Egyelőre nem tervezek a hámlasztásról ilyen általános okosító bejegyzéseket, mert magam sem vagyok annyira nyakig benne az alapok ismeretén túl. (2018. tavaszától írtam ilyenekről, ld. lejjebb!) Nem is nagyon éreztem szükségét annak, hogy hámlasszak, mert jó állapotban van a bőröm és úgy éreztem, hogy a minimális BHA-t, AHA-t tartalmazó tonikjaim elegek. Bár ezekben nincsenek elég magas koncentrációban a savak a hámlasztáshoz, de mindegyik (volt pár Benton mintám és ott a klasszikus Cosrx) használata hozott egy kis látványos változást a bőrképemen és ezekkel én elégedett voltam, hámlasztás ide vagy oda. Az a filozófiám, hogy nem kell mindent erőltetni, nem kell 25 évesen retinolban, C-vitaminban és savakban fürdeni minden egyes nap. Szépen fel kell építeni a bőrápolási szokásokat és aztán szépen lassan, az aktuális bőrproblémához mérten ki lehet egészíteni a rutint ilyesmikkel. Mostanában viszont nagyon foglalkoztatott a kérdés és arra jutottam, hogy kipróbálom a két Cosrx BHA-mintámat. Négy-öt-hat napos különbségekkel a megfelelő arctisztítás és tonizálás után feldobtam. Az volt a terv, hogy így kitapasztalhatom pár hét alatt a hatását és eldönthetem, hogy van-e értelme beruházni. 🙂

Mire jó a BHA?

A BHA kis molekulamérete miatt a pórusok belsejébe is képes bejutni, így azokat is megszabadítja a felesleges hámsejtektől. Ennek köszönhetően a pórusok kevésbé lesznek hajlamosak elzáródni, így kevesebb mitesszer és pattanás fog keletkezni. A könnyebb faggyúürülésnek köszönhetően az olajtermelés is rendeződni fog, így zsíros bőrre vagy akár csak zsíros T-zónára is érdemes elkezdeni a BHA-hámasztást.

Az alkalmakról mindig a használat másnapján írtam!

  1. alkalom: vártam, hogy lesz esetleg irritáció vagy kipattogás, de elsőre semmi – szép, fénylő, kvázi tökéletes bőr.
  2. alkalom: kicsit felborult a bőröm egyensúlya, de nem tudom, hogy kit hibáztassak a pattanások miatt, mert egy sűrű szérumot is elkezdtem tesztelni a napokban és lehet, hogy van egy gyulladásos góc a jobb arcfelemen. (Nem, nem vagyok boldog a legutolsó lehetséges bűnös opciótól.)
  3. alkalom: minden rendben megy, de a problémás területeimen határozottan elkezdődött a ‘purging‘, aminek még mindig nem tudom a magyar nevét. Ez az a jelenség, ami a kémiai hámlasztásnál és a retinolozás kezdeti szakaszán jelentkezik, gyakorlatilag kitisztul a bőr, mert felgyorsul a sejtek turnovere. Persze ez mindenkinél más tempóban történik és más az egész lefolyása. Nekem elég enyhe, de már értem, miért idegesít mindenkit és együttérzek.:D (Ha a kipattogás olyan helyen jelentkezik, ahol egyébként nincsenek mitesszereitek, az nem normális. Szérumtól, hidratálótól stb. szintén nem normális jelenség, ezt kérlek vegyétek figyelembe. A bőrötöket ti ismeritek legjobban, hallgassatok rá.)
  4. alkalom: elkezdtem látni a csodát, a hámlasztás után annyira puha és selymes volt a bőröm, mintha újjászülettem volna vagy ilyesmi. Abszolút elkezdtem érezni a hámlasztás áldásos hatásait, a pattanásaim is lenyugodtak egyébként.
  5. alkalom: Itt elkezdtem már a saját, lent olvasható elhatározásomban kételkedni, annyira tetszett, amit láttam.:D
  6. alkalom: a csoda folytatódott, nincs mit mondani:)

Tulajdonképpen nálam másfél hónap alatt látható lett a változás, ennyi idő alatt a bőr is bőven megújul, így az elvárás realisztikus. Boldog vagyok, ebbe érdemes volt belevágni még jó bőrképpel is.

bhaaa

Aki képben van ebben, az nyilván tudja, hogy a hámlasztás fényérzékennyé teszi a bőrt. Nagyjából a harmadik kezelésnél (ami március legelejére esett) eldöntöttem, hogy mivel a nyaram többnyire szabad lesz és ezért valószínűleg sokat leszek a szabadban, őszig felfüggesztem az egész projektet. Jelenleg az én bőrömnek erre nincsen feltétlen szüksége, annál inkább egy jó C-vitaminos szérumra például, amit szintén külön érdemes bevezetni. (Most ez van porondon.) Ősztől, amikor ismét gyengédebb lesz a napsugárzás és jóval kevesebb időt fogok kint tölteni (az időm jó részét egy hatalmas szuterénben vagy besötétített helyiségben ill. irodában), újra belekezdek ebbe, de még nem tudom mivel. Azt nagyon sajnálom, hogy a purging eredménye kvázi kárba fog veszni azzal, hogy egy 5 hónapos szünetet tartok, de mostmár legalább tudom, hogy nálam ez hogy zajlik. Igazán kibírható az a pár plusz pattanás:)

Egyre több új hámlasztó van a piacon, ott van az új Geek&Gorgeous BHA&PHA kombó, kijött már a Cosrx PHA krém, de idő közben észrevettem, hogy az A’pieu is előrukkolt egy tisztán PHA hámlasztóval. Ezt a szimpatikus BHA-t viszont kifejezetten megkedveltem, úgyhogy nehéz lesz a választás. Abban bízom, hogy nyáron jönnek majd ezrével a vélemények az emlegetett termekekről és az majd segít a beruházásban. Addig is maximum az enzimes peelingekkel bohóckodok. 🙂

A bejegyzés megírása óta született és érdemes elolvasni:

Borítókép: colorcrush.com
Megjegyzés: AHA-ról sajnos sosem lesz saját tesztem, mert rozáceában tiltólistás. Szívesen olvasom a tapasztalataitokat ezzel kapcsolatban is azért, hiszen a használatban nincs nagy különbség a BHA-khoz képest. 🙂