Miután csak olyan termékről vagyok hajlandó írni, amit legalább két hónapig intenzíven használok, ezért úgy gondoltam, hogy nem árt, ha leírom a saját rendszerem. A bejegyzések torlódása miatt ez az idő általában még hosszabb, az alternatív szabályom az, hogy csak akkor publikálok, ha a termék 3/4-e elfogyott.

Egy új termék bevezetésénél nagyon fontos a bőrpróba, hiszen hirtelen allergiás reakciót szinte bármi kiválthat. Érzékeny bőrűeknek semmiképpen sem ajánlom, hogy egy krémet rögtön az egész arcukra felkenjenek. Az azonnali reakciókon kívül viszont érdemes odafigyelni a termék hosszútávú hatásaira is, mert vannak olyan összetevők, amik alattomosan irritálnak. Ha hozzám hasonlóan a több lépcsős rutin hívei vagytok, akkor pedig tudjátok, hogy néha nehéz eldönteni, hogy egy bőrreakció (legyen az pozitív vagy negatív) minek köszönhető pontosan. Jobb a részletes tesztelés, mint az egész rutin nulláról való felépítése…

  • A patch testinget azaz az allergiás bőrpróbát alapból érdemes az alkaron végezni. Ezzel én egy kicsit szembe megyek, mivel egyrészt semmire nem vagyok allergiás, másrészt jól ismerem az általam vásárolt krémek összetevőit: először a dekoltázsomra kenek fel mindent. Általában az első tesztelés estéjén mellőzök minden egyebet és figyelem a reakciót. Ezt pár napos kihagyásokkal újra megismétlem egy-kétszer. Ha nincs irritáció, viszketés, kiütés, ronda pattanás, akkor a következő napokban visszaépítem mellé a többi kencét.
  • Ha a mellkasomon és a nyakamon már jól működik a dolog, felmegyek az arcomra. Azért is érdemes pár napig kísérletezni, mert így kitapasztalhatjuk, hogy pontosan hova fog illeni az új termék a rutinunkban.
  • Ezután próbálom többé-kevésbé az arcomon napi egyszer használni a tesztelnendő terméket. (Aktív hatóanyagokat és hámlasztókat elsőre csak az arcom egy kis részén próbálok ki.)
  • Újabb két-három hét elteltével újabb ciklus következik: egy-két hétig kihagyom a rutinomból az új kencét, emellé természetesen megtartok minden mást. Így észrevehető a termék pozitív hatása. Nagyjából ebben a szakaszban dől el, hogy mennyire is lesz nélkülözhetetlen az új zsákmány. Ebben a szakaszban észrevehető az is, ha például a krém hiányában feltisztul a bőrünk vagy változik a textúrája.
  • Ezután ha minden oké, visszatérek a napi használatra.
  • Kis idő elteltével, ha még mindig nincs negatív reakció, elindítom a terheléses fázist. Ebben naponta kétszer használom a terméket, felmegy reggel és este is. Ez számomra azért hasznos, mert a rozáceás bőrt látatlanban is irritálhatják egyes anyagok és ezt így könnyebb “felszínre hozni”. Természetesen nem szeretnék hosszútávú károsodást a rövidtávú szép eredmény ellenére sem, így általában ilyenkor az dől el, hogy a kence egyáltalán maradhat-e a rutinomban. Volt már olyan hidratálókrém és toner, ami itt csúnyán elbukott. Így tapasztaltam meg azt is (újra), hogy a túl sok alkohol mennyire irritálja a bőröm.
  • Természetesen ez a folyamat aktív hatóanyagokra (hámlasztók, c-vitamin, retinolmindenfélék) nem vonatkozik, ezekkel én extrém óvatos vagyok. Alacsony koncentráció, ritka használat, türelmes felépítés! A másik problémás kérdéskör a fátyolmaszkok-szemmaszkok kategóriája, ezekkel szerintem alapból vállalunk egy rizikót, de ez vele jár. INCI-t kell olvasni, ha csíp, le kell szedni, erre még nincs tuti módszerem.:)

Most kezd körvonalazódni, hogy nem szereti a bőröm a citrusolajakat. Erre nem tudom, mikor jöttem volna rá, ha nem hagyom el a termékeket egy időre és nem csinálok terhelést valamennyivel később. Szerintem érdemes ezzel pepecselni.

Talán ez így kicsit komplikáltnak hangzik, de ha egy idő után ráálltok az allergiateszt – rutinban való elhelyezés – normál egyszeri használat – teljes elhagyás – normál használat – napi kétszeri terhelés szekvenciára és közben figyelitek a bőrötöket, rájöttök, hogy ez így biztonságos és egy idő után természetes lesz ez is. Bevallom, nekem is volt 1-2 termék, aminél a “full face patch testing” műveletet alkalmaztam a nagy lelkesedésben. A Föld ettől még kering a Nap körül, de a későbbi lépésekkel nem spórolok. Az irritáció akkor se jó, ha kicsi. A bőr kb. egy hónap alatt újul meg, így nem is érdemes ezt a folyamatot túlságosan bepörgetni. 

Természetesen ez nagyon meglassít mindent, mert ha megrendeltek egy kisebb csomagot, akkor is csak egyesével kerülhetnek be a szerzemények a rutinba. Ha az ember lánya már tud INCI-t elemezni, ez már egy fokkal könnyebb. Mindenesetre senkinek nem kívánom azt, hogy elborítsák a puklik, a piros foltok vagy a gennyes pattanások… ha az embernek gőze sincs arról, hogy ki a bűnös, akkor ráadásul az egész rutint a nulláról kell felépíteni és az sokkal több türelmet, energiát és pénzt emészt fel, mintha már az első perctől odafigyeltünk volna.