Különleges összetevők: licorice avagy édesgyökér

Folyamatosan kutatom, hogy melyek azok az összetevők, amik csitítják a rozáceát. Szerencsére az én esetem még nem érte el azt a szintet, hogy bőrgyógyászati kezelést igényeljen. Ritkán vannak papuláim (kis gyulladt göbök, amik nem pattanások), amikor elszabadul a helyzet, akkor is csak a makacs pirosság van. Ez is hullámzó. Mindenesetre a betegségnek ebben a szakaszában szerintem érdemes keresni és kizárni a triggereket, illetve kutatni a lehetséges megoldásokat. Ez a betegség annyira variábilis, hogy lehetetlen egymásnak tanácsot adni, mert mindenkinek más működik. Az összetevőkkel kapcsolatos adatok objektívek, a kencék viszont mindenkinek mást eredményt hoznak – ezt ne feledjétek.

A licorice, magyarul édesgyökérkivonat top10-es potenciális rozáceanyugtató növény. Az édesgyökér kivonat számtalan molekulájáról nagyon pontosan bizonyítva van molekuláris szinten a gyulladásgátló hatást, ezt vegyük alapnak és nézzük meg, hogy mi van ezen túl…

licorice-root-herb-img

  • Az édesgyökérnek nagyon hasonló hatása van a szteroidokéhoz, ami a gyulladásgátlást illeti. Gondolom mindenki számára ismert, hogy a bőrgyógyászatban is sok gyulladásos kórkép fő kezelési eleme a “szteroidos krém”. Ennek persze vannak mellékhatásai is, amiket mindenki joggal utál. Milyen jó is lenne egy hasonló erősségű molekula a mellékhatások nélkül… 🙂 Ez a bejegyzés ugyan nagyon pozitív hangvételű lesz, de azt előre szögezzük le, hogy a licorice gyengébb harcos, mint a szteroid. Persze a korlátaink ismeretének legnagyobb előnye, hogy jobban be tudjuk lőni az elvárásainkat.:) (Jelen esetben esetleges javulás várható, csoda nem.)
  • Az édesgyökérkivonat molekulakeverékének nem csak a sokat vizsgált glicirrizin az egyetlen hasznos komponense. Ott van például a Licocalchone A, amiről bebizonyították, hogy COX-2 inhibitor. A COX2 az egyik legalapvetőbb molekulája a gyulladás jelátviteli pályájának, de a krónikus UV-B sugárzás okozta károsodásokban is komoly szerepe van. Ez a cikk azt feszegeti, hogy az elég impresszív, molekuláris szintű eredményeik alapján a Licocalchone A felhasználható lenne a bőrrák megelőzősében. Ez egy nagyon érdekes aspektus, hiszen túlmutat az alap bőrápoláson és molekuláris szempontból egy olyan ponton avatkozik be, ami már a létrejött kezdeti sejtszintű károsodást fordítja vissza.  Magáról az édesgyökérről is kiderült már korábban, hogy tumorellenes hatása van több szervben is. Ez teljesen helytálló, hiszen a rengeteg különböző fajta daganatnak azért bőven van közös vonása és a glicirizzin/licocalchone ezeken az útvonalakon hat. (Még mielőtt: nem, az édesgyökér nem gyógyítja a rákot. A túlzott édesgyökérbevitel többek között magasvérnyomáshoz vezet, mert imitálja az egyik mellékvesekéreghormon hatását. Hatására a vese nátriumot és ezzel vizet tart vissza, párhuzamosan káliumot veszít. Ez veszélyes. Szerencsére a ‘túllövést’ szubjektív rosszullét is kíséri a vérnyomásemelkedés miatt, így van figyelmeztető jel. A daganatos betegségek gyógyítása ennél jóval bonyolultabb.)
  • Az antioxidáns hatást mások is bizonyították. Így az előző pontot kiegészíteném azzal, hogy nem csak a kezdeti rákos változásokat fordítja vissza a Licochalcone A, hanem a triggert is megállítja. A szabadgyökök semlegesítése az öregedés szempontjából is fontos persze, ezt a feladatot a licoricidin molekula is elvégzi az említettek mellett.
  • Nagyon érdekesek azok a kutatások, amik az adott molekula hatékonyságának maximalizálával foglalkoznak. Az édesgyökértechnológia is fejlődik, liposzómákba zárva ez a molekula is mélyebbre jut és a hatása minden szempontból felerősödik. Nem csak a sebgyógyulás lesz gyorsabb, hanem antioxidáns hatásokra is fény derült ebben a formában. A liposzóma egyébként egy olyan buborék, aminek a fala egy kettős lipidrétegből épül fel. Mivel a sejtjeink külső rétege is hasonló szerkezetű, a buborék kvázi beleolvad a sejtekbe és a benne tárolt anyag könnyedén bejut a sejtek belső terébe. Ezt a technológiát ma már elterjedten használják a gyógyszergyártásban, tehát nem valami futurisztikus dologról van szó. Már léteznek liposzómás kozmetikumok is, de a jövőben még több lesz. Remélem licorice-os is.:)
  • Ami a rozáceát illeti, itt egy több, mint hatvan főt számláló study, amiben sikerült kimutatni, hogy a licochalcone tényleg csökkenti a mindennapos pirosságot és ezzel javítja a vizsgált alanyok életminőségét. Ezt csak azért linkelem, mert nyilván az embereken végzett követéses vizsgálat kézzel foghatóbb, mint a molekuláris katyvaszok. Tudományos szemszögből az az igazán jó, ha van sejtkultúrás, patkányos és önkéntes emberes vizsgálat is – legalábbis én ekkor érzem igazán kereknek a történetet. 🙂

Az INCI-ben Glycyrrhiza Glabra extract (vagy hasonló) néven szokott futni, tényleg rengeteg krémben van, szerintem egy abszolút plusz a jelenléte bármely összetevőlistában.:) Én a rozácea miatt módszeresen lesek rá, az első kísérletem eredményéről három nap múlva olvashattok.:)

A licorice, mint összetevő értékelése:

Különleges összetevők – pontozás

A bizonyíték mennyisége: 4/5
Az ígéreteknek való megfelelés: 5/5
A potenciál: 5/5

Különleges összetevők: licorice avagy édesgyökér” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s