[Jolse] Rivecowe Bubble Mask Pack – hogyan működnek a buborékos / felhabzó arcpakolások?

A móka

Felnyitod a csomagolást, kiszeded a szövetmaszkot, ami szépen elkezd  felhabzani, az arcodra illeszted, pár percig ülsz egy penészréteggel a fejeden, elszórakoztatod a családtagjaidat, majd lemosod az egészet és kész.:) Ez nem újdonság, elég sok hasonló pakolás van a piacon tégelyes kiszerelésben, már ezer éve szeretnék egy ilyet kipróbálni, most a Jolse lehetőséget adott a tesztelésre.

A valóságban pont olyan, mint a reklámfotók:

rivecowe.jpg

A tudomány a móka mögött

Számomra az egészben a legnagyobb kérdés természetesen az volt, hogy ugyan mitől is habzik a maszk tulajdonképpen… A válasz nem olyan bonyolult: a perflurokarbonok nevű vegyületcsalád tagjait használják erre. Túlnyomáson ezek rengeteg oxigént elnyelnek (ugyanúgy, ahogy a víz elnyeli a szén-dioxidot a szódában) és ameddig a csomagolás zárva van, az oxigén is csapdában. Amint kinyitjuk a tasakot, a levegővel reagálva és/vagy a nyomáscsökkenés miatt az egyébként gáz halmazállapotú oxigén kiszabadul. A keverékhez habzóanyagot adva pedig szép vastag habot nyerünk. (Az összetevőlistában a disiloxane nevű anyag is gáz halmazállapotú, lehetséges, hogy ez (is) szabadul fel.)

Az ilyen maszkok, illetve főleg az oxigénesnek hirdetettek azt ígérik, hogy a felszabaduló oxigén öregedésgátló. Ezt, mint a bőrápolásban sok minden mást is, azzal próbálják magyarázni, hogy a kollagénszintézishez szükséges a plusz oxigén. Nos ez egy érdekes kérdés, ugyanis a sejtjeink a vérből nyerik az építkezéshez szükséges oxigént, de tudományosan bizonyított, hogy a bőr külső 0,25-0,4 mm vastagságú rétege a légköri oxigént is hasznosítani tudja jobb híján. (Referencia) Ez alapján az oxigén elvileg eljuthat abba a rétegbe, ahol a kollagénszintézis történik. Csendben teszem hozzá, hogy a megnövekedett oxigénszint az oxigénalapú szabadgyökök képződését is igencsak elősegítheti, tehát kettős hatással állunk szemben. Az antibakteriális hatást az magyarázza, hogy a megnövekedett oxigénkoncentrációt nem minden baktérium tudja elviselni, habár ebben az összefoglalóban azt írják, hogy általánossában a baktériumok ellenállóbbak a hyperoxiával (túl magas oxigénkoncentrációval) és a vele kapcsolatban álló szabadgyökökkel szemben, mint az egyéb sejtek, szóval itt is van ok a kételkedésre.

chemistry bitch

Az eredmények a móka után

Egyrészt szögezzük le, hogy a termék maga nagyon jól össze lett állítva, hiszen a maszk mérete tökéletes, a habzás kellemes és látványos, a pukkanó buborékok tényleg ‘masszíroznak’. Mitöbb, én a maszkot magát kiöblítettem és elraktam, ugyanis elég masszív anyagból van és még DIY maszkozáshoz jól jöhet.


A maszk pórustisztító hatása szerintem annak köszönhető, hogy van benne jópár felületaktív anyag, amelyek a habzó lemosókhoz hasonlóan működnek. (Az összetevőlista első eleme a víz, így minden megvan, amire szükség van a tisztításhoz.) Bennem némi kétséget ébresztett az, hogy vajon mennyi a pH, de ezt nem állt módomban lemérni most. Az én bőrömet szárította és húzódott is tőle rendesen, hiába van benne pár tápláló olaj, a mélytisztítás ígéretét így sikerül csak tartani. Szerintem a napi szintű double cleansing és a pórusok BHA-hámlasztással való karbantartásánál nincsen hatékonyabb. Ellenben ha a maszkozás után megfelelő hidratálással ellensúlyozzuk a szárító hatást, akkor mégis csak jó mókáról van szó. Legalábbis én szeretem rémisztgetni a környezetem!:D

A maszk a Jolse.com-ról rendelhető.

[Jolse] Rivecowe Bubble Mask Pack – hogyan működnek a buborékos / felhabzó arcpakolások?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s