Miért nem rendeltem még egy The Ordinary terméket sem…

A Deciemnél zsenik dolgoznak, ebben biztos vagyok. 🙂 Az antimarketing marketing és a célzottan, de jól működő termékeket az egész internet imádja, én azonban még nem köteleződtem el. Lássuk, egyáltalán mi van a kínálatban, ami számomra érdekes….

 • Azelainsavas krém: erről az egyről tényleg borzalmas reviewkat olvastam, de a következő rozáceás fellángolásnál valószínűleg kipróbálom, bár nekem tényleg csak néhány kiütésem szokott lenni. Az azeleinsav hatásmechanizmusa nem teljesen ismert, az az egy biztos, hogy kinyírja a propionibaktériumokat, ami az akné egyik fő okozója. (A természet csodája, hogy ezt a molekulát a Malassezia furfur nevű gomba termeli, ami szintén megél az ember bőrén és vélhetően szerepe van a seborrheás dermatitisben. Csak össze ne vesszen ez a két aranyos kis élőlény…:D) Az azeleinsav másik előnyös tulajdonsága, hogy valamelyest gátolja a keratinképződést,  ezzel is lassítva a gyulladást és hosszabb ideig fennálló bőregyenletlenségek létrejöttét. (Többnyire vényköteles is.)

azalein

 • 2% Arbutin és hialuronsav szérum: ezt nagyon szívesen kipróbálnám, de remélem, hogy mire elfogy a jelenlegi C-vitaminos szérumom, már nem nagyon lesz sötét foltocska az arcomon. 🙂 Az arbutin egy nagyon hatékony pigmentációeltűntető molekula, rengeteg koreai termékben is megtalálható. Egyrészt ettől lesz minden “whitening”.

Arbutin-350X524

 • “Natural moisturizing factors” + hialuronsav krém: na ennek az összetevőlistája nagyon felkeltette az érdeklődésemet, ugyanis olyan, mintha egy sejtet bedaráltunk volna és most rá akarnánk kenni a bőrünkre.. komolyan.. van itt aminosav, cukor, zsír.. már csak néhány nukleinsav hiányzik a DNS gyártáshoz. Megmondom őszintén, egyáltalán nem értem, hogy minek van tele ez a termék AMINOSAVAKKAL. Az emberi fehérjék húszféle aminosavból épülnek fel, ezekből nyolc úgynevezett “esszenciális” aminosav, mert ezeket nem tudjuk magunktól előállítani. De a többi tizenkettőt igen.. ha a sejtnek szüksége van rá, megoldja. Ezen kívül azon is elgondolkodtam, hogy egyáltalán be tudnak-e jutni ezek a molekulák a sejten belülre, merthogy elég nagy “csatornákra” van szükség. Ráadásul ezekből a csatornákból is háromféle van, leegyszerűsítve egy negatív töltésű, egy pozitív töltésű és egy semleges. Ezekből van valamennyi a bőr laphámsejtjein is, de ez az összetevőlista józan paraszti ésszel / minimális biokémiai ismeretekkel is kissé randomnak tűnik. Őszintén szólva a cukormolekulákat is furcsállom, bár belegondolva azon kívül, hogy vizet kötnek meg és ezzel hidratálnak (ahogy elvileg az aminosavak is), a sejtekbe bejutva nagyon könnyen lebomlanak, bekapcsolódva a normál sejtszintű anyagcserébe. Másfelől meg ott van a következő pontban leírt probléma. Ha meg be sem szívódik, akkor nehogy álmunkban ellepjenek a hangyák… :DDDD (jó, ez maximális hülyéskedés volt, remélem senkinek nem lesznek rémálmai:D) (Viccet félretéve: értem én, hogy ebben minden hidratálni akar, de szerintem a hialuronsavhoz képest a többiek elhanyagolhatóak.)

product_1475131064_Screen_Sho_800x800.png

 • Glukozid-aszkorbil tartalmú C-vitaminos szérum: ismét egy nagyon menő ötlet – a glükózzal összekötött C-vitamin vízben oldható (fuckyeah, nincs olajos érzet) és hosszú élettartamú (fuckyeaaaaaah), ez a dreamteam csak a sejten belül bomlik le. A bökkenő ott van, hogy egyelőre még nincs annyi ellenőrző kutatás, ami bizonyítaná, hogy a glukozil-aszkorbil hatása tényleg ekvivalens lenne a “közöséges” L-aszkorbinsavéval, illetve nem tudjuk, mi lesz a pluszban bevitt glükózzal. Józan paraszti ésszel én arra gondoltam, hogy a glükóz úgyis minden sejt alap tápanyaga, LEBONTJA ÉS SZEVASZ, ahogy az előbb írtam, de a futurederm.com-on azzal riogatnak, hogy valójában ez a cukormolekula hozzákötődhet pl. a kollagénmolekulákhoz, tönkretéve annak a szerkezetét… ennek kapcsán pedig felgyorsítja az öregedést. Na ez egy érdekes gondolatmenet és az jutott róla eszembe, hogy a cukorbetegség számos szövődményéért is tulajdonképpen az felel, hogy a feleslegesen sok cukormolekula mindenhova bekötődik és tönkreteszi a sejtalkotók szerkezetét. (Ennek a tünetei: érzészavarok, bizsergő érzés, érzéskiesés, akár részleges bénulás, fekélyek, érelzáródások, keringési zavarok, szívelégtelenség, vakság, merevedési zavarok, vérnyomásproblémák…. a cukorbetegség a legaljasabb népbetegség mind közül, ha még nem mondtam volna! *kötelező népegészségügyi percek off*) Szóval messzire futottam a gondolatkísérletben és úgy gondolom, hogy a glukozil-aszkorbillal szemben felhozott vádak tényleg utánkövetést igényelnek, de ettől függetlenül kíváncsi vagyok erre a szérumra! Egész egyszerűen azért, mert nem gondolom, hogy akkora mennyiségű cukorfelesleget juttatnánk be a bőrünkbe, hogy másnapra elkezdjük ráncosodni. Ez diabetesben is hosszú évek és nagyon magas cukorszintek műve, ez meg csak egy 30 ml-es szérum…. 🙂

vitc.jpg

 • 2%-os retinol szérum: ez az Ordinary sokadik robbantása, ismét egy módosított molekulával. A szérumban található A-vitaminszármazékok ugyanis sokkal gyengédebb, mint sok forgalmazott pajtása. Egész pontosan a “hydroxypinacolone retinoate” nevű szörnyetegről van szó, amiről eddig csak maga a cég csinált kutatásokat. A másik sima retinol, a Deciem szerint kapszulába zárva. Nem írják, hogy pontosan miről van szó, de én általában nagy reményeket fűzök a liposzómás stb termékekhez, mert jó közvetítőnek tűnnek. (Valahol már leírtam, de még egyszer: a liposzóma két réteg zsírsavból áll, mint a sejtjeink külső határoló rétege és ezért nagyon könnyen be tud olvadni ebbe, a benne lévő hatóanyagot így pedig rögtön a sejtbe juttatna.) Kevés az infó, de más bloggerek review-i alapján ebbe mindenképpen nagy lelkesedéssel fogok belevágni.

the-ordinary-advanced-retinoid-2s.jpg

 • Niacinamid szérum: ez is jó kis folthalványító, csak mostanában annyira nem komálom. Az a baj, hogy ahogy öregednek a termékek, niacin keletkezik, ami pedig “flusht” vált ki az arra hajlamosak bőrén (prosztaglandin szabadul fel) – gyakorlatilag hosszan elpirulunk. Rozáceahajlammal ez nem a kedvenc érzésem és egyébként sem tudom ezt az érzést az allergizálódástól elkülöníteni. (mm. más összetevőkre kialakult allergiára gondolok) Egy kiadagolt termékem öregedett el a fűtésszezonban, úgy, hogy az eredeti tégelynek semmi baja ráadásul! A niacinamid alapvetően nagyon-nagyon lassan bomlik niacinná (akkor is csak apránként), ez a környezettől és a tárolástól is függ, eleve a flush-ra is nagyon kevesen fogékonyak! Szóval ne értsétek félre, a niacinamid továbbra is az egyik legnagyobb barátunk, amúgy is szinte kikerülhetetlen, nekem is több kencémben benne van, kicsit ezért is érzem feleslegesnek MOST ezt a szérumot. De persze, ami késik…

the-ordinary-niacinamide-10-zinc-1s

 • Alpha lipoic acid szérum: Az alfa-liponsav egy szupererős antioxidáns és én most szeretnék ilyenekkel felfegyverkezni, de már a honlapon is felhívják rá a figyelmet, hogy egyrészt bomlékony, másrészt olajos érzetet ad, harmadrészt igen erős – szóval MACERÁS. Majd ősszel talán, kitalálom, hogy ez vagy a retinol legyen… egy ilyen döntéshez szükségem is van arra a négy hónapra még.:D

the-ordinary-alpha-lipoic-acid-5_

Azt még szeretném hozzátenni, hogy a mindenféle peptides termékeik (Buffet, Matrixyl stb) nagyon is megbízhatónak tűnnek, csak nekem nincs még szükségem ennyi anti-aging kencére. Ezek a speciális rövidke aminosavláncok (tkp a fehérjék csoportjába tartoznak) a kollagénelőállítást serkentik és a kollagénlebomlást lassítják, gyakorlatilag jelátvivő molekulák, bizonyították már, hogy tényleg jól működnek. 🙂 (Van róluk egy írásom már, csak valami terméktesztet mellé akarok csapni.)

Tehát röviden, tömören…

Egyelőre azért nem rendeltem az Ordinarytól, mert ami igazán megragadott, az mind keltett egy kis kételyt is, én pedig egy okos vásárlást szeretnék végrehajtani most ezzel, ha már ilyen okos kencékről van szó. Nagyon szimpatikusak ezek a termékek, de még gondolkozom azon, hogy pontosan mire van és mire nincs szükségem. Ha a fent említettekből bármelyiket próbáltátok, nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre.:) 

Miért nem rendeltem még egy The Ordinary terméket sem…” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Jadviga szerint:

  Húúú, de szuperül összeszedted ezt a cikket is! És most hadd legyek én az első korrektor, már csak a megszokás kedvéért:) A poszt legelején a Deciemben felcserélted a betűket 🙂

  Félretéve a tréfát: az én fő bőrproblémám a melazma, amit a telenként használt erős AHA, a C vitamin és a retinol lényegesen halványított (Na jó, egyszer rásegítettem egy kis hidrokinonnal is, (az volt az igazi csoda folthalványításban!), ezért Az Ordinary árfekvése miatt úgy gondoltam, most jöhet a niacinamid, illetve épp elfogyott a Siker-em, így a Vitamin C Suspension 23% + Ha Spheres 2%-t vettem meg. Nekem szerencsére elég rezisztens bőröm van, nem “csipked” a magas százalék, viszont ez a krém nem kicsit olajos… Mondjuk 43 évesen, szárazkás bőrre ez sem okoz gondot, de este azért kell egy jó óra, hogy beszívódjon. És onnét tudom, hogy mégis erős, hogy az AHÁt el kellett hagynom mellőle…
  És az a mókás, hogy ezt nem ajánlják a Niájukkalal együtt, egyidőben használni.

  A Niacinamidjuk igen könnyű állagú, azt reggel kenem, pikkpakk beszívódik. Mondjuk attól nem érzek akkora bőrállag-javulást, mint este a C vitamintól.
  Most ezt a 2 terméket használom bő 1 hónapja, és egy retinolsavas krém van még a rutinomban.
  Tapasztalatom szerint nem hatásukban, hanem árukban verhetetlenek, mert többet nem tud ez sem, mint az OST 21.5-ös (tehát magas %-ú) C vitaminja.

  És az az én szívfájdító nagy szomorúságom, hogy még mindig várom a csodát, hogy egyszer úgy kelek fel, hogy a foltok nincsenek ott… Mert most bőröm állapota, felszíne szép, a pórusok minimálisak. A korábbi zsíros-pattanásos bőr pattifoltjai eltűntek. De a nagy, maszkos foltok nem akarnak attól jobban elhalványodni, mint ahogy a hidrokinon lehalványította őket.
  (Nadeugye, annak meg rossz a híre, így csak egy hónapig mertem használni, heti kétszer, max háromszor- tényleg, nem írnál egyszer célzottan a folthalványításról is? Érdekelne a tudományos háttér, mert kezdem azt hinni: akinek hajlama van “májfoltra” az csinálhat bármit, kenheti 50+ faktorral, az a folt a Nap hatására sötétebbé válik. Nálam legalábbis ahogy jön a tavasz, szemmel látható a változás)

  Kedvelik 1 személy

  • Salomé szerint:

   Minden korrigálásért hálás vagyok, mert sajnos a részleges diszlexia miatt állandóan felcserélek betűket és nem veszem észre. Az azelaint meg azeleinnek hívom következetesen, mert szerintem anno rosszul jegyeztem meg… -.-
   A melasmáknak meg utána kell olvasnom, mert sajnos én is hajlamos vagyok rá.. 😦 duplán rossz ezt olvasni emiatt:(

   Kedvelés

 2. haboskakaoblog szerint:

  AzelAin. 😉 Persze értjük így is. 🙂
  Május 10. körül lesz a blogon tesztes bejegyzés néhány The Ordinary-termékről, én addig nem akarom nagyon “lelőni” a véleményeimet, shame on me. 😀 A mikrokapszulás retinol nagyon izgalmas, szinte biztos, hogy ezt veszem majd meg a Madre Labs után. Talán 2018-ban. 😀

  Kedvelik 2 ember

 3. Kovács Regina szerint:

  Ismét egy nagyon informatív bejegyzés, köszönöm! A The Ordinary-t én is nézegetem egy ideje…Most jött el az idő (33 évesen), hogy sokkal jobban odafigyeljek én is a folthalványításra. Hámlasztás, szérumok, fényvédelem ellenére is random jönnek elő a naptól, ráadásul még a legkisebb pattanást sem úszom meg folt és heg nélkül. Tegnap végső elkeseredésemben elővettem a Contractubex krémet, ami melasmára ugyan nem jó, de a pattanások utáni hegekre igen – ha 3 hónapig minden nap használom….pffffff! Olyan jó lenne egyszer tökéletes bőrrel ébredni!

  Kedvelés

  • Salomé szerint:

   Átérzem, amit mondasz, sokszor én is úgy érzem, hogy totális szélmalomharcot folytatok, mert a külső-belső tényezők egy pillanat alatt képesek felrúgni az arcbőröm állapotát. Már más is kérte az olvasók közül, hogy legyen szó többet a melasmáról és a foltokról általában és ezzel szeretnék is a jövőben foglalkozni, főleg mert én is hajlamos vagyok rájuk. 😦 Mindenesetre gondolj arra, hogy akármennyire is ‘szörnyűnek’ látod a helyzetet, a környezeted valószínűleg úgysem így érzékeli. Ha nem tennéd, amit most, biztosan rosszabb állapotban lenne a bőröd. http://www.huffingtonpost.ca/2012/06/06/bill-mcelligott-sun-damage_n_1573546.html Ez a kedvenc példám arra, hogy mire képes a nap és hogy miért kell fényvédőzni.:D

   Kedvelés

 4. Visszajelzés: Haul
 5. Ági szerint:

  Szia, én végül hosszas mérlegelés után rendeltem két The Ordinary terméket. A Hyaluronic Acid 2% + B5-re azért esett a választásom, mert mostanában reggelente száraznak éreztem a bőröm. Egyelőre beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, puhább, hidratáltabb az arcom, úgy érzem, tényleg segít. A másik szerzemény a “csodaszer” Azelaic Acid Suspension 10%. A leírások szerint szinte mindenre jó, ezért picit szkeptikus voltam vele. A célom 38 évesen az volt, hogy a kisebb foltokat, pici hegeket eltüntesse, “ragyogóbbá” tegye a bőrömet. Itt azt mondom, látszik némi javulás, de itt inkább hosszú távú lehet a változás. Ezt csak este használom, mert önmagában nem hidratál eléggé, viszont a fölé használt hidratáló hajlamos “kukacosodni”.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s