Kezdjük talán azzal, hogy nagyjából 13 éve blogolok folyamatosan valamilyen formában. Tettem ezt kisebb-nagyobb közönség előtt, de ez most lényegtelen. Gyakorlatilag gyerekkorom óta az életem része ez a világ is, hiszen rengeteg blogot követek és ezzel párhuzamosan árgus szemekkel figyelem, ahogy változnak a szabályok, szokások, trendek. Kifejezetten szeretek erről beszélgetni, úgyhogy gondoltam, feldobom a témát.

A külföldi bloggereknél már jó ideje a porondon vannak a szponzorációk körüli balhék. A Nikkie Tutorials, Jaclyn Hill stb kaliberű youtuberek hatalmas összegeket kapnak azért, hogy egy adott videóban egy adott percnél feltűnjön egy termék. Az élő reklámfelület persze gyorsan veszíti a hitelességét, főleg ha a nézőknek feltűnik, hogy ugyanaz a Tom Ford rúzs VÉLETLEN mindenki februári kedvenceiben említésre kerül. És persze minden csodálatos, minden megéri a pénzét, minden limited edition, mindenre van kód. Ez a jelenség pedig lassan, de biztosan beszivárog majd a magyar beauty bloggerek világába is. Félreértés ne essék: semmi baj nincs azzal, ha valaki profitál annyit a kitartó munkájából, hogy kap pár terméket vagy akár fizetnek egy cikkért (persze csak ha írhat negatívumot is). A probléma ott kezdődik, hogy a szomszédlányeffektus elveszítésével egyre ingoványosabb a talaj, egyre bizalmatlanabb a viszony az olvasók és a bloggerek között. Egyre több a negatív komment, ezért egyre nagyobb a titkolózás, az elzárkózás, csökken a kommunikációs készség. Lassan már a magyar youtubeon is szinte mindenért bocsánatot kell kérni, mert nem lehet az alkotónak egy markáns megmozdulása szinte semerre. Pl. amikor Aviana Rahl kijelentette, hogy a több éve fiókban porosodó rúzsaiból nem lesz nyereményjáték és ebből valós tömeghisztéria indult. A negatív kommentelők mellett megjelennek a talpnyalók és a rajongók, ami még tovább torzítja ezt az egészet szerintem. Bár sejthető, hogy a vak rajongók tinédzserek, de ők adják a nézettség jó részét és a hülyeség nem korfüggő. Nagyon könnyű elszakadni a realitás talajától és ez igaz mindkét oldalra. Szerencsére úgy látom, hogy a magyar bloggerek felől van egy erős szándék a helyzet tisztázására és a nyitottság fenntartására, mostanában többen is nyilatkoztak a témában. Nagyon komplex dolgok ezek, egyszerre csak egy kis szeletével érdemes foglalkozni. Most legyen ez a bloggerek miatti vásárlás. 🙂

Megmondom őszintén, én még minden alkalommal ledöbbenek, amikor valaki  leírja, hogy miattam vett meg egy terméket. Egyrészt jó érzéssel, ugyanakkor szorongással is eltölt. Holott tudom, hogy mindenki bőre másképp reagál minden termékre és tudom, hogy nagyon intelligens olvasóim vannak, akik tisztában vannak ezzel. Nagyon örülök, amikor egymásnak ajánlunk, mert a személyes vélemény nagyon sokat nyom a latba. De azért pusztán egy másik ember véleményére alapozva pénzt költeni szerintem igenis nagy dolog. Épp ezért fontos, hogy tényleg megfontoltan vásároljunk, győződjünk meg róla, hogy az adott termék a mi bőrtípusunknak való, nézzünk rá az összetevőlistára, stb. Nem olyan könnyű megbecsülni, hogy kiben mennyire bízhatunk, szerintem nem is olyan egyszerű a helyén kezelni ezt az egész “blogger ajánlotta” témakört. Végső soron ez is egy tanulási folyamat.

Gondoltam összeszedek pár terméket, amiket bloggerek miatt vettem meg és amik olykor visszarángattak a valóságba. Szerintem a sminkeket kicsit könnyebb objektíven megítélni, így a példáim főleg dekorkozmetikumok lesznek. Nézzük a fontosabb stációkat, amiket végigjártam az elmúlt években.

Első: Nem dőlök be a nyilvánvalóan fizetett youtuberek tukmálásának

Morphe paletták: egész elképesztő tömegpszichózist sikerült az ócska kínai paletták átcímkézőinek elérni azzal, hogy megkenték a legnagyobb youtubereket. Nem arról van szó, hogy ezekben az olcsó palettákban nincsenek jó szemhéjfestékek, mert egy jó alappal lehet velük jó sminket csinálni. Csak épp pár óra múlva jobban kopnak, arrébb másznak és sokkal többet kell velük dolgozni, mint bármi mással. 😀 Szóval számomra megbízhatatlanok, ritkán is nyúlok a 35O-m felé. Főleg, hogy pont az érdekesebb színek a kevésbé pigmentáltak.😦 Egyébként a 35F-re azért le akartam csapni, mert nagyon szeretem a narancsos és lilás árnyalatokat, de végül úgy döntöttem, hogy tényleg nem ér annyit. Ezek a paletták különben is a bőség zavara és a birtoklás öröme effektre hajtanak, már attól szép, hogy sok.

Második: Nem veszem át vakon az aktuális kedvenc bloggerem lelkesedését

Rimmel géles állagú alapozó: azt hiszem ez volt a bloggerekre alapozott impulzusvásárlásaim legeslegutolsó darabja. Szeretem a finom fedését, jól néz ki az arcomon a nap végén is, könnyű eldolgozni, de nagyon idegesítő, hogy vízben oldható. Volt egy szép munkanapom, amikor csak az mentett meg, hogy olyan csapból ittam közvetlenül, ami felett volt tükör és így észrevettem, hogy patakokban csorog le az alapozó a víz nyomán…. Az meg a másik, hogy az első orrfújással távozik az egész az orr körül.:D Eleve nem olyan tuti ez a tégelyes kiszerelés (én külön ecsettel nyúlok bele), de ettől függetlenül ez a formula csak félig sikerült jól. Még ha csak egy jóindulatú facebookposzt is állt a vásárlás mögött, perdöntő volt a posztoló személye.


És nem kell az új szortimentekre azonnal rávágódni, ez úgy általában igaz. Nagyon szeretem a Sleek Goodnight Sweetheart palettámat is, de a 12-ből 4 színt használok és ezzel az erővel kereshettem volna 1-2 bordó monót, ugyanott lennék. Kb. anyagilag is. Legalább nem vettem volna meg a Nordic Skiest sem, amiből csak azokat a semleges színeket használom, amikből van másik 50 a többi palettámban. (Ez egy ha már lúd, legyen kövér jellegű pillanat volt.:D) (Ugyanitt: eladó Sleek Nordic Skies paletta.:D)

Harmadik: A saját preferenciám mindenek felett áll

I’m Pupa Matt Finish Fluid & Nyx soft matte lip cream: nagyon sokan áradoznak róla, de engem egyszerűen zavar a finishe, zavar, hogy nem szárad meg teljesen. Ettől mindkettő jó termék. (Amúgy nem szeretem a rúzsokat eleve, mert mindig attól félek, hogy elmászik és nem akarom sem a betegek, sem a tanítványaim, sem a feletteseim előtt égetni magam.) Nagyon kritikus vagyok és egy ajakterméket sem tudok mondani, ami számomra tökéletes lenne, bár nem is birtoklok valami sokat épp emiatt.  Persze az ember a saját preferenciáit csak úgy tudja kialakítani, hogy próbálgat, nincs is ezzel semmi baj. Ez egy tapasztalat alapú móka valahol, az ember csak úgy tanul meg nem bakot lőni, ha a részletekre is odafigyel.

Végszó

Természetesen az elmúlt években nagyon sok olyan sminket is vettem, amiktől tényleg azt kaptam, amit a bloggerek ígértek. Nyilvánvaló, hiszen ha nem így lenne, már nem követnék semmilyen hasonló témájú blogot.:D A Lovely highlightereket állandóan dícsérik rajtam, a Milani szemhéjalap aduász, a Maybelline Color tattook 1-2 évig meghatározóak voltak nálam az ősidőkben, a Milani bronzerem hiába csillámos, a bőrömön tényleg csodálatos, a Catrice folyékony korrektor helyett maximum egy Maybelline Fit me-re vágyok és ez a lista sokkal hosszabb lenne, mint a negatív párja. 🙂 Remélem átérzitek, hogy a hangsúly ebben is a mérlegelésen és a tanulási folyamaton van.


Nektek általánosságban milyen a viszonyotok a bloggerek ajánlataival?

Bocsánat a hosszú bejegyzésért, de ennek most így lett eleje meg vége. 🙂