Nyakig vagyunk a nyárban, az UV-sugárzás pedig pokolian erős. Igaz, hogy én csak ügyintézek és a városban mászkálok a barátnőimmel, de szinte elkerülhetetlen, hogy a veszélyes idősávban (11-15 óra között) kint legyek a napon. Mióta egyszer sikerült kicsit megégnem a Margit-szigeten (SPF50 ellenére!), vallásos vehemenciával foglalkozok a fényvédő újrakenésével.

(Fényvédelem témában itt találjátok meg a többi okosságot!) 

De nézzük, milyen módszerek állnak rendelkezésünkre a legegyszerűbbtől a legprofibbakig!

1. Sminklemosó kendő / micellásvíz + az alap fényvédő újrakenése:

Nem igényel magyarázatot, de nyilvánvalóan a legmegbízhatóbb módszer, ha van rá lehetőség. Viszont fokozottan ügyeljetek rá, hogy ha naponta többször mostok arcot, akkor kíméletes termékekkel történjen, különben a végére az egész többet árt, mint használ. (Itt van minden bejegyzés arctisztítás témában.)

2. Fényvédő spray: idén elöntöttek minket a gyógyszertári márkák (La Roche Posay, Vichy) a kényelmes, porfúvós, táskába bedobós kb. 70ml-es, kb. 3500ft-ba kerülő csodákkal, amelyek a sminket sem rombolják le. Én rendszeresen használok ilyet és eddig úgy tűnik, hogy működik – persze az arc lefedése nem 100%-os, de ennek ellenére ha jó a szórófej, elég jól eloszlik a por. Gyógyszertárakban elérhetőek. (Kíváncsi vagyok, mikor fog elfogyni – addig nem tudom megmondani, hogy mennyire gazdaságos.) Van egy japán termék is, ami átmenet a második kategóriába.

3. Fényvédő porok: nem tudom, hogy lassan settenkedik-e befelé vagy igény hiányában nem tud betörni igazán betörni a piacra a terméktípus, de több márka is gyárt SPF50 körüli védelmet nyújtó porokat, amit kvázi púderként lehet használni és így nap közben könnyű újra feltenni. Ezek fizikai védelmet nyújtanak, cink-, titánium- és vas-oxidokkal. Nyugaton is megvannak a luxusverziók. Önmagában biztosan nem elég, de ha ismét hűvösebb lesz az idő, talán sokaknak ez lesz a legkényelmesebb módszer, sminkigazításhoz is, így nem hagyhattam ki! (Ugyanitt: a sminkekben levő spf önmagában nem sokra elég, főleg nem a drogériákban kapható spf15-ös púder! Túl sokat ezekből felvinni ahhoz, hogy a smink is elfogadhatóan nézzen ki. Az SPF50-et már egész jó kompromisszumnak érzem.)

Sorban: Catrin 1, 2, Enprani, O Hui, Bioderma

4. Cushionök: kb. 1 éve egy lelkes ázsiai szépségápolás-fanatikus rájött, hogy a cushion alapozó párnácskájával lehet a legprecízebben felvinni a fényvédőt és persze így nap közben is egyszerűbb az újrakenés. Ez az ötlet végigsöpört az interneten és természetesen azóta elárasztották a piacot az előregyártott cushion-ös fényvédők. Táskakompatibilis, pontos, higiénikus, mi kell még?

Sorban: Holika holika, A’pieu, Étude House, Iope

 

És végül, de nem utolsó sorban, szeretném a figyelmetekbe ajánlani, hogy a met.hu -n elérhető a napi UV-sugárzás erőssége, így talán könnyebb tudatosítani a fényvédelem fontosságát!

Ti hogy oldjátok meg nap közben az újrakenést? Van bevált trükkötök?

Közösség: Facebook, Instragram