A ‘minap’ beleakadtam néhány olyan termékbe, amelyek azt hirdették, hogy a környezetszennyezés ellen nyújtanak védelmet. Gondolatok milliói futottak végig az agyamon…

 1. Nézzük meg az INCI-t, ugyan mi olyan különleges ezekben? Csak reklámfogás??
 2. Most tényleg növesztenünk kell egy új fóbiát a fényvédelem mellé?
 3. Nem csoda, hogy természetesen ez is Ázsiából indult, ahol tényleg rendkívül rossz a levegő minősége… hozzámérhető egyáltalán ehhez Budapest?
 4. NEKEM EZ KELL! …én az Üllői úton járok-kelek hat éve folyamatosan, a szmogtól csomószor gyullad be a szemem, a környékemen folyamatosan építkeznek, száll a por, fürdünk a benzingőzben. A belvárosban nem jó a levegő. Tisztán emlékszem, hogy amikor felkerültünk az egyetemre, hirtelen minden vidéki lányon ötezer pattanás nőtt, a bőrképünk megváltozott és kellett egy jó fél év, mire ez lenyugodott. Még a csapvízhez is hozzá kellett szokni… A környezet szinte észrevétlenül befolyásol minket, ez van, szerintem ez tagadhatatlan. Hogy a környezetszennyezés ellen ki-hogyan harcol a bőrápolás terén, az más tészta.:)


Néhány általános információ.

 • Az ózon és az egyéb levegőben található szennyező molekulák gyakorlatilag úgy bántják a bőrt, hogy felhasználják az antioxidáns kapacitást. Reakcióba képnek ezekkel a védő molekulákkal (pl. az E-vitaminnal) és nyilvánvalóan bizonyos idő alatt egyszerűen túlterhelődik a bőr velük. Ugyan az antioxidánsok is képesek visszaalakulni, de ennek is van egy határa és előbb utóbb a bőrt felépítő sejtek építő molekuláiig is eljut a károsodás. Ez természetesen nem látszik rögtön, ez egy hosszú távú hatás, de mindenképpen gyorsítja az öregedést, például a kollagén tönkretételén keresztül.
 • A szennyezett levegő olajtermelésre serkenti a bőrt, az eltömődött pórusok pedig pattanásokhoz, mitesszerekhez vezetnek – ezt gondolom nem kell magyarázni.:) A bőr homeosztázisa (egyensúlya) olyannyira megváltozik, hogy a pH-ja is lecsökken, ugyanis laktát halmozódik fel. Laikusként ez talán banalitásnak tűnik, de itt egy biológiai rendszer egyik alapvető tulajdonságáról van szó.
 • A bőrben lévő szkvalén is egy fontos antioxidáns. Ez egy közkedvelt kozmetikai összetevő is (az egyik személyes kedvencem) és bizonyára többen tudjátok, hogy a bőr védőrétegének az egyik alapeleme. Ha ez a védőréteg megszűnik, több vizet veszítünk, a bőr kiszárad, reakcióként pedig még több olajat is fog termelni. Ez egy nagyon gyakori probléma, a bőrbarrier helyreállításával önmagában csodát lehet művelni. (példa: én)


Na akkor most mire van szükség?

 • Alapvetően úgy gondolom, hogy a koreai/több lépcsős rutin önmagában megfelelő elvek szerint épül fel!
 • Olajos lemosó, megfelelő pH-jú, gyengéd habzó lemosó a megfelelő tisztaságért. Double cleansing.
 • A bőr pH-ját követő tonerek is elősegítik az egyensúly helyreállítását.
 • Olyan maszkok, amik “kiszívják” a felesleges olajokat és szennyeződéseket a bőrből. Ilyenek az iszapmaszkok. Ezeket már az orron lévő nemmitesszereknél is emlegettem.  Ezeket nyilván hetente egyszer érdemes használni, anno én egy Himalaya Herbalsossal jó barátságban voltam. (Most a L’oreálnak is van ilyen.)
 • A bőrbarrier helyreállítását célzó termékek, amelyek tele vannak ceramidokkal, szkvalénnel.
 • Antioxidánsokkal teletömött szérumok. E-vitamin, C-vitamin, asthaxanthin, zöldtea és egyéb növényi antioxidánsok… Ilyen például a Missha Borabitja, de a The Body Shop Drops of Youth vonala is. Az előbbit most tesztelem, a Drops of Youthban meg csalódtam.. Sajnos ezeknek a szérumoknak az alap velejárója, hogy a hatásuk csak hosszú távon értékelhető és elsőre láthatatlan károkat előznek meg, így nehéz is őket véleményezni!
 • Arctisztító készülékek: not my cup of tee, de nagyon népszerűek a mélytisztításban.

A kozmetikumokról, amelyeket kifejezetten erre terveztek

Elég sok INCI-t végignéztem és a következő poszt egy kisebb válogatás lesz ázsiai termékekből, amik ezt célozzák. Az igazság az, hogy nagy csodára, elérhető áron nem bukkantam, bár a jövő nagyon kecsegtető. A mindenféle esszenciák és mist-ek lényege annyi, hogy tele vannak antioxidánssal és általában egy védőréteget képeznek a bőrön, ami többnyire szilikonszármazékokból áll. Ezen kívül természetesen van pár speciálisabb összetevő. Ezek annyival tudnak többet a klasszikus antioxidánsoknál, hogy nem csak az oxigén, hanem a nitrogénalapú szabadgyököket is semlegesítik.  Az igazán értékesek illetve a legmodernebbek egyszerre képeznek barriert is, megfogják a szálló port és akár a nehézfémeket is képesek megkötni.

Ami szerintem érdekes – árkategóriákat is figyelembe véve,  pár példa:

 • A “phytofuse renew” egy különlegesebb filmképző anyag, ami megakadályozza a levegőben szálló mikroszennyeződések megtapadását az arcon, ezen kívül az E-vitaminhoz hasonló erősségű antioxidáns és hidratáló képessége is csodás, tehát igazi nagyágyú. Nyilván drága. A Jerikói rózsából gyártják és akinek volt ilyen növénye otthon, az tudja, hogy tényleg lenyűgöző ahogy a száraz gaz évekkel később is feltámad egy kis öntözés hatására.:)

 • A moringamag kivonat elég sok INCI-ben szerepelt, ami szintén sokoldalú és hasonlóan tökéletes a környezetszennyezés ellen, szerencsére olcsóbb és a használatával már van tapasztalat.

 • Szintén a 2,5 mikrométer alatti szennyeződések ellen nyújt védelmet az “ACB Yerba Santa Glikoprotein PF” nevű anyag, ami ugyanúgy az előzőeket tudja, de tömeggyártásra is alkamas, csak nem olyan hatékony a kimutatások szerint. (De az olcsó alternatíva mindig jó!)
 • Detoxyl: a Lancome és az Avon is használja már ezt a molekulát, a lényege, hogy a levegőben szálló nehézfémeket kötik meg. Emellé csapták még a Thymosin-ß-4-et, ami a sérült sejtek helyére vonzza az újakat, ezzel javítva a károsodásokat. Kicsit más megközelítés!
 • … és a sort a végtelenségig folytathatnám, de felesleges gyári neveket sorolni.

Ítélet

Minél mélyebbre ások, annál világosabb, hogy a nyugati high-tech kozmetikai márkák is nagyon felkapták a témát így 2017-re, habár ez tényleg csak a kezdet. Ezer és millió frissen törzskönyvezett molekula próbál minket védeni: filmképzéssel, gyulladáscsökkentéssel, a káros fémek megkötésével, hidratálással, szabadgyök-semlegesítéssel. Kíváncsi vagyok, mikor tör be ez a téma a köztudatba és a drogériák polcaira itthon.. mindenesetre: én szóltam!;) 

Az anti-pollution anyagok értékelése:

Különleges összetevők – pontozás

A bizonyíték mennyisége: 3/5
Az ígéreteknek való megfelelés: 3,5/5
A potenciál: 5/5