Borzasztó nehéz rendet tenni a  bejegyzések sorjában, mert mindig van egy heti téma, amit szeretnék követni, de mindig érkezik egy jó kérdés tőletek és mindig van, ami aktuálisan engem foglalkoztat. Na meg mindig van valami (számomra) nagyon-nagyon aktuális, amit nem akarok halasztani és van sok régi dolog is, amit nem akarok tovább húzni. 

A Cosrx PHA krém kedvéért most felrúgom a magam által generált sorrendet, ez egy új termék, amikből egyelőre még csak mintákhoz lehet hozzájutni, de ez az egész nagyon izgalmas. Ez a technológia nem teljesen új, de mint már megszokhattuk, a drága európai bőrgyógyászati megoldásokat Koreában lerántják a hozzáférhető szintre, mindezt úgy, hogy nem megy a minőség rovására. Mint a Cosrx-től megszokhattuk, lesz egy kiterjesztett PHA-s termékcsalád, így nem csak egy mellékes összetevő lesz pl. a gluconolactone, hanem megfelelő koncentrációban fogjuk kapni. Egyelőre sajnos csak a krém érkezik tudtommal (bár szerintem már az is nagyot fog robbanni), de már fejlesztik a tonert, a lemosót és társaikat.

Egyelőre nem tervezek a kémiai hámlasztásról részletesen írni, de szerintem nagyrészt olyanok jönnek a blogomra, akik ebben már otthon vannak.:)

Miért lelkendezek ennyire?

A PHA a polyhydroxyacid rövidítése. Ez a vegyületcsoport hasonlatos az AHA-khoz (alpha-hydroxyacid), de a molekulák jóval nagyobbak, így nem jutnak olyan mélyre. Ennek az az egyenesági következménye, hogy nem olyan irritálóak és érzékenyebb bőrűeknek ezért sokkalta ideálisabbak. (Rozáceás örömünnep.) Ami nagyon szép még, hogy részben természetes antioxidáns hatású molekulákról is van szó, tehát az UV-kár ellen is védenek. Természetesen ezek is hámlasztóként működnek, tehát vélhetően valamennyire fényérzékenyítenek, de az ellensúlyozó hatásoknak köszönhetően sokkal kevésbé. (Fényvédő amúgyis mindig kell.) A laktobionik sav ráadásul vízmegkötő, hidratáló hatással is rendelkezik. A problémás bőrűeknek remek hír, hogy a glukonolakton hatása felér a benzoil-peroxidéval, de itt is jóval enyhébbek a kéretlen negatív hatások, amik pluszban megkeserítik az aknéval harcolók életét. Még mindig nincs vége: retinolszármazékokkal és a hidrokinon tartalmú krémekkel is nagyon jól kombinálhatóak.

A PHA-k alapvetően gyengébbek (gyengédebbek) az AHA-knál és a benzoil-peroxidnál is a maguk területén. Azonban ha ti is a cost-benefit szemléletet követitek, tehát a hatás-mellékhatás arányt nézitek, akkor belátható, hogy sokan fognak nyerni ezzel. (A Cosrx meg hatalmas nyereséget fog generálni, de én nem sajnálom tőlük.:D)

Ítélet

Azt hiszem, nyilvánvaló, hogy miért örülök ennyire. Nagyon sokan beleesünk a célközönségbe és nagyon sokan fogjuk szeretni ezeket a termékeket. Mint említettem, ezek a molekulák eddig is ismertek voltak a kozmetikai iparban (ld. Neostrata márka), de innentől lesznek részesei a köztudatnak, innentől lesznek könnyedén hozzáférhetőek. Az ázsiai szépségipar egyik alapvető tulajdonsága a folyamatos megújulás, engem is ez ragadott magával, remélem osztoztok a lelkesedésemben.:)
Négy használat után természetesen nem lehet véleményt mondani magáról a krémről, jó lett volna több mintára rátenni a mancsom. Ez egy kellemes, közepes nehézségű esti krém, ami szépen beszívódott reggelre és nem okozott nálam semmilyen problémát. Ha kijön a termékcsalád, nem hinném, hogy a krémet fogom megrendelni, de release date híján ez még talán nagyon a jövő zenéje, sajnos. 🙂 Egyelőre csak a Jolse küldözgeti a mintákat.:(

(Csak említésképp: szintén gyengéd hámlasztást ad az érzékeny bőrűeknek a mandulasav, de még nem találtam meg a számomra ideális mandulasavas hámlasztót sem, ezért is hanyagoltam itt ezt a kérdést.:( Mondjuk most úgyis jön a nyár, úgyhogy ha kivégzem a Cosrx BHA mintáimat, szerintem őszig hagyom ezt a projektet.)