A bőrápolás Maslow-piramisa

Bizonyára mindenki ismeri a szükségletek hierarchiáját. Arra gondoltam, összeállítom a bőrápolás verziót.

1. FÉNYVÉDELEM

Igen, kell idő, mire az ember megérti, hogy miért fontos a mindennapos fényvédelem, de azután nem lesz többé kérdés. A fényvédelem egészségügyi vonzata is kettős, hiszen egy részről ott vannak a bőrdaganatok, másrészt az öregedés. A kettő nem egy szintre helyezendő, de ez nem hiúság és nem felületesség kérdése. A kültakarónk a belső egészségünket is tükrözi, fontos vigyázni és figyelni rá – pontosan azért, mert indikátorként és valós fizikai határként véd minket.

2. GYENGÉD TISZTÍTÁS

Teljesen mindegy, hogy mit kensz a bőrödre, ha nincs becsületesen megtisztítva a szennyeződésektől és a felesleges faggyútól! A hidratálókrémből talán jó a legegyszerűbb is, de egy rossz arclemosó többet árt, mint használ. A megfelelő pH, az alkoholmentesség és a kíméletesség elvárás. Nem kell őrült habzás, nem kell fizikai hámlasztás. Ha viszket, ha feszül, ha piros, ha egy percen belül olajban tocsog – le kell cserélni és ez nem vitatéma! A mindennapi sminkeléshez elengedhetetlen.

3. HIDRATÁLÁS (moisture&hydration)

Hidratálásra mindenkinek szüksége van, bőrtípustól függetlenül. A bőrtípus megállapítása előtt szükséges a vízhiány megállítása, a bőrbarrier helyreállítása. A bőrbarrier helyreállítására a kedvenc hatóanyagaim a squalane és a ceramidok. Az angol nyelvben két külön szó van a hidratálásra, az egyik a hydratation, a másik a moisture. A hydration a konkrét vízhiányt jelöli, legegyszerűbb a hidratáló tonerek és esszenciák rétegezése. Éjszakára a vizet okkluzív réteggel zárhatjuk a bőrünkbe, erre legjobb a sima vazelin, de a nehéz hidratálókrém is tele vannak azokkal a nagy molekulákkal, amelyek megakadályozzás a vízvesztést. A moisture inkább a puhaságot is jelöli, amely az olajok egyensúlyára utal. A zsíros és a száraz bőrből más-más olajok hiányoznak és ez sem elhanyagolható a krémek, arcolajok kiválasztásánál.

4. BŐRPROBLÉMÁK CÉLZOTT KEZELÉSE, AKTÍV HATÓANYAGOK

Ameddig az első három lépés nincs letisztázva, valójában nem lehet megbecsülni például az akné súlyosságát. Természetes, hogy mindenkinek a célja a saját problémája helyrerakása, de stabil alaprutin nélkül ez szélmalomharc, mivel ezekhez már nagyfokú tudatosságra van szükség és sok a mellékhatás is. Az aktív hatóanyagokról tudományosan bizonyították, hogy működnek – ezekbe érdemes befektetni. C-vitamin, Retinoidok, kémia hámlasztók, azelainsav, benzoil-peroxid, niacinamid és így tovább. Rövid és hosszútávú eredmények várhatóak.

5. EGYSZERI KEZELÉSEK + NAPONTA OPTIMALIZÁLT RUTIN

Az élet része, hogy a bőrünk egyensúlya felborul – hormonális okok, allergia, megváltozott környezet (pl. nyaraláskor más klíma, más csapvíz vagy más diéta), akár egy átmulatott éjszaka vagy egy hosszú nap a tűző napon. Az ilyen kilengéseket legkönnyebb egy jó fátyolmaszkkal vagy egy megbízható éjszakai vagy lemosható pakolással helyrehozni, de ha a bőrápolási készleted már elég tagot számlál, naponta megválaszthatod, hogy mire van épp szükség.

6. EGYÉB SZÉRUMOK, CSODASZEREK, KIEGÉSZÍTŐ ANTI-AGING

Lényegében minden, amit pusztán élvezetből, hiúságból vagy amitől túl hosszútávú hatásokat vársz.:) Minden, ami az őrület része és amit nem tudsz egy bőrápolás-laikusnak anélkül elmagyarázni, hogy elpirulnál.:))

 

Kövess Facebookon és Instagrammon!

A bőrápolás Maslow-piramisa” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Viktoria szerint:

    jó kis poszt volt nagyon, abszolút egyetértek veled. mindig bánom, hogy a fényvédelemre kevés hangsúly kerül azok között, akik nem bőrápolás-fanatikusok (barátnőim közül rajtam kívül senki nem figyel rá oda, én meg már nem akarok szektásnak tűnni a folyamatos szajkózással :D)

    Kedvelik 1 személy

  2. Szigethy Orsolya szerint:

    Kezdek rászokni a fényvédőzésre. Meg elkeztem kikísérletezni egy alaprutint ami jó a bőrömnek és a lelkemnek is. Most rossz vagyok, mert hazajöttem három napra a szüleimhez, de arctisztítón és fényvédőn kívül semmit sem hoztam. A tonikom és a szérumom ott csücsül a polcon és kezdenek hiányozni. Valószínű, hogy előbb utóbb hamarosan lesz szó a blogon róluk. ☺

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s