Gluténmentes szépségápolás

Biztos nektek is feltűnt már, hogy például az iherb-ön mindenhol fel van tűntetve, hogy a krémek gluténmentesek…

Nem kertelek!

Egyszerűen etikátlannak találom, hogy egy BETEGSÉGGEL lehet egyfajta szimpátiát és biztonságérzetet kelteni vásárlók ezreiben… Egy olyan betegséggel, ami tényleg rengeteg embert érint és akik emiatt egy olyan szigorú diétán vannak, hogy konkrétan még adókedvezmény is jár utána a költségek miatt! Egy olyan szigorú diétán, ami miatt nem ehetnek meg AKÁRMIT, ami miatt rendszeres orvosi kontrollra kell járniuk, ami miatt csövet dugnak le a patkóbelükig, amit ha hosszú távon nem tartanak be, súlyos szövődményekkel járhat…. Nem ijesztgetni akarok, hanem érzékeltetni a helyzet súlyát. Szerencsére egyre könnyebb a gluténmentes diétát tartani, mert szélesek a lehetőségek, de ha az ember a betegség miatt lesz egyik percről a másikra rákényszerítve, elég sok áldozatot kell hozni.

Nem akarok beleszólni senki önkéntes étrendválasztásába! Tudományos viták jelenleg is folynak például arról, hogy a csecsemőkre rá kell-e terhelni a glutént, hányadik hónapban kell elkezdeni, van-e értelme – jelenleg az a semleges álláspont, hogy hat hónapos korban jó glutént adni a babának, de ettől még sajnos később kialakulhat a cöliákia. Sem kivédeni, sem elkerülni nem tudjuk a betegséget, mert még nem ismerjük elég jól!

buza.jpg

Ez egy nagyon nagy marketingfegyver, ezzel is mindenki tisztában van. Ugyanúgy, ahogy a cruelty free, a paraben free, silicon free, a 421498 gyilkos méreg free, vegan, stb címkék is. A cruelty freeség etikai kérdés, a vegánság életmód és filozófia. Az ilyen-olyan mentesség is sokszor alaptalan riogatásra épül, de ezeknél a riogatásoknál még mindig úgy éreztem, hogy a hatalmas méregnek legalább a bőrhöz van köze.

A gluténnál nem érzem ezt. A cöliákia bőrtünete a dermatitis herpetiformis, ugyan sokak számára felhívhatja a figyelmet az esetleg tünetmentes allergiára, de ez nem fog külsőleg felvitt krémektől kialakulni. A külsőleg felvitt krém pedig nem fogja az emésztési problémákat kiváltani. A gliadin, ami az egész beindítója, túl nagy molekula ahhoz, hogy a bőrön keresztül felszívódjon. Kontakt ekcéma, ha már itt tartunk, természetesen bármely összetevőtől kialakulhat – sajnos az autoimmun betegségek egyébként szeretnek egymással kapcsolódni (pl. pajzsmirigy gyulladásokkal stb). Az atópiás hajlammal rendelkezőknek is van épp elég problémája, mindennapi súlyos bőrgondja… biológiailag és marketingügyileg is bezárul a kör. Ismét csak azt tudom mondani, hogy aki érintett, tájékozódjon a betegségéről részletesen, a többiekre pedig ne hozzuk rá a frászt! Mindenesetre ha egy cöliákiásnak bőrallergiája is lesz egy krémtől, az jó eséllyel egy másik összetevőnek köszönhető.

Egyébként a cöliákia triggere az említett gliadin nevű molekula, a szakavatottak bizonyára tudják, hogy ez sincs meg minden gabonában. Az INCI-ben a “hydrolyzes wheat protein”, “tricitum vulgare oil/extract” és a “Sodium Lauroyl Oat Amino Acid” megnevezésekre “kell figyelni”. A WHO és az FDA (amerikai OGYÉI) természetesen az ezek megengedett koncentrációját is szabályozza a gluten-free matricáért cserébe. Persze az ilyen gabonák felhasználásánál a kutya sem tudja pontosan megmérni a gluténtartalmat, de ez szinte részletkérdés… ez az egész egy rossz vicc, a matricát jóformán mindenki megkaphatja az említett összetevők felhasználásával vagy anélkül. Ezt nem csak én mondom, hanem nemzetközi bőrgyógyász és gasztroenterológus társaságok is kénytelenek voltak erről állást foglalni már, annyira elfajult ez az egész.

Tanulság…

Tanulság az nincs, nyilván minden cég pirospontokat akar gyűjteni a vásárlóktól és ez még csak nem is direkt hazugság, hanem inkább torzítás. Nem, egy termék nem lesz attól jobb, hogy gluténmentes….

Aki esetleg bizonyítottan cöliákiás és tart a citált összetevőktől, az könnyedén el tudja őket kerülni (bár ez a félelem alaptalan, de megértem a frusztrációt), a többiek meg ne rettegjenek és ne ez alapján döntsenek. Bár nagyon nehéz a virtuális plusz pontot nem megadni az ilyen csalogató címkék láttán, de próbálkozni azért lehet.:)

Gluténmentes szépségápolás” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s