Számomra az egyik legérdekesebb összetevő, amivel valaha találkoztam INCI-ben, a tranexámsav volt. Ezt a molekulát én sürgősségi vérzéscsillapítóként ismertem meg az orvosi tanulmányaim során és sosem hallottam korábban arról, hogy bőrgyógyászati kezelésekben is hasznunkra válhat.

Az alapok

A pattanás utáni pigmentfoltok a melazmához képest kispályások, de ami vonatkozik a melazmára, az vonatkozik az egyszerűbb foltokra is. A melazma egy kiterjedt, tulajdonképpen ismeretlen okból kialakuló, de napfény által rendkívül felerősödő pigmentfolt az arcon. Chloasma néven is fut, a genetika és a hormonális hullámzások egyaránt befolyásolják. Teljesen véletlen felfedezés volt (az orvostudományban elég gyakori az ilyesmi), hogy a tranexámsavval kezelt betegek egy részében javult a melazma.

A hatásmechanizmus egészen világos, ugyanis a véralvadásgátlásban szerepet játszó plazmin nevű molekula hatására a gyulladáskeltő arachidonsav szabadul fel a sejtekben és a kettő együttes hatásaként beindul a melaninszintézis. (Ez az UV-sugárzás hatására is létrejön, nem csak vérzésben.) Mivel a tranexámsavnak antiplazmin hatása van, a melaninszintézist is egyidejűleg gátolja.* Ezt több kutatás is igazolta, szájon át szedett, bőrre felkent, illetve bőrbe injekcióval bejuttatott tranexámsav egyaránt javított a betegek MASI-ján. A MASI nem más, mint a Melasma Area and Severity Index, azaz egy olyan pontrendszer, amivel objektíven felmérhető a betegség súlyossága. A tranexámsav erősségét jól mutatja, hogy ekvivalens a hidrokinonnal, ami az egyik legerősebb folthalványító gyógyszermolekula, de amit a mellékhatásai miatt sok országban egyszerűen betiltottak. (Csendben jegyzem meg, hogy az arbutin is a hidroquinon előanyaga, tehát ebben a formában még bőven elérhető – lesz is erről hamarosan bejegyzés!)

*Érdekességként írom, hogy ez úgy működik, hogy a tranexámsav nagyon hasonló egy aminosavhoz – így be tud ülni arra a kötőhelyre, amivel egyébként a plazminnak a bőr sejtjeihez kéne kapcsolódni. Mivel a plazmin (illetve még annak az előanyaga a plazminogén) nem kötődik be, nem jön létre az a jelátvitel, aminek a vége a melaninszintézis.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a helyileg felvitt tranexámsavnak szerencsére nincsen szervezetszintű hatása!

Ami különlegessé teszi…

Elvileg C-vitaminnal kombinálva még erősebben fejti ki a hatását. Ami szerintem fantasztikus, az az, hogy nem csak a kész melanin eltűntetését segíti elő, hanem a még a kialakulófélben lévőt is akadályozza. Nem irritál, hypoallergén és gyulladáscsökkentő. Ha körbenézünk a folthalványítók háza táján, az azelainsav csak a megelőzésre jó, a C-vitamin csak a meglévő pigmentfoltok halványítására, az arbutin mindkettőre jó. A tranexámsavval szemben az arbutin viszont irritálhat és nem csökkenti a gyulladást. (Ha már itt tartunk, a gyulladáscsökkentésre a felsoroltak közül egyedül az azelainsav képes a tranexámsavon kívül.) Összességében a tranexámsav magasan nyer, mindent teszi 2-3%-os koncentrációban.

Ítélet

A melasma alapvetően egy nehezen kezelhető probléma és pár éve még csak drága kozmetikai és komoly orvosi kezelések álltak rendelkezésre, ma már azonban nagyon széles a paletta. A sima pattanások utáni foltok egész jól karban tarthatóak ezzel-azzal, a melasmához már nagyobb fegyverek kellenek. A tranexámsav talán sosem lesz annyira népszerű, mint a C-vitamin, de el fog érkezni az ő sztárkorszaka is, hiszen az előnyei vitathatatlanok. Első sorban olyanoknak ajánlom, akik az első vonalú folthalványító módszerekkel (C-vitamin, kémiai hámlasztás) nem értek el sikereket vagy érzékenyek lettek más folthalványítókra (pl. kojisav) vagy bármi más miatt megakadtak a folyamatban.

Elérhető termékek

Az ebay-en vagy az amazonon keresgélve több termékre is rábukkanhatunk. A Narüko már itthon is ismert, a Neogence maszkok is kaptak már egy kis rivaldafényt a magyar youtubeon (én is szívesen kipróbálnám ezeket), de a japánoknál is találhatunk ezt-azt, az árfekvések kedvezőek.

Ebben a publikációban minden szükséges referenciát megtaláltok!