Annak idején azután nyomoztam, hogy itthon milyen retinol tartalmú krémhez lehet vény nélkül hozzájutni és ekkora bukkantam rá az Alkseborra. Krémmánián többen is írták, hogy a perioralis dermatitisükre ez megoldást nyújtott és én ebben az időben jöttem rá arra is, hogy a szájam körül/az államon jelenktező pattanások erre a “”betegségre”” vezethetőek vissza. Egyébként általában 1-2 pattanásom szokott kijönni maximum, az is ritkán, így a rutinom nem az akné körül épül. Számomra a helyi ecsetelgetés jobb megoldásnak tűnik, a perioralis dermatitis pattanásai/kiütései ráadásul nagyon makacsok és a viselkedésük sem tipikus, így triplán idegesítek. Nem gennyesednek igazán vagy csak másodlagosan inkább, nem lehet őket kinyomni*, egy kupacon több pici van, fájdalmasak, a gyulladás körülöttük kiterjedt, rondán is hegesednek – persze ez emberről-emberre változik, nálam ilyen a megjelenésük. Szerencsére nem fulmináns a dolog, de amikor megjelenik egy-egy ilyen csoport, már tudom, hogy hetekig lesznek az arcomon.

(Kiegészítés: Az én perioralis dermatitisem nem rosszabbodott és nem is javult szignifikánsan a komoly bőrápolási rutin bevezetésével, egyébként nem vagyok semmire allergiás, jön-megy, főleg hormonális állapottól függően, és lehetséges, hogy a rozácea része. A helyzet még sosem volt bőrgyógyászt igénylő. Arra figyelek, hogy ne fertőződjön felül és ne irritáljam az adott bőrterületet.)

Szóval amikor rátaláltam az Alkseborra, rögtön rohantam a gyógyszertárba. Mint a fotókon látszik, a tubus elég sokat utazott velem, ezért eléggé leharcolt. Eleinte tényleg egy csodaként tekintettem erre a kenőcsre, naponta többször, vastagon kentem vele a pattanásokat és gyorsan le is húzta őket. Sajnos azóta elmúltak a mézes hetek és mostmár csak annyit tapasztalok, hogy a perioralis dermatitist picit megnyugtatja. Ha közönséges pattanás alakul ki valamiért, arra már nem hat sajnos. Nem tudom, minek köszönhető ez a változás, nekem csak egy elméletem van.


Pár hónapja elkezdtem egy Hadalabo lotiont használni, amiben szintén van egy minimális mennyiségű retinol. (százalékot nem tudok) Ha képben vagytok a retinolokkal, akkor bizonyára tudjátok, hogy ehhez is lassan kell hozzászoktatni a bőrt. Nekem ezzel az említett lotionnel eleinte meggyűjt a bajom, de idővel hozzászokott a bőröm és nagyjából ezzel egy időben kezdett csökkeni az Alksebor hatása is. Szerintem, ha felkenem ezt a krémet, az már nem elég erős kiegészítő löket sajnos. Tokoferol (E-vitamin) is több olyan termékben van, ami állandó tagja a rutinomnak, nem hinném, hogy bármit befolyásol.

A további hatóanyagok közül a klórhexidin antiszeptikus, antibakteriális hatású és a lipidkiválasztást is csökkenti. A dexpanthenol a B5 vitamin (pantoténsav) előanyaga, erre a molekulára pedig a sejteknek számos belső folyamathoz szükségük van. Mivel a gyulladás egy relatív vízhiányt okoz, így ilyenkor kiemelten szükség van a megfelelő hidratálásra és a vízvesztés (transepidermal water loss) megakadályozására. A dexpantenol megfelelő vivőanyaggal elég jól bejut a bőr sejteibe és kiválóan ellátja ezt a feladatot, a gyakorlatban puhítja és nyugtatja a bőrt, csökkenti a viszketést és gyorsítja a sebgyógyulást.

Az én esetemben elég jól kijön, hogy az utóbbi két összetevő hatása megmaradt, de a retinoidszármazék már nem gyorsítja olyan ‘varázslatosan’ a gyógyulást. Biztosan van más faktor is, ami befolyásolja ezt a hatásváltozást, de más tanulság is levonható ebből. Jól látszik, hogy a minimális koncentráció is mekkora hatással tud lenni eleinte.

Érdekes az is, hogy hónapokkal később, az említett Hadalabo lotion elhagyásával újra hatásossá vált a krém, tehát nem érdemes eldobni, bizonyos időköz után újra lehet vele próbálkozni, ha elszokik a bőr.


Ami a pattanások helyi kezelését illeti, egyelőre megtartom az Alksebort, mivel nagyon szeretem, hogy nem szárítja ki a bőröm. De azért folyamatosan kutatok a témában, hátha találok számomra hatékonyabb készítményt.:)

  • Nektek van tapasztalatotok az Alkseborral?
  • Van esetleg közöttetek valaki, aki perioralis dermatitisszel harcol? Találtatok rá megoldást?

*erre régen rájöttem már, nem nyomkodom az arcom, nyugi:D