Életem első fátyolmaszkja az Étude House gyöngyös maszkja volt és az eredmény egész egyszerűen páratlan volt! Ezért amikor anno leadtam a nagy roseroseshopos fátyolmaszkrenelésem, minden márkától kiválasztottam egy gyöngyös verziót is, habár sejtettem, hogy ez nem egy “valódi csodaösszetevő”. Ezt a maszkot már nagyon rég használtam, de azóta is csak a Nature Republic Royal Jelly ért fel hozzá szubjektív ámulatban. Nem akarom lepontozni, mert nem friss az élmény, de engem ez a maszk lökött bele a maszkőrületbe.:)

(Persze egy fátyolmaszk hatása a legszubjektívebb dolog az egész bőrápolásban….!)

Utólag néztem utána, hogy hány százalékban reklámfogás a fekete gyöngy kivonat.

Lelövöm a poént: kb. 90%-a ennek az egésznek csak merketingfogás. Ezek nem azok az igazgyöngyök, amiket méregdrágán eladnak ékszernek. Ezek a kicsi, ronda, tenyésztett társaik. Igen, megint egy állati összetevő és igazából efelett már végleg nem tudom, mennyire lehet pálcát törni. A gyöngypor úgy készül, hogy a gyöngyöt egyszerűen fizikailag  összetörik és kémiailag is hasítják a nagyobb össztevőket, hogy vízoldékony legyen. Nagy része ásványi anyag, főleg kálcium. A gyöngyport a kínaiak szájon át is fogyasztják, a kálciumtartalma miatt jó a csontritkulásra, bár a kontrollálatlan kálciumfogyasztás se túl szerencsés, szóval ezt hagyjuk is hirtelen, nem szeretem az ilyesmit. (A D-vitaminfogyasztást se szabad túlzásba vinni, ha már itt tartunk. Minden vitaminnak van ajánlott napi dózisa, ezek a betegtájékoztatóban/csomagoláson rajta vannak, ha az internetben nem bíztok, a háziorvosok képben vannak az aktuális ajánlásokkal.) A gyöngy maradéka nagy molekulájú poliszacharid (cukor), ami elég jól köti a vizet, erre fogják a hidratáló hatását. Ezen kívül a reklámszöveg szerint sok aminosav található a gyöngyporban, de ebben egy kicsit kételkedek az interneten fellelhető vegyes céges tájékoztatók alapján.

Van néhány elenyésző kutatás, amiben kimutatják, hogy a gyöngyporban található néhány molekula segíti a bőr kötőszöveti sejtjeit a sebek helyreállításában, de most anélkül, hogy ezekre túl sok szót pazarolnék… Lássunk egy kicsit az ilyen kutatásocskák mögé: ha van egy anyagkeverék, abban tuti van 1-2 molekula, ami jó erre vagy arra, csak időbe (és pénzbe) telik megtalálni, de ha ezer kísérletből egy működik, azt már le lehet közölni. Erre meg rá lehet húzni egy hatalmas marketinget, el lehet adni a kecsegtető anyagot egy csomó nagy kozmetikai cégnek, dől a lé. Igazából nem arról van szó, hogy a gyöngy biztosan nem jó semmire, mert elképzelhető, hogy egész jó hatóanyag. A jelenlegi bizonyítékok alapján azonban csak annyi jelenthető ki, hogy tartós változásokat nem okoz a bőr struktúrájában. Öröm az ürömben, hogy általában rengeteg gyógynövényi kivonattal párosítják és szerintem ezekből egy jól eltalált kombináció egy jól formulált krémben akár még szerethető is lehet.

Továbbá érdemes azon elgondolkodni, hogy milyen vizekben tenyésztik a kagylókat, bennem azért megállt az ütő, amikor láttam, hogy a gyöngy szerkezetében kimutatható mennyiségű ólom és higany van egy közleményben. Nem akarok senkire ráijeszteni, de ha ezek nem is veszélyesek ebben a formában, a bőrünknek tuti, hogy nincs szüksége ilyen fémekre. Persze mi utólag nem tudjuk minőségellenőrizni a krémünket, de amikor ilyesmit vásároltok a neten, akkor tartsátok  szem előtt, hogy a nagyon drága krém aránylag biztosan pénzkidobás, a kétes forrásból érkező gyöngyörleménynek pedig nincs garantálva az összetétele. 🙂 Én itt is az arany középutat választanám, egyszerű hidratáló szándékkal nem lehet mellélőni.

A blogom célja sosem az, hogy bármelyik összetevőt felhypeoljam nektek. (édes anyanyelvünk<3) A cél az, hogy világosan lássuk, hogy mitől mit lehet várni, mire érdemes figyelni a jövőben, minek nem szabad bedőlni. (Pl. az aranynak.) Teljesen hullámzó, hogy mikor mi kelti fel az érdeklődésemet, de általában nyilván az, amitől többet várok, ezért vannak többségben a pozitív hangvételű bejegyzések. (Ha van ötletetek, hogy miről írjak, ne tartsátok magatokban, a külső inspiráció mindig jó.) 


Skin79 Pearl maszk!

Tanulós, nyugis napok után használtam fel ezt a maszkot, miután megírtam a fenti elemzést.:D Ekkor kellően szkeptikus voltam, a bőröm pedig picit piroskás, picit pattanásos. Első körben muszáj elmondanom, hogy imádtam ennek a maszknak a méretezését és a folyadék állagát, úgyhogy azonnali hatállyal feltettem a Skin79 maszkokat a wishlistemre! (Nekem elég kicsi az álkapcsom, általában ott lógnak túl a maszkok, de ez pont jó volt.) Az összetevőlista se rossz, ezért egyelőre abszolút ki merem jelenteni, hogy érdemes próbálkozni ezzel a márkával. Másodsorban szögezzük le, hogy ez a maszk nem a gyöngykivonattól jó, ha jó, hanem a többi összetevőtől – ez igaz az összes többi gyöngytartalmú kozmetikumra is! A hatást illetően egész jó volt, tetszett a végeredmény. Én alapvetően mindig nyugtató és hidratáló hatást várok el a maszkoktól, ezt megkaptam. A maradék esszenciát másnap is használtam és másodszorra is szép puha lett a bőröm.:)

  • Összetevőlista: 8/10
  • A szövet anyaga: 9/10
  • A maszk méretezése:10/10
  • A folyadék mennyisége: 10/10
  • A folyadék minősége: 9/10
  • Illat: 9/10
  • Hatás: 8/10
  • Ár: 10/10

A gyöngykivonat, mint összetevő értékelése:

Különleges összetevők – pontozás

A bizonyíték mennyisége: 1/5
Az ígéreteknek való megfelelés: 2/5
A potenciál: 2/5