D (Arra inkább ki se térek, hogy több, mint tízféle kollagénmolekula van a szervezetünkben és mindegyiknek megvan a maga szerepe. Nem mindegy, hogy ízületet vagy bőrt vizsgálunk.)
 • A következő nagy érv az arany mellett, hogy antibakteriális és ezért gyulladáscsökkentő. Ezzel annyi a probléma, hogy a bőrnek is van saját baktériumflórája, amit nem irtani kell, hanem egyensúlyban tartani. Másfelől ha valóban gyulladáscsökkentő is… van száz másik hatóanyag, amiről ez tisztán bizonyítva van, erre igazán nem vagyunk rászorulva.
 • A nehézfémekre általában jellemző, hogy minél inkább tönkre van téve a bőr védőrétege, annál inkább felszívódnak és annál ártalmasabbak. A bőr védőrétegének hiányossága jól látszik a pirosságon, az érzékenységen, a könnyű kiszáradáson stb. A fémek felszívódása egyebekben függ a dózistól, a vivőanyagtól, az oldékonyságuktól, a ph-tól és a felvitel gyakoriságától. Ez azt jelenti, hogy ezek a krémek biztonságosak lehetnek akkor is, ha nincsen jótékony hatásuk, de károsodott bőrre potenciálisan veszélyesek.

 

Foglaljuk össze röviden:

A kozmetikumokban lévő arany a legjobb esetben is csak “ártani nem használ”. Legrosszabb esetben allergizál. Hosszú távon potenciálisan öregít, a sérült bőrre veszélyes. Ráadásul hatalmas összegektől szabadít meg. Tartsátok távol magatokat az arany tartalmú kencéktől, inkább vegyetek egy csinos fülbevalót.:)

slide4

Az arany, mint összetevő értékelése:

Különleges összetevők – pontozás

Bizonyíték mennyisége: 4/5
Az ígéreteknek való megfelelés: 1/5
Potenciál: 1/5

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25809475
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23330784
http://www.nsti.org/procs/Nanotech2008v2/6/M81.507

Különleges összetevők: Arany a kozmetikumok” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Visszajelzés: Algák a bőrápolásban

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s