SPF 30+15 = 45 ?!?! NEM! Hogyan emeljünk a fényvédelmen?

Matekozzunk egyet gyorsan!

Az SPF érték utáni szám azt jelenti, hogy a fényvédő a uv-sugarak hányad részét engedi még át a bőrhöz. Tehát az SPF20 az 1/20-át, tehát 5%-át. Az SPF30 már csak 1/30-at, tehát csak az 3%-át. A jogszabályok az SPF50-es értékben maximalizálják a fényvédőkön feltüntethető számot, mert egész egyszerűen nincs olyan fényvédő, ami 100%-ot kiszűrne.

Tehát ha ha van egy SPF30-as és egy SPF15-ös fényvédőd, akkor nem keverheted őket össze, mert legjobb esetben is csak a keveréküket kapod, aminek a fényvédő értéke közelebb lesz az alacsonyhoz! Ha a kettőt kb átlagoljuk…

(1/30+1/15) / 2 = 0, 049 ~ kb. 5% tehát SPF20

Ugyanez kicsit szemléletesebb spf 50 + spf 15 példával!

(1/50+1/15) / 2 = 0,043 ~ 4% tehát SPF25

Tegyük fel azonban, hogy nem összekevered, hanem külön-külön rétegezed őket, amit a többség csinál. Ez sminkelésnél akár zavaró is lehet persze. Erre nem találtam sehol matematikát, de az általános egyezmény a témával komolyabban komolyabban foglalkozók körében az, hogy így is maximum a jobb fényvédővel kell számolni.

Tegyük fel, hogy a felső fényvédő által beengedett sugarakat még egyszer megszűri az alsó fényvédő. Még akkor is, ha jól hangzik, hogy az SPF30 által beengedett 3% sugárnak 2/3-át kizárja némi plusz SPF15… a valóságban kb. a fényvédelem harmadát kapjuk meg az átlagosan felkent krémmennyiségtől, tehát SPF30 = valós SPF10, 10% jut be, ebből SPF15=valós SPF5 csak 20%-ot enged be……. de akkor majdnem SPF50-nél vagyunk, tehát maximalizáltuk a fényvédelmet, nem?

De, lehet, hogy így van egy kellemes álomvilágban, csak a tudomány ennél ezerszeeeer bonyolultabb. 

A kémiai fényvédők sajnos fény hatására folyamatosan bomlanak és ezen a ponton talán már egy matematikusra lenne szükségünk, hogy mindent beleszámoljunk. Az előző hipotézis elbukik, mert bele kéne számolni a vegyületek stabilitását, a nap erősségét stb. Ezeket így egyszerre mérni lehetetlen, elégedjünk meg annyival, hogy kémiai fényvédők rétegezésével sem kaphatunk végtelen értéket. A bomlás miatt egészen kis ideig állhatna fent ez az ideális állapot, tehát ez így felesleges. Ráadásul nagyon nagy mennyiségű krém kell valós dupla fedéshez.

Az egésznek maximum azért van értelme, mert ha kétszer átkened az arcod, akkor nagyobb eséllyel lefedsz minden pontot, így legalább egyszer.:) Ezen felül, ha új generációs fényvédőt használsz, amiben a komponensek kevésbé bomlanak le, nyugodt lehetsz, hogy egy átlagos napon elég magas védelmet kapsz egy krém felkenésével is. Napi használatra a probléma megoldása nem a fényvédők kombinálásában rejlik, hanem az összetevőelemzésben és így a legbiztosabb fényvédő kiválasztásában. 

Amin még érdemes elgondolkodni!

Először Petrán Ágnes videójában hallottam azt a tippet, hogy ha fizikai fényvédőt rétegezünk a kémiai fölé, az meghosszabbíthatja a védelmet. Ez nagyon szöget ütött a fejembe és a dolog kémiája alapján ha a fizikai fényvédő titanium és cink-dioxid szemcséi visszaverik a sugarakat, akkor azokból kevesebb fog eljutni a kémiai fényvédőig. A kémiai fényvédő magától nem bomlik, csak ha UV-sugár éri, tehát ha ezeket megszűrjük, akkor tovább tart a hatás.

Ez tudományosan működőképes elmélet, de csak rendes fényvédőkkel. A porpúderekbe elrejtett fizikai fényvédőt ugyanis kis eséllyel fogja lefedni a felületet. Persze megoldható, de a púder ugye akkor szép, ha nem látszik, ahhoz meg csak kis mennyiséget szabad használni.:)

Plusz problémát az jelent, hogy a fizikai fényvédő elmozdul az izzadás hatására, hiszen nem szívódik be, csak a bőr felületén ül. Mindenesetre ha végre újra túraidő lesz, ezt a módszert be fogom vetni, ez szerintem egy igazán jó kirándulós trükk.

Ezen kívül egy igazán jó tipp van még….

…..a fizikaifizikai védelem. Azaz sapka, kalap, napernyő… de így talán túl egyszerű lenne. 🙂 

SPF 30+15 = 45 ?!?! NEM! Hogyan emeljünk a fényvédelmen?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. haboskakaoblog szerint:

  Nagyon jó cikk ismét!
  Nyáron nagyon szeretek kalapot hordani, hihetetlen, mennyire meg tudja védeni az arcot, nyakat egy széles karimás darab. A kémiai + fizikai fényvédő rétegezését is kipróbáltam az arcomon, amikor a tengernél nyaraltunk.
  A címben direkt van elrontva az összeadás? 😀

  Kedvelés

  • Salomé szerint:

   Nem, csak erdetileg 20 volt, koszi, hogy szoltal, gyorsan atirtam. 🙂 (ez a keresztbe-hosszaba szerkesztgetes meg villamposztolas atka, hogy benezek ilyeneket…)

   Kedvelés

   • haboskakaoblog szerint:

    Off: Láttam, hogy kipróbáltál BHA-hámlasztót. Neked mi az álláspontod a várakozással kapcsolatban? Amikor elkezdtem hámlasztani, mindenhol azt olvastam, hogy 20-30 percig semmit sem szabad rákenni, mert eddig tudja kifejteni a hatását a hámlasztó a savas közegben, aztán a bőr pH-ja visszaáll az eredeti 5,5 körülire. Mostanában viszont azt láttam, hogy többen nem, vagy csak nagyon rövid ideig várnak a hámlasztó felkenése után, és szinte azonnal folytatják az esti rutint.

    Kedvelés

   • Salomé szerint:

    En varok, mar csak azert is, mert otnaponta hamlasztok, amikor koran hazaerek es nyugtom van. 😀 a hivatalos allaspont az, hogy kell kb husz percet varni, ez ezt kovetem, ez igy most egy rituale, mint a fatyolmaszkozas. 🙂

    Kedvelik 2 ember

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s