Vannak összetevők, amit annyira szeretnék kipróbálni, hogy az se érdekel, hogy kamu-e vagy sem. Az ember esendő és kész, néha egy szép csomagolás vagy esetemben egy különleges összetevő elég a vásárláshoz. Sem össztevőlistaolvasás, sem különösebb utánajárás nem volt, amikor megrendeltem a Skinfood szérumát. Annyit tudtam, hogy elég sokan szeretik és mindenképp szükségem van rá! (Ez régen volt, de itt egy vallomás a témában.)

Mi is az a saké és miért kell ez neked?

A szaké tulajdonképpen a japánok rizsbora. A fermentált esszenciák legendája közös: a szakégyárban dolgozók észrevették, hogy idősödve sokkal fiatalabb maradt a kezükön a finom bőr. Az alapelmélet szerint azért jók a fermentált szérumok (pl. Cosrx Galactomyces), mert a fermentáció során kisebb molekulák keletkeznek, amelyek könnyebben bejutnak a bőr sejtjeibe. Ez sajnos nem minden összetevő hatását erősíti fel, de ennek egy külön bejegyzést szeretnék szentelni. A szakés szérumoknál konkrétan a rizsbor koncentrátum kerül be a kozmetikumokba. Ezek fő összetevője a víz, a glükóz és az etanol. Az aktív hatóanyag csak a negyedik: ez nem más, mint az etil-alfa-d-glükozid. (Egy pillanatra tegyük túl magunkat az etanolon.)

Rövidítsük ezt a molekulát önkényesen alfa-EG-nek. Az alfa-EG legfőbb hatása, hogy serkenti az olyan lipidek szintézisét, amelyek a bőr felső rétegében lévő sejteket tartják össze illetve amelyek azt a bizonyos védőréteget képezik, amely megakadályozza a víz távozását a bőrünkből. Ezekhez a lipidekhez tartoznak a ceramidok, a koleszterol és egyéb szabad zsírsavak. Az alfa-EG nevezetesen ezutóbbi kettő szintjét emeli jelentősen. Ezen kívül bizonyították, hogy a melaninszintézist is csökkenti in vitro, in vivo már egy hét napos kúra is hatásos volt, tehát papíron jól alkalmazható a pattanások utáni hiperpigmentáció eltüntetésére. Ez a valóságban mindig nehezen elérhető.

Mint minden csodaösszetevőnek, ennek is van hatása az UV-okozta károsodások ellen. A következő problémákat már a citált szakirodalom is felveti: a kísérletben hatás csak elöregedett bőrön volt jelentős, ahhoz, hogy fiatalabb bőrön is kifejtse a hatást, jelentős előzetes UV-károsodásra van szükség. Mindenekelőtt pedig a hatás dózisdependens (tehát minél többet kenünk, annál hatékonyabb) és négy hét után voltak csak kimutatható hatások a kísérletekben is, tehát valóban tartós használatra van szükség!

Nos a szakégyárban dolgozók ezt garantáltam megkapták, hogy mi a fürdőszobai polcunkról ezt meg tudjuk-e oldani, az már kicsit kétesebb.:)

Egyébként, csak hogy ne hiteltelenítsem teljesen szegény szakét, azt is kimutatták, hogy szájon át fogyasztva a koncentrátumot is kimutatható volt a bőr védőrétegének erősödése! Ez a hatás vörös és fehérborral is jelen volt, de a szaké jelentősen erőteljesebben fiatalította a bőrt. (Tehát vörösbor a koszorúerek, szaké a bőrnek és egész életünkben egészségesen és fiatalon becsiccsentve lebeghetünk.:D)

Végszó

Én a fermentált esszenciák nagy rajongója vagyok, az utóbbi években ezeket bőven felfejlesztették. Ha nem is feltétlen a rice ferment filtrate-ot kell keresni az összetevők között, érdemes a fermentált termékcsaládokat megvizsgálni és kiválasztani közülük azokat, amelynél a fermentált elem az összetevő első elemei között van! Ha mást nem, próbáljátok ki a Cosrx Galactomyces esszenciáját (link), nem kell a gombától megijedni, lehet, hogy jobban is jártok vele mint a “sake” vagy “red vine” feliratokkal. Arra azonban figyeljetek, hogy a seborrheás bőrt illetve a fungális aknét ronthatják az ilyen termékek, ilyen problémáknál érdemes előbb termékmintát szerezni és úgy egyáltalán bőrtesztet végezni!

És akkor most nézzük a szérumot!

 


Helye a rutinomban: Elég gyorsan rájöttem, hogy ez egy reggeli szérum lesz. Olyan szépen mattít, hogy smink alá kifejezetten jól jön! Én nem szeretem ezt a “dewy” hatást, maradjon pici természetes fény, de ennyi.
Csomagolás: Nagyon-nagyon imádom! Én nem vagyok egy csomagolásőrült, de amikor először a kezembe fogtam ezt a tejüveg szépséget, a kis parafa kupakjával, teljesen szerelmes lettem. És ez azóta is tart. Imádom, hogy pumpa van rajta. Akárhányszor meglátom, muszáj megsimogatnom. (Nem, nem vagyok normális.) 45 ml.
Összetevők: Na itt kapok röhögőgörcsöt. Most tekintsünk el attól, hogy mennyi illatanyag, alkohol és tartósítószer van a termékben egy pillanatra, a Skinfood nem egy szent márka. 🙂 Inkább az a vicces, hogy a sakékoncentrátum előtt szerepel a centella asiatica és a licorice (link) kivonat is. Ezek egyébként nagyon jó összetevők és nem csökkentik a szérum értékét, sőt.
Fizikai tulajdonságok: Sűrű, fehér emulzió. Erős barackillata van, én szeretem, de ha nem lenne se hiányozna. Egy pumpa nekem elég.
Hatás: Nagyon szeretem, általában valamelyik Cosrx esszencia van előtte a rutinomban és utána még puhább és bársonyosabb lesz a bőröm tőle. Közel öt hónap folyamatos használat után ki merem mondani, hogy hosszú távon nincs hatása, de rövid távon annál inkább. Zsíros bőrűeknek merem ajánlani, a centella és a licorice is remek hatóanyagok pattanásos, sérült védőrétegű bőrre. Kár, hogy ott van az a sok tartósítószer és alkohol, de ha nem kifejezetten érzékeny a bőrötök és kíváncsiak vagytok, talán vállalható a kiváló mattító hatás miatt.:) Én sminktermékként tekintek rá, ezért vagyok elfogadó, nekem ez a primerem. Negatív hatást abszolút nem tapasztaltam magamon. Nehéz úgy ítéletet mondani, hogy egy kozmetikumot teljesen másra használok, mint amire eredetileg szánták, de mégis szeretem. A pórusokkal sem kezd igazából semmit, de nekem erre egyébként sincs nagyon szükségem.
Újravenném-e: Annyira sok van benne, hogy ezen még lesz időm gondolkozni. Helyettesíteni lehetetlen, mert ahogy írtam, nagyon fura módon illeszkedik a rutinomba. Nem hinném, hogy végtelen űrt hagyna maga után.

A saké, mint összetevő értékelése:

Különleges összetevők – pontozás

A bizonyíték mennyisége: 4/5
Az ígéreteknek való megfelelés: 4/5
A potenciál: 4/5