A fényvédelem új sátánja: az infravörös hullámok

Koreában a youtubereknek köszönhetően rendkívül felkapottá vált a Make P:Rem márka idei fényvédő családja, amiből az egyik azt ígéri, hogy védelmet nyújt az infravörös sugarak ellen is. Természetesen ennek kapcsán kénytelen voltam utána nézni, hogy mire számíthatunk a jövőben és mennyi a tudományos háttér az új para mögött.

irir

A tények

  • Az UV-sugarakon és a látható fényen kívül kb. 50%-ban infravörös sugarak érik a bőrünket. Ez a sugárzás sem egykomponensű, a hullámhossz szerint több csoportba osztják őket. A legtöbb a látható fényhez hasonló hullámhosszúból ér minket, a többi jórészt fennakad az atmoszféra különböző rétegein. Ezek a sugarak mélyebbre hatolnak a bőrben (még a bőr alatti kötőszövetbe is elérnek), mint az UV-s hullámhosszok. Felmelegedésként érzékeljük őket. 
  • A kozmetikai cégek a problémát abban látják, hogy az infravörös hullámok felmelegítik a bőrt és ezáltal közvetetten öregítenek, mert károsítják a kollagént azzal, hogy csökkentik az antioxidánsok szintjét, illetve növelek a kollagénbontó enzimek (mátrix-metalloproteázok, kollagenázok) szintjét.
  • Való igaz, hogy a nagymértékű hőnek/infravörös sugárzásnak való kitettség nem tesz jót hosszútávon! A pékek karján, a hegesztőkön és a folyamatosan magas hőmérsékleten dolgozóknál ez valamelyest érzékelhető, de egy átlagembernél ez elhanyagolható. Habár az úgynevezett laptop rasht vagy erythema ab ignet már esetleg ti is megfigyelhettétek, ha hosszú ideig tartottátok a laptopot a combotokon és “megégetett”. (Nekem már volt ilyet, de azért nem olyan ronda, mint ezek a googlefotók.:D) A hősugárzásnak a hajszárítózás és a forró vízben való zuhanyzás hasonló ideiglenes kitettséget jelent, bizonyára már mindenki érezte ilyenkor, hogy húzódik a bőre. (Igen, nekem is magas a fizika, de tanulni sosem késő.)
  • Kételkedni muszáj. Sajnos azok a kutatások, amikre az infravörös sugarak károsító hatását bizonyítani vélték, általában legalább tízszer olyan erős művi sugárzást használtak, mint amit a napfény jelent! Ráadásul ezek a művi sugárforrások pont azokat a hullámhosszakat alkalmazták, amik igaz ugyan, hogy a felforrósodásért felelősek, de amikből relatíve kevés ér minket. Az infravörös sugárzás nem rákkeltő, ellentétben az UV sugárzással – bár igaz, hogy az erős infravörös sugárzásnak kitett bőrön keletkező daganatok agresszívabbak lettek.
  • Ha igaz is, hogy az infravörös sugárzás hozzájárul a bőr öregedéséhez, nem szabad elfelejteni az előnyeit. Számszerűen kimutatták, hogy a reggel és késődélután sokkal magasabb arányban ér minket infravörös sugárzás az UV-hoz képest, mint dél környékén! Ez azért is érdemes felkiáltójeleket, mert kiderült, hogy a reggeli gyengéd napfény gyakorlatilag felkészíti a bőrt a későbbi erős napsugarakra! Ez azt jelenti, hogy azoknak kísérleti patkányoknak, akiknek először infravörös sugarakkal világították meg a bőrüket, később az UV alatt sokkal kevesebb károsodást szenvedtek el, mint azok, akiknél kihagyták az infravöröset. Ez kimutatható volt molekuláris szinten is. Tehát úgy tűnik, hogy nem a legjobb ötlet teljesen megvédeni a bőrünket ettől a sugárforrástól.

Akkor ez most marketingfogás vagy azért van tennivalónk?

  • A jelenleg piacon levő ‘IR protection’ és hasonló címszavakkal ellátott termékekben egyelőre nincsen semmi különös, maximum antioxidánsok vagy valami hűsítő összetevő. Igen, mindenkinek javaslom egy jó antioxidáns szérum használatát, ennél hasznosabb valóban nincs. A C-vitamin-ferulic sav-E-vitamin kombónál sajna egy darabig biztosan nem lesz jobb a piacon. A hűsítő géleknél pedig nincs jobb nyáron, én képes vagyok 3-5 réteg aloe verát felpakolni az arcomra, túrázás vagy kertészkedés után. A menőbb fényvédők is azt ígérik, hogy csökkentik a bőr hőmérsékletét és így védenek, ez ugyan engem nagyon lelkesít, de más oldalról picit kételkedek. Egyelőre csendben figyelem, hogy merre mennek a fejlesztések.
  • Valahol azt olvastam, hogy a fizikai fényvédők / vas-oxidok remekül védenek az infravörös sugarak ellen, de erre nem találtam bizonyítékot. Mindenesetre akit érdekelt ez a cikk, az szerintem így is tisztában van a fizikai fényvédők minden előnyével és hátrányával.
  • Nem kell több fóbia! Nem kell több címke! Persze ha az ember utánakeres, fejlesztettek már aranyáron ezt-azt, ami tényleg az infravörös sugarakat fogja meg, exkluzívan. De azért eddig is elég magas szinten tudtunk védekezni a nap káros sugarai ellen, 100% védelem meg nincs.

Az infravörös hullámok elleni védekezés értékelése:

Különleges összetevők – pontozás

A bizonyíték mennyisége: 4/5
Az ígéreteknek való megfelelés: 3/5
A potenciál: 4/5 (csak más irányba kéne indulni..)

 

Fő forrásként ezt a mindenki számára elérhető cikket jelölném meg, mert minden hivatkozást tartalmaz, amit egyébként használtam volna: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1011134415300713

A fényvédelem új sátánja: az infravörös hullámok” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s