…a legnagyobb humbugnak tűnik és mégis tények állnak a háttérben, lássuk, miért ilyen népszerű összetevők!

Az alapok

Kezdjük azzal, hogy az algáknak két nagy csoportja van: a makro- és a mikroalgák. A mikroalgák egyszerű sejtsorokból állnak, a makroalgák viszont összetettebb élőlényeg – ide tartoznak a moszatok és a hínárfélék is. A vörös, kék és barnamoszatokkal pedig tele vannak velük a tengerek és az óceánok, rendkívül ellenállóak. Nem csoda, hogy ezek a könnyen és nagy mennyiségben hozzáférhető és minden környezeti hatásnak ellenálló élőlények felkeltették a kozmetikai cégek figyelmét.

Az INCI-ben

Az alginát elég sok INCI-ben fellelhető, ezt is barnamoszatokból állítják elő és a formulák fizikai tulajdonságait módosítják vele, nem aktív hatóanyag. Lehúzható maszkok gyakori összetevője.

Ha a kelp vagy a laminaria extract feliratokkal találkoztok, az már kicsit többet jelent. A ‘kelp powder’ elvileg szilikonszerű bevonatot képez a bőrön és ezen kívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Ennek ellenére én leggyakrabban fátyolmaszkok INCI-jének végén látom kullogni, valószínűleg itt is csak sűrítő anyagként szerepel. A “laminaria xy extract” már több figyelmet érdemel, főleg, ha több van belőle és a nagymennyiségű töltőanyagok után rögtön jönnek.

kelp2

Előnyös tulajdonságok

Nehéz pontos információkat adni egy ilyen sokoldalú összetevőcsoportról, mert a végén csak maszlagnak tűnik. De! Bizonyíték van arra, hogy:

  • olyan erős antioxidánsok lehetnek, mint a tokoferol
  • az eckol és a dieckol nevű molekulák tirozinázinhibitorok, azaz gátolják a melanin előállítását, azaz folthalványítók – körülbelül olyan erősek, mint az arbutin, de a klinikai vizsgálatoknak egyelőre még sincs valami fényes eredménye
  • segítik a prokollagén-1 előállítását, azaz a bőr feszességét őrzik
  • gyulladáscsökkentőek (a PLA2-n, a COX-on és LOX-on hatnak, ezek a gyulladás legalapvetőbb és állandó enzimei, amelyek minden negatív hatásra működésbe lépnek) – született már több study aknés páciensekkel és elég jók az eredmények!
  • a hialuronsavat hasító enzimet is gátolják
  • az algákból származó poliszacharidokat (hosszú láncú cukrokat) feldarabolva remekül felszívódó hidratáló molekulákat kapunk (ezzel kiválthatóak az olyan gyári molekulák, mint a hialuronsav)
  • egerekben a szteroidokhoz hasonló erősséggel nyomták el az ekcémát – ezt a tulajdonságot erőteljesen kutatják klinikai szinten is!
  • antibakteriális és antifungális hatás – ez nem is a bőrápolás szempontjából fontos, hanem a kozmetikumok tartósításában nyerhetnek teret (habár felborult bőrflórához jól jöhet!)
  • ráadásul megfigyelték, hogy a hajnövekedést is serkentik – mit ne mondjak, ezt is aktívan vizsgálják

kelp3

Ítélet

Sosem fogjuk pontosan tudni, hogy a kozmetikumainkban milyen algafaj pontosan milyen kivonata található, így egzakt elvárásokat aligha támaszthatunk. Kiemelten fontosnak tartom az INCI-olvasást (minél több kivonat, annál jobb). Könnyen el tudom képzelni, hogy az ár-érték arány megmarad, ahogy haladunk felfelé az árkategóriákban. Egy algás hidratálókrém anti-aging kiegészítésnek szerintem tökéletes, egy algás fátyolmaszk kellemes helyreállító hatást fejthet ki, de konkrét problémákra nem lesz elég egy ilyen termék sem. Hosszútávú befektetés ez, nincs látványos hatás másnapra, de elég sok tudományos bizonyíték van, ez nem olyan, mint a kaviár, a gyöngykivonat és az arany.

kelp4.jpg

Összességében érdemes lehet a ‘tengeres’ termékcsaládok között nézelődni – ezekből elég sok van és nekem mindig piszkálták a fantáziám, ezért is született ez a bejegyzés. 🙂 

Fő források: 1, 2
A blog facebookoldala és instagrammja – kövessetek!