Na jó, annyira nem ázsiai őrültség ez (inkább az ázsiai szépségápolás őrültjeié), de ezt a címet adtam a rovatnak, szóval mostmár marad ez.:)

Nézzük, miről is van szó…

A legújabb trend a 7 skin után egész egyszerűen annyiról szól, hogy a mániákus bőrápolók minden lépés között benedvesítik valahogy az arcuk, mivel állítólag ettől a végén sokkal hidratáltabb lesz a bőr. A permetezéshez sokan az idén elterjedő mindenféle face misteket használják, de jópáran megmaradtak a termál vagy éppen a rózsavíznél. (Habár a rózsavíz sokakat irritálhat.*) Néhányan esküsznek a drága “first treatment essence”-ekre.

Olykor nevetségesen durva vita alakul abból ki bőrápoló körökben, hogy mennyit kell várni 1-1 lépés után, mit kell csontszáraz arcra felvenni és mit nem, meg kell-e törölni az arcunkat vagy hagyjuk inkább megszáradni. Az ilyen jellegű vitákban egy kicsit mindenkinek mindig igaza van, de a valóságban ezeken az apróságokon kevés múlik, a trükkökre pedig általában mindenki rá szokott jönni magától. Jó ideje én is fújogatom az arcom, ha valami nem akar beszívódni vagy ragacsos maradok. Egyébként imádom az arcpermeteket, szerintem ez a sok új termék is gerjesztette ezt a trendet, hiszen muszáj az üvegcséket elhasználni valamire.

Ami ebből az egészből megalapozott…

Lehet magyarázni, hogy nedves bőrről ez meg az gyorsabban beszívódik, de valójában ez csak szubjektív tapasztalat. A retinoidok és a hámlasztás óta kialakult egy olyan szemlélet, hogy mindent laboratóriumi pontossággal (és lehetőleg vallásos odaadással) kell csinálni, holott a valóság ennél szerencsére engedékenyebb. Én is tapasztaltam, hogy igazából nem muszáj a tökéletes száradást megvárni a lépések között, a hasonló sűrűségű termékeket elég gyorsan fel is rakom egymás után, de hogy ez az általános hidratáltságomon mennyit növel, azt nehéz megbecsülni. Az az egy biztos, hogy ha nagyon száraz a levegő körölüttünk és pluszban permetezgetjük az arcunkat, akkor a nagy hidratáló molekulálnak (hialuronsav és társai) legalább lesz mit bevinni a bőrbe. Tény és való az is, hogy a rosszul felszívódó réteget fellazítva könnyebb a maradékot eloszlatni és esetleg bejuttatni a bőrbe.

Ítélet

Mindenki döntse el, hogy pazarlás, felesleges hóbort vagy hasznos kiegészítő trükk. Bizonyos bőrtípusoknál tényleg tehet csodát egy-egy apróság, de nem feltétlen kell ez minden rutinba vagy minden estére. A minimalista lelkem azt mondja, hogy ha valami lassan szívódik fel, azt inkább el kell távolítani a rétegezésből és nem mellécsapni még valamit, ugyanakkor a termálvizeket például exkluzívan erre használom jó ideje és jól is esik.

Kipróbálni talán érdemes, újonnan befektetni nem feltétlen.:)

 A képen látható termékek (linkelve a róluk szóló bejegyzések): Cosrx Centella Toner, Pyunkang Yul Mist Toner, La Roche Posay, Uriage és Vichy termálvizek, Rózsavíz az Ázsia bt-ből.

A blog facebookoldala és instagrammja!

*Nekem jó a személyes tapasztalatom a rózsavízzel, még mielőtt tisztában lettem volna a rozáceámmal, elhasználtam egy üvegcsét a Colo rózsavizes tonikjából és imádta a bőröm – azóta nem próbálkoztam.