Első tapasztalataim a BHA hámlasztással

Egyelőre nem tervezek a hámlasztásról ilyen általános okosító bejegyzéseket, mert magam sem vagyok annyira nyakig benne az alapok ismeretén túl. (2018. tavaszától írtam ilyenekről, ld. lejjebb!) Nem is nagyon éreztem szükségét annak, hogy hámlasszak, mert jó állapotban van a bőröm és úgy éreztem, hogy a minimális BHA-t, AHA-t tartalmazó tonikjaim elegek. Bár ezekben nincsenek elég magas koncentrációban a savak a hámlasztáshoz, de mindegyik (volt pár Benton mintám és ott a klasszikus Cosrx) használata hozott egy kis látványos változást a bőrképemen és ezekkel én elégedett voltam, hámlasztás ide vagy oda. Az a filozófiám, hogy nem kell mindent erőltetni, nem kell 25 évesen retinolban, C-vitaminban és savakban fürdeni minden egyes nap. Szépen fel kell építeni a bőrápolási szokásokat és aztán szépen lassan, az aktuális bőrproblémához mérten ki lehet egészíteni a rutint ilyesmikkel. Mostanában viszont nagyon foglalkoztatott a kérdés és arra jutottam, hogy kipróbálom a két Cosrx BHA-mintámat. Négy-öt-hat napos különbségekkel a megfelelő arctisztítás és tonizálás után feldobtam. Az volt a terv, hogy így kitapasztalhatom pár hét alatt a hatását és eldönthetem, hogy van-e értelme beruházni. 🙂

Mire jó a BHA?

A BHA kis molekulamérete miatt a pórusok belsejébe is képes bejutni, így azokat is megszabadítja a felesleges hámsejtektől. Ennek köszönhetően a pórusok kevésbé lesznek hajlamosak elzáródni, így kevesebb mitesszer és pattanás fog keletkezni. A könnyebb faggyúürülésnek köszönhetően az olajtermelés is rendeződni fog, így zsíros bőrre vagy akár csak zsíros T-zónára is érdemes elkezdeni a BHA-hámasztást.

Az alkalmakról mindig a használat másnapján írtam!

 1. alkalom: vártam, hogy lesz esetleg irritáció vagy kipattogás, de elsőre semmi – szép, fénylő, kvázi tökéletes bőr.
 2. alkalom: kicsit felborult a bőröm egyensúlya, de nem tudom, hogy kit hibáztassak a pattanások miatt, mert egy sűrű szérumot is elkezdtem tesztelni a napokban és lehet, hogy van egy gyulladásos góc a jobb arcfelemen. (Nem, nem vagyok boldog a legutolsó lehetséges bűnös opciótól.)
 3. alkalom: minden rendben megy, de a problémás területeimen határozottan elkezdődött a ‘purging‘, aminek még mindig nem tudom a magyar nevét. Ez az a jelenség, ami a kémiai hámlasztásnál és a retinolozás kezdeti szakaszán jelentkezik, gyakorlatilag kitisztul a bőr, mert felgyorsul a sejtek turnovere. Persze ez mindenkinél más tempóban történik és más az egész lefolyása. Nekem elég enyhe, de már értem, miért idegesít mindenkit és együttérzek.:D (Ha a kipattogás olyan helyen jelentkezik, ahol egyébként nincsenek mitesszereitek, az nem normális. Szérumtól, hidratálótól stb. szintén nem normális jelenség, ezt kérlek vegyétek figyelembe. A bőrötöket ti ismeritek legjobban, hallgassatok rá.)
 4. alkalom: elkezdtem látni a csodát, a hámlasztás után annyira puha és selymes volt a bőröm, mintha újjászülettem volna vagy ilyesmi. Abszolút elkezdtem érezni a hámlasztás áldásos hatásait, a pattanásaim is lenyugodtak egyébként.
 5. alkalom: Itt elkezdtem már a saját, lent olvasható elhatározásomban kételkedni, annyira tetszett, amit láttam.:D
 6. alkalom: a csoda folytatódott, nincs mit mondani:)

Tulajdonképpen nálam másfél hónap alatt látható lett a változás, ennyi idő alatt a bőr is bőven megújul, így az elvárás realisztikus. Boldog vagyok, ebbe érdemes volt belevágni még jó bőrképpel is.

bhaaa

Aki képben van ebben, az nyilván tudja, hogy a hámlasztás fényérzékennyé teszi a bőrt. Nagyjából a harmadik kezelésnél (ami március legelejére esett) eldöntöttem, hogy mivel a nyaram többnyire szabad lesz és ezért valószínűleg sokat leszek a szabadban, őszig felfüggesztem az egész projektet. Jelenleg az én bőrömnek erre nincsen feltétlen szüksége, annál inkább egy jó C-vitaminos szérumra például, amit szintén külön érdemes bevezetni. (Most ez van porondon.) Ősztől, amikor ismét gyengédebb lesz a napsugárzás és jóval kevesebb időt fogok kint tölteni (az időm jó részét egy hatalmas szuterénben vagy besötétített helyiségben ill. irodában), újra belekezdek ebbe, de még nem tudom mivel. Azt nagyon sajnálom, hogy a purging eredménye kvázi kárba fog veszni azzal, hogy egy 5 hónapos szünetet tartok, de mostmár legalább tudom, hogy nálam ez hogy zajlik. Igazán kibírható az a pár plusz pattanás:)

Egyre több új hámlasztó van a piacon, ott van az új Geek&Gorgeous BHA&PHA kombó, kijött már a Cosrx PHA krém, de idő közben észrevettem, hogy az A’pieu is előrukkolt egy tisztán PHA hámlasztóval. Ezt a szimpatikus BHA-t viszont kifejezetten megkedveltem, úgyhogy nehéz lesz a választás. Abban bízom, hogy nyáron jönnek majd ezrével a vélemények az emlegetett termekekről és az majd segít a beruházásban. Addig is maximum az enzimes peelingekkel bohóckodok. 🙂

A bejegyzés megírása óta született és érdemes elolvasni:

Borítókép: colorcrush.com
Megjegyzés: AHA-ról sajnos sosem lesz saját tesztem, mert rozáceában tiltólistás. Szívesen olvasom a tapasztalataitokat ezzel kapcsolatban is azért, hiszen a használatban nincs nagy különbség a BHA-khoz képest. 🙂

Első tapasztalataim a BHA hámlasztással” bejegyzéshez ozzászólás

 1. haboskakaoblog szerint:

  Ha maradsz a COSRX BHA-nál ősszel is, és nem hámlasztasz naponta, arra mindenképp készülj fel, hogy “sosem” fog elfogyni a teljes kiszerelés. 😀
  Majdnem biztos vagyok benne, hogy néhányszor nyáron is fogom kenni a BHA-t, ha még marad a COSRX-ből (nyaralás előtt és alatt persze semmiképp), a bőröm faggyútermelésének kordában tartása miatt. Az biztos, hogy nekem jelenleg a retinoltol van wow-élményem reggelente, de nyáron tényleg nem akarok “savakban fürdeni”.
  Melyik szérumot teszteled? Koreai?

  Kedvelés

  • Salomé szerint:

   Japán ^.^
   Tudom, hogy hatalmas kiszerelés, ezért is akarok majd valakivel felezni, illetve lehet, hogy megveszem az egyik barátnőm maradékát, mert neki nem vált be. 🙂 jó lenne, ha lehetne kisebbet venni. 😦

   Kedvelés

 2. Viktoria szerint:

  csatlakozom, a Cosrx BHA telejs kiszerelésben elfogyaszthatatlan 😦 most kb a harmadát ki kell dobnom. nyárra már én sem veszek újat, és szerintem a most rendelt The Ordinary retinolomnak se állok neki, bár lényegesen kevesebbet leszek a napon idén nyáron, mégsem szeretnék semmilyen kockázatot vállalni – addig én most a niacinamidot istenítem 🙂 A Geek&Glorious is remélem, hogy kijön az ígért utazó kiszereléssel a nyáron, és Apieu PHA? Erre is rá kell néznem 🙂 Aztán lassan már télre is feltankolok a must have arcápolókkal 😀

  Kedvelik 1 személy

  • Salomé szerint:

   Múltkor belefutottam Jolse-on. Az A’pieu-vel csak annyi a baj, hogy az új termékekhez jó ideig nincs fent az inci sehol és így azért bizonytalanabbak a rendelések. De hát a bőrápolás úgyis türelemre tanít.. 😀

   Kedvelés

 3. Zsófi szerint:

  Ezzel a hámlasztóval én is szemezek, bár rajtam csak nagy ritkán jön ki egy-két pattanás. Egyelőre csak az AHA7 van meg a Cosrx-től, nagyjából hetente használom, bár lehet, hogy kicsit gyakrabban kellene.

  (Nem kapcsolódik szorosan a poszthoz, de mégis bőrápolással kapcsolatos kérdés… 😀 Tejfehérje allergiám van, viszont nem tartom be mindig szigorúan a diétát. Ez leginkább az arcomon látszik meg ‘kiütések’ formájában, amire Protopic krémet használok, viszont mindig dilemmázok, hogy az esti arcápolási rutin végén (szérum, arckrém után) kenjem rá vagy ilyenkor hagyjak ki lépéseket? Nyilván ilyenkor nem hámlasztok, de a többiben nem vagyok biztos.)

  Kedvelés

  • Salomé szerint:

   Szia, ez egy elég nehéz kérdés és köszönöm, hogy megtisztelsz a bizalmaddal! A betegtájékoztatóban ez áll: “Használhat hidratáló krémet vagy kenőcsöt a Protopic alkalmazásának idején azonban ilyen készítményeket nem szabad a Protopic felvitele után két órán belül alkalmazni.” Én ehhez mindenképpen alkalmazkodnék, a tacrolimus azért egy elég komoly hatóanyag, külsőleg és belsőleg egyaránt. 🙂 Kérdés, hogy az egész arcodra kened-e vagy csak a kiütésekre? Mennyire szívódik be? Ha teljesen beszívja a bőröd vagy csak pár helyre teszed, szerintem utána mehetnek a szérumok is akár (akár úgy, hogy csak az arcod többi részét érinted). Sok lépéssel én nem terhelném ez után a bőröm, úgy látom, hogy egyébként sem nagyon lehet heti kettő-háromnál többször.:)

   Érdekes ez az AHA vs BHA kérdés, nem mindenkinek az működik, amelyiknek papíron illene. Ha a heti egy AHA hatását már nem látod olyan erősnek, lehet növelni a gyakoriságot, hiszen hozzászokik a bőr.

   Kedvelés

   • tindigo szerint:

    Én nem növelném az AHA gyakoriságát, mivel nem képződik annyira gyorsan új hámsejt, hogy pl. egy 10%-os AHA-t heti egynél többször kéne használni, tehát nincs elhalt hámsejt, ha ennél gyakrabban hámlasztunk, és így az egészséges sejteket szedi már le, szóval akkor inkább más kozmetikummal támogatnám meg. De érdekel a véleményed erről.
    A kozmetikus suliban azt tanultuk, hogy ha olyan hatóanyagokat viszel be, amire nincs szüksége a bőrödnek, ill. rétegezős rutinod van, akkor a langerhan sejtek felzabálják és kilökik. Te erről mit tudsz? (Tanulunk azért khmmmm olyasmit is a suliban, ami tutira nem állja meg a helyét, ezért is kérdezlek…)

    Kedvelés

   • Salomé szerint:

    Ez a hámlasztási gyakoriság szerintem irtó kényes téma, mert én ezzel nagyon óvatos duhaj vagyok, valószínűleg jóval óvatosabb, mint az átlag. A gyakoriságnövelésnél első sorban arra gondoltam, hogy mondjuk nem hét, hanem ötnaponta. Túlhámlasztani nem jó buli, nagyobb koncentrációval nyilván könnyebb is, mondjuk a végtelen internet alapján úgy látom, hogy rengetegen észre sem veszik, hogy ide jutnak…. wtf.
    Azért azok a kóborló Langerhans sejtek szerintem elég gyorsan telezabálnák magukat egy rendes tízlépéses rutin után is. Nekem ez kicsit olyan abszurd, leginkább egy elegáns egyszerűsítésnek érzem. 🙂 Ha egy molekula előbb egy rendes laphámsejtbe vagy fibroblasztba kerül be és ott van ideje kifejteni a molekuláris hatását, akkor elértük a célunkat. Hogy utána a sejt hogy bontja le az adott molekulát, az más kérdés. Az, hogy a vivőanyag és a felesleges molekulák hová tűnnek, az megint más, biztos kajál belőle a Langerhans-sejt is. Alapvetően szerintem azért tanítják ezt a kozmetikus suliban, mert a nyugati kozmetikumok mind tíz problémát akarnak egy krémmel megoldani, az ázsiaiak meg fordítva. Szerintem itt van a kutya elásva. Meg ez olyan empírikusan is érezhető dolog, hogy úgyse lehet a végtelenségig rétegezni mindent, cserébe mennyire jó móka.. ha megvan a jó sorrend. 😀

    Kedvelés

   • Salomé szerint:

    Ja meg csomó molekula csak ül a bőr tetején, ha nem tud átjutni a sejtmembránon/sejtek között vagy túltelített a sejt, szóval jól érzékeled, hogy ennyivel nem lehet elintézni ezt a kérdést. Semmi sem egyszerű, de ettől csodálatos. ❤

    Kedvelés

   • Zsófi szerint:

    Mitesszerek szempontjából nekem szinte csak az orrom problémás terület, lehet hogy érdemes lenne kipróbálnom rajta a BHA-t is, az arcom többi részével az AHA is csodát tesz. Amúgy a gyakoriságnövelésnél én is 4-5 napra gondoltam. 🙂

    Protopicot csak a kiütésekre kenek (havonta egy-két alkalommal), semennyire nem szívódik be egyébként, erős filmes réteget hagy. Úgy nézek ki utána, mintha egy bödön zsírba fejeltem volna… 😀 Éppen ezért rá már nem merek kenni semmit, de alá is nagyrészt csak tonikot+arckrémet, vagy annyit se, a fecskenyálas Elizavecca szérumot például rendre a polcon hagyom ilyenkor, pedig amúgy imádom.

    Kedvelik 1 személy

  • Salomé szerint:

   Örülök, hogy neked is bejött.<3 Főleg, hogy sokszor úgy éreztem, hogy az én bőröm tök máshogy reagál egyre-másra, mint az olvasók 99%-ának.:D Nagyon fura is, hogy valaki miattam vesz meg valamit…

   Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s