Cruelty Free Korea

Sokáig nem akartam az állatkísérletekről írni és engedjétek meg nekem, hogy ezt még egy darabig kerüljem. Nagyon tisztelem azokat, akik ezzel mélyen foglalkoznak, én sem hiszek abban, hogy a kész kozmetikumokat állatokon kéne tesztelni. Az összetevőfejlesztés során lehet használni sejtkultúrákat és különböző szövetmodelleket is, de a laborpatkányokra/laboregerekre bizonyos szinten szükség van még egy darabig. A laborokban való állattartás is elég alaposan szabályozott, az állatkínzást kerülendő. Általánosítani és egy kalap alá venni minden céget szerintem nem szabad. Juhász Anita Diána blogja nagy részletességgel foglalkozik a témával.

Elég álszent lenne azt leírni itt, hogy törekszem arra, hogy cruelty free kozmetikumokat vásároljak, mert ez sajnos nem így van. De tudom, hogy sokatokat érdekel és sokan érzitek úgy, hogy a kemény munkával megkeresett pénzeteket etikusan működő vállalatoknak szeretnétek adni. Etikusnak viszont nem csak a laborállatok, hanem a dolgozók és a vásárlók felé is illik lenni. Etikai kérdés az is, hogy a hidratálókrémben lévő növényi kivonat honnan származik – ha éhbérért dolgozó munkások egészségügyi biztosítás stb. nélkül szedik le a termést/a leveleket, ha az adott gazdaság környezetszennyezően működik, nem vagyunk előbbre. Nem akarok a cruelty free gondolkodásmód ellen menni, sőt, de teljesen felesleges a nyuszis jelzést vakon követni, ha nem gondolkodunk el ezeken a kérdéseken időnként. Legyen tartalom a gondolat mögött!

Az ázsiai cégeket nagyon nehéz távolról megítélni. Lényegében úgy gondolom, hogy Ázsiai annyira gyönyörködtetően változatos, hogy kint élni is legalább éveken keresztül kell, hogy az ember megfelelő képet kapjon. Én meg csak egy pesti fruska vagyok, ugye. De a blogomon nem szeretnék előítéleteknek teret adni. Amúgy is induljunk ki abból, hogy a szépségiparban mindenki sáros valamiben!:D

Tehát Dél-Koreában jelenleg az a helyzet, hogy 2018-ig állatkísérlet-mentesíteni kell minden kozmetikai céget. Ezt tavaly jelentették be és a folyamat szépen halad. Ennek érdekében például sok olyan alternatív tesztet kell törvényileg elfogadni, ami helyettesítheti az eddigi állatkísérleteket. Ami nekem tetszik, hogy ezt az intézkedést a vártnál két évvel korábban jelentették be, tehát a törekvés valós. A Kínába való exportálás problémás, de az ismert hatású összetevőknél ki lehet váltani egy bizonyítványt, ami felmenti a termékeket az ellenőrző állatkísérletek alól. Ugyanígy az állatkísérletet már ki lehet váltani, bár bonyolult. Ez persze tovább fogja bonyolítani annak az eldöntését, hogy egy márka cruelty free-e, de a bizonyítványhoz nehéz hozzájutni. Jelenleg a Neogen és az RE:P rendelkezik ilyennel. Valahol már úgy olvastam, hogy a Klairs is, sőt teljesen vegán irányba akarnak elmenni, de jelenleg még használnak állati összetevőket.

  • Néhány márka, ami exportál Kínába, de Koreában nem végez állatkísérletet: Dr. Jart, Étude House, Innisfree, Iope, Laneige, Missha, Amore Pacific.
  • A tesztelésről nincs információ, de Kínában nem forgalmaz: Holika Holika, It’s Skin, Mizon, Peripera, Too cool for school
  • Semmiről sincs információ: Tony Moly, The Saem, The Faceshop, Skin79, Skinfood, Nature Republic

Igen, jól érzékelitek, minél drágább árkategória, annál inkább jellemző a cruelty free törekvés.

Snail-Mucin.jpg

Ami az állati összetevőket illeti, minden különleges összetevős posztban utalok arra, hogy milyen problémák merülnek fel velük kapcsolatban. (Pár bejegyzés: fecskenyál, méhlepény, méhméreg, méhpempő, csiganyál stb) A csiganyál az egyik leginkább vitatott ezek közül, a Cosrx legutóbb azt nyilatkozta, hogy az egyébként evésre is alkalmas csiguszoknak a lehető legnagyobb nyugalmat kell biztosítani, hogy jó nyálkát termeljenek. Időnként berakják őket fél órára egy sötét szobába, ahol egy hálószerűségen mennek föl-le és ott hagyják a nyálkát. Tehát nincs elektrosokk és társaik. Legalábbis a Cosrx-nél. Legalábbis ezt állítják. 🙂 Az mondjuk, hogy sok krémük tele van pálmaolajjal, ami miatt az indonéz őserdőt módszeresen égetik fel évről-évre, kicsit más fénybe helyezi őket. Szóval a problémák sokrétűek, nem lehet eleget tájékozódni.

Palm-Oil.jpg

Ítélet

A bejegyzés legnagyobb tanulsága az, hogy semmi sem fekete-fehér! Például a Cosrx-t is nagyon szeretem, de még jobban szeretem több oldalról megvilágítani az ázsiai szépségápolással és azt körbelengő filozófiával kapcsolatban felmerülő kérdéseket. Engem jelenleg például a pálmaolaj jobban zavar, mint a laboregér, de ez személyes. Az egész környezetvédelem kérdéskörrel nagyon szeretnék itt a blogon néha foglalkozni (ennek a része a cruelty freeség), ugyanakkor úgy gondolom, hogy ez is egy végtelen és rendkívül ijesztő örvény, ami magával ránt. Ahogy rutint építeni se két nap, a környezettudatos viselkedésre átállni is roppant időigényes. Rengeteg olvasást, tájékozódást és önnevelést igényel, csak apró lépésekkel lehet haladni. Meg kell kötni (ideiglenesen) bizonyos kompromisszumokat, de ezzel nincs baj. Én sose fogom kibírni, hogy ne a világ másik feléről rendeljek, ez tény, de sok másban tudok okosan változtatni. A folyamatos tanulás pedig úgyis csak a javunkra válik*, úgyhogy remélem velem tartotok ezen az úton.:)

 

*mondom ezt az államvizsga előtt két héttel

 

Cruelty Free Korea” bejegyzéshez ozzászólás

  1. haboskakaoblog szerint:

    “az ismert hatású összetevőknél ki lehet váltani egy bizonyítványt, ami felmenti a termékeket az ellenőrző állatkísérletek alól. Ugyanígy az állatkísérletet már ki lehet váltani, bár bonyolult.” – Ezt a részt nem teljesen értem. Itt a Dél-Koreában végzett és a Kínában (koreai cégek részére) végzett állatkísérletek elkerülésére szerezhető bizonyítványok válnak szét?

    “Én sose fogom kibírni, hogy ne a világ másik feléről rendeljek, ez tény, de sok másban tudok okosan változtatni.” – ❤ ❤ ❤ Szívemből szóltál. 🙂

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s