Termálvizek – valóban hatásosak?

Megmondom őszintén, nagyon sokáig szkeptikus voltam a termálvizekkel kapcsolatban. Nézegettem, hogy mások használják, de pár héttel ezelőttig sosem jutottam oda, hogy magamnak is vásároljak. Karácsony előtt egy olcsó mindenes üzletben álltunk sorba, ahol megláttam a pult mellett a leértékelt Vichy termálvizeket. Gondoltam ötszáz forint az ünnepek táján belefér, 50ml-t könnyedén elfújkálok. Ezután elindítottam ezt a blogot és felmerült bennem, hogy ez is egy jó téma, olvassunk utána a tudományos szaklapokban annak, hogy van-e ennek egyáltalán értelme.

Több jó cikket is találtam, amelyekkel csak annyi probléma akadt, hogy mindegyik valamelyik nagy bőrgyógyászati márka laborjában született. Így kicsit húztam a számat, mert kételkedtem a függetlenségben, másfelől viszont tisztában vagyok azzal, hogy nem hamisíthatják meg a kísérletek eredményeit. A La Roche-Posay vagy az Avene nem játszhatnak a saját jóhírükkel. Ami publikálva van az egy olyan szigorú rostán kell, hogy átjusson, hogy ezek mindenképp tiszta információk, ráadásul számokban. Azt persze nem tudhatjuk, hogy eredetileg mit vártak és ezeket a számokat mindenképp hangzatos marketinggé kell alakítani.

A La Roche-Posay termálvízével végzett kutatások eredményeinek összefoglalója mindenki számára elérhető: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23345985

Úgy döntöttem, hogy kiemelek nektek ebből néhány érdekes elemet, magyarul, közérthetően.

 • Először is tudni kell, hogy ez a forrásvíz a magas szeléntartalma miatt különleges. A szelénből nagyon kevésre van szükségünk, azonban olyan fontos enzimek része, mint pl. a glutation-peroxidáz. Ez az enzim a sejtszinten rendkívül káros szabadgyökök semlegesítéséért felelős. > Ettől lesz maga a termálvíz antioxidáns és gyulladásgátló hatású.
 • Laboratóriumban elvégeztek egy kísérletet arra vonatkozóan is, hogy a termálvíz mennyire véd a nap káros sugarai ellen. A bőr alatti kötőszövet sejtjeit (fibroblasztok) három közegben tették ki erős UV sugárzásnak. Az első közeg sima desztillált víz volt, a második magas szeléntartalmú desztillált víz, a harmadik pedig a La Roche-Posay termálvíz. A harmadik közegben tartott sejtek sokkal ellenállóbbnak bizonyultak. Az előbb említett glutation-peroxidázon kívül egy másik fontos enzim is sokkal magasabb aktivitást mutatott. Ez nem más, mint a szuperoxidáz-dizmutáz, amelyhez szelén helyett cink és réz kell. Ezt a két fémet szintén tartalmazza a LRP termálvíz. Mindez a szabadgyökök semlegesítését szolgálja, de az is kimutatható volt, hogy a szabadgyökök kialakulása is egyértelműen csökkent! Ennek a két folyamatnak a következtében a sejtmembrán is kevésbé károsodott az UV-A fény hatására. Ha ezt le akarjuk egyszerűsíteni az azt jelenti, hogy a LRP víz használata véd a napsugárzás által okozott bőröregedés ellen. Az UV-B sugárzás elleni védelem következtében kisebb a sejtek elrákosodásának veszélye.  
 • Szintén laborban kimutatták, hogy az emberi bőr modelljében sokkal kevésbé aktiválódtak az immunrendszer vándorló sejtjei és sokkal kevesebb gyulladást beindító interleukin molekula képződött. Ennek az immunmoduláns hatásnak köszönhetően ekcémásoknak különösen ajánlott ez a víz. (Az ekcéma egy krónikus gyulladás.)
 • A következő kísérletet már önkéntesek alkarján végezték. Az SLS bizonyára sokatok által ismert irritáló anyag. Az irritációt jól mutatja a bőrpirosodás, ami a kitáguló ereknek köszönhető. Ugyan az esetszám nagyon alacsony, mégis bizonyítható volt, hogy a termálvíz tartalmú géllel rendszeresen kent bőrfelület sokkal kevésbé érzékeny az SLS-re. Talán ez a kísérlet áll a leggyengébb lábakon, de az Avene termálvízéről is kimutatták, hogy gátolja a gyulladáshoz kapcsolódó értágulatot, ami egyébként tovább segíti a gyulladás kifejlődését.  
 • A második “emberkísérletben” a bőrfelületet UV-B sugárzásnak tették ki. Az alanyok mind nagyon világos bőrűek, tehát érzékenyek a leégésre voltak. Az eredmények érdekessége az volt, hogy a termálvízzel kezelt bőrfelületek ugyanúgy kipirosodtak, mint a kontrollok, de a biopsziákon sokkal kevesebb károsodott sejt látszódott a kezelt csoportban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem lesz elég napozás közben termálvizet fújkálni, de ezzel kiegészíthetjük és megerősíthetjük a fényvédelmet.
 • Kifejezetten ajánlott egyébként psoriasisban szenvedőknek és a nagyobb hegek gyógyulását is kiválóan elősegíti a LRP termálvíz. Ez nagyjából az előbbi kísérleteknél leegyszerűsített hatásmechanizmusoknak köszönhető.

 

Egyébként hogy ne legyek olyan részrehajló, itt van egy hasonló cikk, ami az Avene termálvizével kapcsolatban szinte ugyanezekről a hatásokról számol be: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21175867
Az Avene vízében nincs szelén, ellenben magas a cinktartalma és bórt is tartalmaz.

Ebben a kutatásban is a két említett termálvíz gyulladásgátló hatását vizsgálták, megerősítve ezzel az ajánlást a bőrbetegségben szenvedők felé. Ez a kutatás frissebb, mint az előző két összefoglaló cikkben lévők.:) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4695423/

A sor még folytatható, de nem elárasztani szeretnélek titeket, csak alátámasztani a mondandómat.

Összefoglalás:

Mint láthatjátok, a marketingfogásként dobált kifejezések (nyugtató, gyulladáscsökkentő stb) mögött nagyjából ismertek a pontos molekuláris hatásmechanizmusok. Az, hogy ezek a hatások valójában mennyire fejeződnek ki a mi otthoni fújkálásunk után, már egy kissé kétségesebb. Az összhatás gyakorlatilag nem megmérhető. Hogy hitelesen ezt megmérhessük, ahhoz elméletben az kéne, hogy egy ember arcának egyik felét folyamatosan kezeljük termál vízzel, a másikat felével pedig ne csináljunk semmit. (És ezt kellően hosszú ideig végezzük és adott időnként vegyünk biopsziát stb.) 

Mindenesetre én elolvasva ezeket a publikációkat, úgy döntöttem, hogy beszerzek egy nagyobb kiszerelésű La Roche-Posay termálvizet és ezután rendszeresen fújni fogom. A rozáceának is jót tesz minden szempontból, veszítenivalóm nincs.:) Teszt viszont nem lesz, pontosan a hatások sokfélesége és mérhetetlensége miatt. Szerencsére nincs olyan komoly bőrbetegségem (a korai rozáceán kívül) amin tesztelhetném a termálvíz hatását, pedig annak legalább lehetne látványos eredménye.:)

A termálvizek, mint összetevők értékelése:

Különleges összetevők – pontozás

A bizonyíték mennyisége: 3,5/5
Az ígéreteknek való megfelelés: 4/5
A potenciál: nem értékelhető, mivel szerintem elértük a maximumot kihasználhatóság szempontjából, a termálvizek már elérték a csúcsot.

Termálvizek – valóban hatásosak?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Ágivagyok (@PT_Agica) szerint:

  Teljesen kezdő vagyok arcápolás terén, ezért nem ígérem, hogy ez lesz az utolsó kérdésem, amíg átböngészem a régebbi posztjaidat. 🙂

  Na és van nekem egy Vichy termálvizes permetem, ami valahonnan _lett_, és eddig azt hittem, hogy az égvilágon semmire nem jó, aztán tessék! 🙂
  A kérdésem az lenne, hogy ez a napi rutinokban hova illeszthető be?

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s