Valóban rákkeltőek az EGF tartalmú szérumok?

Pár napja érkezett hozzám a kérdés egy kedves olvasótól és ez egy annyira szakmába vágó kérdés számomra, hogy bejegyzés formájában szeretném kifejteni a választ.

Mi is az az EGF?

Az EGF az epidermal growth factor rövidítése, ez egyes sejtek fejlődését és osztódását serkentő molekula illetve molekulacsalád. Ez bonyolult jelátviteli pályákon történik, de ezeket szerencsére elég részletesen ismerjük. Gyakorlatilag molekuláról-molekulára. Ez egy olyannyira fontos molekula, hogy egyes daganatok kezelésénél is kihasználjuk a jelenlétét. Minden ilyen jelátvivő molekulának szüksége van a sejt felszínén egy úgynevezett receptorra, ami a jelfogó antenna. Ha a jel (EGF) bekötődik a receptorhoz (EGFR – EGF Receptor), elindul egy láncreakció, aminek a hatására a sejtben különböző további fehérjék fognak elkészülni vagy a sejt osztódni fog. Az egész nem is olyan bonyolult, mutatom:

443_map

Remélem nem igénylitek, hogy lépésről lépésre magyarázzak.:D Ugorjunk egyet és elégedjünk meg annyival, hogy amikor egy abnormális mértékben szaporodó és egyébként is mutáns daganatsejt kapja ezeket a növekedésre késztető jeleket, akkor annak számos következménye lesz. A méretbeli növekedésen kívül a környező szövetben is erőteljesebben fog terjedni és az áttétképződésre is nagyobb lesz az esély. Az apoptózis (természetes sejthalál) gátlásában is szerepet játszik ez a jelátviteli útvonal. A tumoron belüli érképződés (neoangiogenezis) is beindul az EGF hatására, a tumor pedig annál nagyobbra tud nőni, minél nagyobb és erősebb az érhálózata, mert a daganatsejtek is a vérből kapják a túléléshez szükséges oxigént. A daganatsejtnek kvázi érdekében áll ilyen növekedési faktor receptorokat gyártani és kirakni a saját felszínére. Emiatt nagyon sok daganatban rossz prognosztikus jelnek is számít a receptor jelenléte.

Ahogy korábban is elhintettem, ezt kihasználjuk az onkológiában, például az áttétes vastagbélrák kezelésében. A leggyakrabban használt cetuximab egy olyan antitest, amely beköt az EGF receptorához, így lefoglalja azt és nem indulhat be az előbb felvázolt jelátviteli útvonal. A gyógyszermolekula ráadásul nagyobb eséllyel és erősebben is kötődik. Ezzel gyakorlatilag elvesszük a daganatsejt fejlődésének egyik fontos serkentő faktorát. A cetuximab a laphámrákok kezelésében is használatos. Hasonlóan hat a panitumumab is, de a jelátvitelt más belső pontokon is tudjuk gátolni (gefitinib, erlotinib, dasatinib).

Ez azonban egy bőrápolási blog, tehát beszéljünk csak a bőrrákokról, illetve most csak a bőr laphámrákjáról. Itt is felhasználhatóak az előbb említett gyógyszerek a kemoterápia kiegészítéseként, mivel az EGF receptor kifejeződik a daganatsejteken. (Ha valakit mélyebben érdekel a téma, akkor ebben a tanulmányban valamennyire kétségbevonják, hogy a bőrrákban is olyan fontos lenne az EGF receptor szerepe, mint az egyéb fej-nyaki laphámrákokban: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193876/)

Na most akkor kenhetem tovább az EGF szérumom?

Ha alaposan olvastatok és ha sikerült jól fogalmaznom, észrevehettétek, hogy gyakorlatilag FOLYAMATOSAN RECEPTORRÓL beszéltem, tehát nem magáról a növekedési faktor molekuláról, ami a szérumokban van. A kívülről felvitt EGF nem fog olyan mutációkat előidézni, aminek a következménye bőrdaganat lenne. Ha már van egy mutált sejtcsoport, amelynek sokkal több érzékeny receptora van, azt viszont nem szerencsés ilyen módon “etetni”. Nincsenek arra tanulmányok, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható EGF tartalmú szérumok valójában mennyire gyorsítják az ilyen daganatok növekedését. Ez függ a szérum koncentrációjától, a felszívódásától és a mutált sejtektől is. De ezekhez mindenképp kellenek mutált sejtek, amik alapból nincsenek. Ezek a szérumok nem jelentenek veszélyt az egészségre. (Az, hogy mennyire hasznosak vagy sem, egy másik bejegyzés témája. ) A daganatok nem egy nap alatt alakulnak ki, a szervezet is sokat tesz azért, hogy az “elromlott” sejteket mielőbb eltüntesse, nem is szeretnék itt teret adni a karcinofóbiának. Ha ki is alakul valaki arcán egy bőr eredetű laphámrák, az könnyedén kezelhető sebészileg, az áttétek megjelenéséig és a kemoterápiát igénylő stádium eléréséig több hónap-év telik el. Ezek a daganatok a felszínről indulnak és ezért szerencsére könnyen észrevehetőek.

A tanulság leginkább az, hogy ha bármi gyanúsat észleltek a bőrökön, akkor nézessétek meg egy jó bőrgyógyásszal és a LEGESLEGFONTOSABB A MEGELŐZÉS. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a fényvédők szerepét. Muszáj kenni és kész, legyen ez a take home message mára.

Kiegészítő megjegyzés: a daganatos betegek gyógyítása és a daganatok kutatása a hivatásom és a szenvedélyem is egyben. Nagyon nehéz ezeket a témákat laikus szintre ledolgozni, így bármilyen észrevételt szívesen fogadok. Ha bármi érthetetlen vagy félreérthető, kérlek szóljatok, hogy a jövőben hatékonyabban tudjak magyarázni.
(A képen látható szérum a Swanicoco márkáé, kb. 16 ezer forint, de ha valaki szeretne meglepni engem és támogatni a blog fejlődését, ne fogja vissza magát. *viccelek*)

Valóban rákkeltőek az EGF tartalmú szérumok?” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s