Bőrgyógyászat 101: Csak ne szódabikarbónával mosd az arcod…!

A hétvégén megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék valamiféle sorozatot elindítani az arctisztításról. Ennek van egy komoly kémiai alapja is és ezt mindenképpen szerettem volna elmagyarázni nektek, hogy megértsétek, miért nem mindegy, hogy mivel mostok arcot. Azután rájöttem, hogy itt egy sokkal alapvetőbb probléma is van, hiszen az otthon kikeverhető csodapakolások folyamatosan hódítanak és az egyszerűségük előbb-utóbb mindenkit elcsábít, főleg a tavasz közeledtével. Ez azonban nagyon veszélyes játék, így arra jutottam, hogy először ettől rettentenélek el benneteket.

Tudom, hogy ez a téma rendszeres visszatérője a hasonló témájú blogoknak, de én ezt tényleg nagyon fontosnak tartom és előbb-utóbb szeretnék minden alapdolgot körbejárni a magam módján.
A lemosógyűjteményem egy része, a teljesség igénye nélkül, egyesek még régebbről. 

Kezdjük az alapokkal

A bőrnek van egy úgynevezett savköpenye, ami tulajdonképpen egy védőréteg. Ennek a pH-ja 5 és 6 között mozog.

……álljunk meg egy szóra…..

…..nem túltolva a kémiát és a matekot…..

Ezzel talán a többség tisztában van, de a pH érték 0-tól 14-ig terjedhet és egy oldat kémhatását, azaz savasságát vagy lúgosságát (=bázikusságát) jelöli. pH 7 a semleges pont, alatta a savak, fölötte a bázisok vannak.
Két különböző pH-jú oldatot összeöntve az elegy pH-ja valahova a kettő közé fog esni, de nem a számtani középértékre, mert a pH egy logaritmikus skála. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egy 2-es pH-jú oldat nem kétszer, hanem százszor erősebb sav lesz, mint a 4-es pH-jú!

……vissza az alapgondolathoz….

Tehát az alap az, hogy a bőr pH-ja 4,5-5,5-6 között van. Ez többek között azért jó, mert ezen a pH-n nem élnek meg jól azok a baktériumok, amik részben felelőssé tehetőek a pattanások kialakulásáért. A védőréteg másik szerepe, hogy megakadályozza a víz távozását a bőrből. A vízhiányos bőr pedig nem csak száraz, hanem kompenzálásként olajokat termel, amitől előbb-utóbb zsíros is lesz. Ettől könnyebben eltömődnek a pórusok, ami ismét kedvez a baktériumszaporulatnak és a gyulladásnak.

phbalance

Kitérő: Oka van annak, hogy a bőrön nem lakhatnak olyan baktériumok, amelyek pH 7-körül érzik jól magukat! A bőrön normálisan is jelen levő baktériumok ezen az 5-ös pH-n működnek és szaporodnak optimálisan. A vér pH-ja szigorúan 7,35 és 7,45 között mozog. Ha a bőr mélyebb rétegeibe vagy a vérbe ezek a baktériumok, amik a normál flóra részét képezik, be is jutnak, ott nem lesz ideális környezet számukra. Ráadásul jönnek az immunrendszer sejtjei és azonnal elpusztítják őket, de ez egy másik történet.:)

Térjünk vissza arra, hogy miért okozhat a rossz arclemosó pattanásokat!

Tudományosan bizonyított tény, hogy már a 7-es pH-jú vízzel való arcmosás is órákra megváltoztatja a bőr ph-ját. Legyinthettek erre, a különbség nem olyan nagy. Valóban nagyon sokan csak vízzel mossák az arcukat és semmi bajuk, nyilvánvalóan, de az érzékeny bőrt sokszor még a víz is csípi. A szódabikarbónaoldat pH-ja azonban elérheti a 9-10-et is (a feloldott szódabikarbóna és a víz mennyiségétől függően), ez a különbség pedig már hatalmas. Néhány ilyen kúra és garantáltan tönkremegy az érzékeny savköpeny.  Aztán jöhet az irritáció, a pirosság, a gyulladás, a pattanások.

Gondolj csak bele: ha úgy veszed, hogy a csapvíz 7-es és a bőröd 5-ös pH-ja közötti különbség valójában kb. százszoros, és a víz is tartósan eltolja az alap pH-t, akkor mit okoz a 9-es pH-jú szódabikarbóna!

Még egyszer: ez egy logaritmikus skála:

Ha pH 5 —> 1
pH 6 —> 10x
pH 7 —> 100x
pH 8 —> 1000x
pH 9 —> 10000x

Tehát a különbség a bőrhöz valójában 10 ezerszeres, nem pedig kétszeres, mint ahogy azt a pH értékből naivan gondolhatnánk. A vízhez képest (pH 7) a szódabikarbónás oldat (pH 9) agresszivitása SZÁZSZOROS lesz!

Sajnos a drogériákban kapható arclemosók jó része is lúgos tartományba esik, pedig ma már egyáltalán nem vagyunk rászorulva arra, hogy a klasszikus értelemben vett szappannal távolítsuk el a szennyeződéseket az arcunkról. Ha az enyhébb lúgos lemosónk pH-ja csak a 8-at éri el, még akkor is 1000x messzebb lesz a bőrünktől, mint egy valóban bőrsemleges lemosó!

Ez minden? Keressek olyan lemosót, amire rá van írva, hogy 5-ös a pH érték?

Sajnos ilyet ma nagyon nehéz találni, tapasztalatból mondom, mert kerestem. Aktívan. Ha végtelen pénzem lenne, akkor indikátor csíkokkal vagy elektromos pH mérővel lemérném minden drogériás arclemosó pH-ját és csinálnék nektek egy táblázatot. Ázsiai termékek kapcsán tudok ilyenről, onnan jön az inspiráció. Állítólag a Himalaya Herbalsnak van egy ilyen lemosója, de erre az információra csak a bejegyzés megírása után bukkantam rá. 😦

A pH azonban nem minden! Egy lemosónak sok összetevője van és ezért pH-tól függetlenül nehéz olyat találni, ami igazán megfelel a bőrünknek. Sajnos nyugaton még nem igazán kapták fel a savköpeny – ideális pH érték témát, pedig az lenne a legjobb, ha ez lenne az alapvonal és ezen a problémán elegánsan túllépve elemezhetnénk a többi összetevőt. Mondanám, hogy ebből nem érdemes paranoiát csinálni, de valójában nagyon is oda kell erre figyelni, főleg ha már éreztétek, hogy a tisztítás után húzódik a bőrötök. Ha pirosságot vagy irritációt észleltek, a magas pH is könnyen lehet a ludas. A pH azonban nem az egyetlen szempont, főleg ha az összetevőlista tele van szeméttel ….

De nem lőném le a poént, a héten még két poszt fog érkezni a témában, úgyhogy stay tuned.:)

Bőrgyógyászat 101: Csak ne szódabikarbónával mosd az arcod…!” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s