A folthalványítás alternatívái: Kojic acid / kojisav

Ha valaki mélyen beleássa magát a folthalványítás rejtelmeibe, bizonyára rábukkan a kojisavra, azután az is feltűnik, hogy a választék nem valami széles. Nézzük, hogy mi ennek az oka!

Mi is az a kojic acid?

kojic-acid.jpg

A kojisav egy melléktermék, ami a saké és egyéb fermentátumok készítése közben keletkezik. Élesztőgombák termelik. A nyolcvanas években kb. 100 fő bevonásával készült kísérletek során kimutatták, hogy az alanyok 80%-ánál bőrvilágosító hatása volt. A megengedett koncentrációja 1% körül van. Érték már olyan vádak, hogy rákkeltő, de a jelenlegi hivatalos álláspont szerint szinte lehetetlen annyit felvinni a bőrünkre, hogy elérjük a kritikus határt a vérben is. Tirozinázinhibitor, azaz a melaninszintézis egyik legfontosabb enzimét gátolja.

Lényegében ugyanolyan erős, mint a klasszikus társa, a hidroquinone. Hámlasztással kombinálva igazán hatásos (elsősorban AHA hámlasztásra gondolok), de természetesen itt is van esély komolyabb irritációra.

Formái

Mivel a sima “kojic acid” relatíve bomlékony, a légmentes csomagolású termékekre érdemes csak pénzt kiadni. Maga a vegyület barnára színeződik levegő és fény hatására, de természetesen sok formulában ezt megpróbálják elrejteni valamilyen színezékkel. Van egy stabilabb formája, a kojic acid dipalmitate, ezzel csak annyi a baj, hogy habár jó antioxidáns, kevésbé hatékony. (Igen, elég lutri vásárlás.)

Az iherb.com-on a kojic acid keresőszóra elég sok termék előbukkan, de különösebb termékajánlatom most kivételesen nincs. Próbálkozni lehet, de dipalmitate-os, tégelyes krémbe nem fektetnék be.

Kinek ajánlom?

Első sorban azoknak, akik komoly pigmentációs problémákkal rendelkeznek és akik nem értek el tartós sikereket a közkedveltebb folthalványítókkal vagy esetleg valamelyiket nem bírja a bőrük. Por formájában is kapható, de az otthoni kevergetéstől mindenkit óva intenék. (Úgy általában is.)

Mellékszál: A neten rengeteg bejegyzés kering a testbőr világosításáról és a kojisavas szappanokról (meg ehhez kapcsolódóan az anal bleachingről :’D), de ezek szubjektív tapasztalatok – ha esetlen ennek olvasnátok utána, arra figyeljetek, hogy sok a fizetett bejegyzés. Sanda gyanúm, hogy a szappanokban a dipalmitát származék van.

Ítélet

Habár jónak hangzik, de én mégis úgy gondolom, hogy ez csak egy sokadik megoldás lehet, beszéljünk akár melazmáról, akár pattanások utáni foltokról. Érdemes azonban a kombinált termékekre figyelmet fordítani, arbutinnal vagy glikolsavval kombinálva igazán jó fegyver válhat belőle. 

 

Referencia: http://journals.sagepub.com.sci-hub.io/doi/10.1177/1091581810385956

A folthalványítás alternatívái: Kojic acid / kojisav” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s