Sürgősségi vérzéscsillapító a bőrápolásban – a tranexámsav folthalványító hatásáról

Számomra az egyik legérdekesebb összetevő, amivel valaha találkoztam INCI-ben, a tranexámsav volt. Ezt a molekulát én sürgősségi vérzéscsillapítóként ismertem meg az orvosi tanulmányaim során és sosem hallottam korábban arról, hogy bőrgyógyászati kezelésekben is hasznunkra válhat.

Az alapok

A pattanás utáni pigmentfoltok a melazmához képest kispályások, de ami vonatkozik a melazmára, az vonatkozik az egyszerűbb foltokra is. A melazma egy kiterjedt, tulajdonképpen ismeretlen okból kialakuló, de napfény által rendkívül felerősödő pigmentfolt az arcon. Chloasma néven is fut, a genetika és a hormonális hullámzások egyaránt befolyásolják. Teljesen véletlen felfedezés volt (az orvostudományban elég gyakori az ilyesmi), hogy a tranexámsavval kezelt betegek egy részében javult a melazma.

A hatásmechanizmus egészen világos, ugyanis a véralvadásgátlásban szerepet játszó plazmin nevű molekula hatására a gyulladáskeltő arachidonsav szabadul fel a sejtekben és a kettő együttes hatásaként beindul a melaninszintézis. (Ez az UV-sugárzás hatására is létrejön, nem csak vérzésben.) Mivel a tranexámsavnak antiplazmin hatása van, a melaninszintézist is egyidejűleg gátolja.* Ezt több kutatás is igazolta, szájon át szedett, bőrre felkent, illetve bőrbe injekcióval bejuttatott tranexámsav egyaránt javított a betegek MASI-ján. A MASI nem más, mint a Melasma Area and Severity Index, azaz egy olyan pontrendszer, amivel objektíven felmérhető a betegség súlyossága. A tranexámsav erősségét jól mutatja, hogy ekvivalens a hidrokinonnal, ami az egyik legerősebb folthalványító gyógyszermolekula, de amit a mellékhatásai miatt sok országban egyszerűen betiltottak. (Csendben jegyzem meg, hogy az arbutin is a hidroquinon előanyaga, tehát ebben a formában még bőven elérhető – lesz is erről hamarosan bejegyzés!)

*Érdekességként írom, hogy ez úgy működik, hogy a tranexámsav nagyon hasonló egy aminosavhoz – így be tud ülni arra a kötőhelyre, amivel egyébként a plazminnak a bőr sejtjeihez kéne kapcsolódni. Mivel a plazmin (illetve még annak az előanyaga a plazminogén) nem kötődik be, nem jön létre az a jelátvitel, aminek a vége a melaninszintézis.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a helyileg felvitt tranexámsavnak szerencsére nincsen szervezetszintű hatása!

Ami különlegessé teszi…

Elvileg C-vitaminnal kombinálva még erősebben fejti ki a hatását. Ami szerintem fantasztikus, az az, hogy nem csak a kész melanin eltűntetését segíti elő, hanem a még a kialakulófélben lévőt is akadályozza. Nem irritál, hypoallergén és gyulladáscsökkentő. Ha körbenézünk a folthalványítók háza táján, az azelainsav csak a megelőzésre jó, a C-vitamin csak a meglévő pigmentfoltok halványítására, az arbutin mindkettőre jó. A tranexámsavval szemben az arbutin viszont irritálhat és nem csökkenti a gyulladást. (Ha már itt tartunk, a gyulladáscsökkentésre a felsoroltak közül egyedül az azelainsav képes a tranexámsavon kívül.) Összességében a tranexámsav magasan nyer, mindent teszi 2-3%-os koncentrációban.

Ítélet

A melasma alapvetően egy nehezen kezelhető probléma és pár éve még csak drága kozmetikai és komoly orvosi kezelések álltak rendelkezésre, ma már azonban nagyon széles a paletta. A sima pattanások utáni foltok egész jól karban tarthatóak ezzel-azzal, a melasmához már nagyobb fegyverek kellenek. A tranexámsav talán sosem lesz annyira népszerű, mint a C-vitamin, de el fog érkezni az ő sztárkorszaka is, hiszen az előnyei vitathatatlanok. Első sorban olyanoknak ajánlom, akik az első vonalú folthalványító módszerekkel (C-vitamin, kémiai hámlasztás) nem értek el sikereket vagy érzékenyek lettek más folthalványítókra (pl. kojisav) vagy bármi más miatt megakadtak a folyamatban.

Elérhető termékek

Az ebay-en vagy az amazonon keresgélve több termékre is rábukkanhatunk. A Narüko már itthon is ismert, a Neogence maszkok is kaptak már egy kis rivaldafényt a magyar youtubeon (én is szívesen kipróbálnám ezeket), de a japánoknál is találhatunk ezt-azt, az árfekvések kedvezőek.

Ebben a publikációban minden szükséges referenciát megtaláltok!

Sürgősségi vérzéscsillapító a bőrápolásban – a tranexámsav folthalványító hatásáról” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Jadviga szerint:

    Köszönöm! Számomra is nagyon hasznos volt ez a bejegyzés még akkor is, ha először idén nyáron sikerült végre kordában tartani a foltjaimat az Uriage 50-es fizikai krémjével. Na jó, vízparton aládobtam egy 30- as kémiai fényvédőt is… 😋 Így most ősszel végre nem a nulláról kezdem előről a folthalványítási projektet, mint holmi Kőműves Kelemen, hogy ami halványul májusig, visszajön augusztusra… Mondjuk ehhez bevetettem az Ordinary hiperpigmentációra ajánlott komplett rutinját is, és így határozottan ki merem állítani, hogy nekem bejőtt ez a kombó a foltok ellen. De ha az Ordinary-termékek előbb elfogynak, mint a melazmáim, akkor megnézem ezt a tranexám vonalat is!

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s