Gyöngykivonat a kozmetikumokban – Fátyolmaszknapló: Skin79

Életem első fátyolmaszkja az Étude House gyöngyös maszkja volt és az eredmény egész egyszerűen páratlan volt! Ezért amikor anno leadtam a nagy roseroseshopos fátyolmaszkrenelésem, minden márkától kiválasztottam egy gyöngyös verziót is, habár sejtettem, hogy ez nem egy “valódi csodaösszetevő”. Ezt a maszkot már nagyon rég használtam, de azóta is csak a Nature Republic Royal Jelly ért fel hozzá szubjektív ámulatban. Nem akarom lepontozni, mert nem friss az élmény, de engem ez a maszk lökött bele a maszkőrületbe.:)

(Persze egy fátyolmaszk hatása a legszubjektívebb dolog az egész bőrápolásban….!)

Utólag néztem utána, hogy hány százalékban reklámfogás a fekete gyöngy kivonat.

Lelövöm a poént: kb. 90%-a ennek az egésznek csak merketingfogás. Ezek nem azok az igazgyöngyök, amiket méregdrágán eladnak ékszernek. Ezek a kicsi, ronda, tenyésztett társaik. Igen, megint egy állati összetevő és igazából efelett már végleg nem tudom, mennyire lehet pálcát törni. A gyöngypor úgy készül, hogy a gyöngyöt egyszerűen fizikailag  összetörik és kémiailag is hasítják a nagyobb össztevőket, hogy vízoldékony legyen. Nagy része ásványi anyag, főleg kálcium. A gyöngyport a kínaiak szájon át is fogyasztják, a kálciumtartalma miatt jó a csontritkulásra, bár a kontrollálatlan kálciumfogyasztás se túl szerencsés, szóval ezt hagyjuk is hirtelen, nem szeretem az ilyesmit. (A D-vitaminfogyasztást se szabad túlzásba vinni, ha már itt tartunk. Minden vitaminnak van ajánlott napi dózisa, ezek a betegtájékoztatóban/csomagoláson rajta vannak, ha az internetben nem bíztok, a háziorvosok képben vannak az aktuális ajánlásokkal.) A gyöngy maradéka nagy molekulájú poliszacharid (cukor), ami elég jól köti a vizet, erre fogják a hidratáló hatását. Ezen kívül a reklámszöveg szerint sok aminosav található a gyöngyporban, de ebben egy kicsit kételkedek az interneten fellelhető vegyes céges tájékoztatók alapján.

Van néhány elenyésző kutatás, amiben kimutatják, hogy a gyöngyporban található néhány molekula segíti a bőr kötőszöveti sejtjeit a sebek helyreállításában, de most anélkül, hogy ezekre túl sok szót pazarolnék… Lássunk egy kicsit az ilyen kutatásocskák mögé: ha van egy anyagkeverék, abban tuti van 1-2 molekula, ami jó erre vagy arra, csak időbe (és pénzbe) telik megtalálni, de ha ezer kísérletből egy működik, azt már le lehet közölni. Erre meg rá lehet húzni egy hatalmas marketinget, el lehet adni a kecsegtető anyagot egy csomó nagy kozmetikai cégnek, dől a lé. Igazából nem arról van szó, hogy a gyöngy biztosan nem jó semmire, mert elképzelhető, hogy egész jó hatóanyag. A jelenlegi bizonyítékok alapján azonban csak annyi jelenthető ki, hogy tartós változásokat nem okoz a bőr struktúrájában. Öröm az ürömben, hogy általában rengeteg gyógynövényi kivonattal párosítják és szerintem ezekből egy jól eltalált kombináció egy jól formulált krémben akár még szerethető is lehet.

Továbbá érdemes azon elgondolkodni, hogy milyen vizekben tenyésztik a kagylókat, bennem azért megállt az ütő, amikor láttam, hogy a gyöngy szerkezetében kimutatható mennyiségű ólom és higany van egy közleményben. Nem akarok senkire ráijeszteni, de ha ezek nem is veszélyesek ebben a formában, a bőrünknek tuti, hogy nincs szüksége ilyen fémekre. Persze mi utólag nem tudjuk minőségellenőrizni a krémünket, de amikor ilyesmit vásároltok a neten, akkor tartsátok  szem előtt, hogy a nagyon drága krém aránylag biztosan pénzkidobás, a kétes forrásból érkező gyöngyörleménynek pedig nincs garantálva az összetétele. 🙂 Én itt is az arany középutat választanám, egyszerű hidratáló szándékkal nem lehet mellélőni.

A blogom célja sosem az, hogy bármelyik összetevőt felhypeoljam nektek. (édes anyanyelvünk<3) A cél az, hogy világosan lássuk, hogy mitől mit lehet várni, mire érdemes figyelni a jövőben, minek nem szabad bedőlni. (Pl. az aranynak.) Teljesen hullámzó, hogy mikor mi kelti fel az érdeklődésemet, de általában nyilván az, amitől többet várok, ezért vannak többségben a pozitív hangvételű bejegyzések. (Ha van ötletetek, hogy miről írjak, ne tartsátok magatokban, a külső inspiráció mindig jó.) 


Skin79 Pearl maszk!

Tanulós, nyugis napok után használtam fel ezt a maszkot, miután megírtam a fenti elemzést.:D Ekkor kellően szkeptikus voltam, a bőröm pedig picit piroskás, picit pattanásos. Első körben muszáj elmondanom, hogy imádtam ennek a maszknak a méretezését és a folyadék állagát, úgyhogy azonnali hatállyal feltettem a Skin79 maszkokat a wishlistemre! (Nekem elég kicsi az álkapcsom, általában ott lógnak túl a maszkok, de ez pont jó volt.) Az összetevőlista se rossz, ezért egyelőre abszolút ki merem jelenteni, hogy érdemes próbálkozni ezzel a márkával. Másodsorban szögezzük le, hogy ez a maszk nem a gyöngykivonattól jó, ha jó, hanem a többi összetevőtől – ez igaz az összes többi gyöngytartalmú kozmetikumra is! A hatást illetően egész jó volt, tetszett a végeredmény. Én alapvetően mindig nyugtató és hidratáló hatást várok el a maszkoktól, ezt megkaptam. A maradék esszenciát másnap is használtam és másodszorra is szép puha lett a bőröm.:)

 • Összetevőlista: 8/10
 • A szövet anyaga: 9/10
 • A maszk méretezése:10/10
 • A folyadék mennyisége: 10/10
 • A folyadék minősége: 9/10
 • Illat: 9/10
 • Hatás: 8/10
 • Ár: 10/10

A gyöngykivonat, mint összetevő értékelése:

Különleges összetevők – pontozás

A bizonyíték mennyisége: 1/5
Az ígéreteknek való megfelelés: 2/5
A potenciál: 2/5

Gyöngykivonat a kozmetikumokban – Fátyolmaszknapló: Skin79” bejegyzéshez ozzászólás

 1. haboskakaoblog szerint:

  De jó, hogy kiraktad ma ezt a bejegyzést! Éppen tegnap este nézegettem fátyolmaszkokat az eBay-en, nem pénzköltési szándékkal, csak úgy. (Na, persze…) És a gyöngyös EH – miattad – már régóta kívánságlistás. De alszom még párat rá.
  Egyébként anyukámnak van tenyésztett gyöngyből készült nyaklánca, picik és szabálytalanok a gyöngyök, de rondának nem mondanám, néha el is szoktam kunyerálni tőle. 😀
  Ezt a mondatot nem teljesen értem: “a nagyon drága krém aránylag biztosan pénzkidobás”. Arra gondolsz, hogy amikor azért adnak drágán egy krémet, mert a marketing szerint arany meg gyémánt meg nemtudommi van benne, akkor az átverés, mert ebből az összetevőből úgyis elenyészően kevés van a krémben (pénzkidobás #1), és a bőrnek szükséges sincs rá valójában (pénzkidobás #2)?

  Kedvelés

  • Salomé szerint:

   Attól még jó ez a maszk szerintem, csak hát na.
   Igen, arra gondolok, hogy pl. kerül egy krém nyolcezer forintba, mert rá van írva, hogy ilyen meg olyan anti-aging csoda és a nemtommelyik egzotikus szigetről származik, de közben meg csak egy sima hidratáló és pont annyit ér, mint az ezerötszázforintos társa két polccal lejjebbről. 😀 jó persze ezeket az összetevőket beszerezni is nehéz, biztos van csomó plusz költség rajta, amit vissza kell fizettetni a vásárlóval, de hát mi nyilván a hatást akarjuk megfizetni, nem az őserdő szétkaszabolása közben elkopó macheték javítási költségét… 😀 (jó most kicsit elszaladt velem a ló :’D)

   Kedvelik 1 személy

 2. tindigo szerint:

  Szerintem nem sokat érnek az ilyen összetevők, de a hype az mindig nagy,ahogy írod is. 😀
  Vitamin: ez egy érdekes kérdés… Az ember nem rohangálhat mindig privát vérvételre, hogy mindent megnézessen, TB-n csak alapdolgokat csekkolnak… Bioextra 3000 NE D-vitamint szedek, a betegtájékoztatóján az van, hogy kéthetente egy kapszula, nemrég olvastam. (Dr. Novák Hunort olvasom még, biztos hallottál már róla, ő heti 4×3000 NE-t javasol.) Én napi egyet szedek ősz óta, tehát napi 3.000 NE a saját szakállamra, és néha még van párszáz vagy ezer NE valamelyik multivitaminomban is. TEljesen ráparáztam, hogy túladagoltam magamat. Megnézettem privát, és a normál értéken belül vagyok, de az alja felé, nem a teteje felé. Szóval ennyit erről. Rohadt nehéz eldönteni szerintem még egy orvosnak is, hogy egy adott mennyiségből mennyi az ideális. Nem is tudom, mit lehet erre kitalálni, de nagyon érdekel a véleményed.

  Kedvelés

  • Salomé szerint:

   Az onkológián, ahova tanulni járok, napi háromezer egységet javaslunk, ha kérdezik, hogy melyikből, azt a márkát ajánljuk, amit te szedsz. Persze amúgy nem olyan könnyű túladagolni, én se megyek csak ezért vérvételre. Elég nehéz itt a kifele meg a befele vezető utakat összeszámolni, azért a D-vitaminanyagcsere elég bonyi. Azon is lehet vitatkozni, hogy az állandó fényvédőzés mennyire szól ebbe bele, mert ezen is szoktak károgni, biztos te is megkaptad már ezt valamilyen formában. 😀 szerintem ezek túl sok ismeretlenes egyenletek..

   Kedvelés

 3. tindigo szerint:

  Persze hogy megkaptam. De én erre annyit mondok, hogy nálunk késő ősztől-tavaszig Te is D-vitamin hiányban szenvedsz, mert nap nincs, a szoliban meg nem termelődik. Úgyhogy akkor Te ne az év 12 hónapjában szedd, hanem csak 8 hónapjában. 😀 Amúgy nyáron kevesebbet szedek, hiszen a fényvédő mellett is termelődik valamennyi D-vitamin, hiszen 100%-os UV védelem nincsen, ahogyan azt tudjuk… Egyébként erről tettem is ki cikket, annyit mondták mások, hogy D-vitamin hiányom van, mert mindig fényvédőt használok. Ha tudnák az emberek, hogy nekem nincs, mert szedek, nekik viszont van, mert itt mindenkinek van a téli szezonban, aki nem szed… Tehát ezt elég nehéz kommunikálni, nehéz fényt vinni a sötétségben, de ha felfutott a blogod (ami biztosan fel fog), akkor majd rájössz Te is. 😀 Bár lehet, hogy már most is tudod. 😀 Amúgy nagyon köszi, hogy mindig megválaszolod a témától gyakran eltérő kérdéseimet is. 🙂 Őszintén tisztelem a tudásodat, kéne is belőle egy kicsi legalább. 🙂

  Kedvelés

  • Salomé szerint:

   Köszi. 🙂 Mindig nagyon jókat kérdezel, azért írok vissza mindig duplán. 😀 Olyan közegben szocializálódtam orvosként, ahol mindenkinek más tudása volt, így folyamatosan egymástól tanultunk. Itt tanultam meg azt is, hogy senki se tud mindent és az igazat megvallva, ez elég nagy terhet vett le a lelkemről az elmúlt két évben.:D Ha valamit nem tudunk, akkor a az adjunktus, a docens meg a professzor is ugyanúgy fogja a google-t és utánanéz, mint én. Szerintem ezt nagyon nehéz elfogadtatni az emberekkel, ahogy azt is, hogy sokszor igenis több jó válasz van egy kérdésre. Ez még a szépségápolás szintjén is lecsapódik, sőt, szerintem többszörösen.

   Kedvelés

 4. Visszajelzés: Algák a bőrápolásban

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s