Általános vád a koreai bőrápolással szemben, hogy nem érdemes ennyi krémmel és ennyi összetevővel leterhelni a bőrünket. “A bőrgyógyászok sem ajánlják.” Nos, ezzel tulajdonképpen egyetértek, habár a gyakorlatban igazából ennek ellene megyek.
Van azonban pár szempont, amit szemmel tartok a békesség érdekében illetve ami érzékeny bőr esetén talán követendő: 

– Általában törekszem arra, hogy rövid összetevőlistás termékeket válasszak. Újabban a rengeteg növényi kivonatot tartalmazó kencék is taszítanak és negatívumként tartom számon a végtelenített listát. Van pár márka, ami kifejezetten zseniális egyszerű kozmetikumokat gyárt, szerintem érdemes ezek felé fordulni: ilyen a Cosrx, a Benton, a Pyunkang Yul, az Innisfree The Minimum termékcsaládja, az Étude House Soonjung vonal, a The Face Shop Dr. Belmeur vonala stb. Persze itt is vannak kivételek, de alapvetően érdemes a gyógyszertári kinézetű újdonságok között nézelődni.:) Tonerből, esszenciából nem nehéz egyszerűt találni. Ha egy speciális hatóanyagú szérumra van szükség, a The Ordinarynál érdemes kezdeni. Ha már itt tartunk: Szerintem abszolút nem érdemes mindentudó szérumot venni retinollal, C-vitamin hegyekkel, azelainsavval, én a célzott problémamegoldás híve vagyok, amire nincs szükségünk, hagyjuk ki.
 img_3780
– Nagyon szigorúan szűröm az engem érzékenyítő összetevőket, ugyanis ebben a viharban nehéz elveszni. Ha egy krém pattanásokat okoz, azonnal kiveszem az arcápolási rutinomból, legyen az a Hadalabo retinolos lotionje vagy a The Ordinary Niacinamid szérumja. Két esélyt szoktam mindennek adni, de ami nem megy, azt nem kell erőltetni. (Nyugalom: a TO. másodjára nem marta le az arcom, szerencsére hozzászoktam, ahogy többetek írta.) Minden, ami gyengíti a bőrt azzal, hogy gyulladást indukál, feketelistás lesz. Itt jegyezném meg, hogy nem csak az illóolajokra stb lehet érzékenyülni – van egy csomó ember, aki nem bírja a hialuronsavat és így tovább. Érdemes Excel táblában összehasonlítgatni az összetevőlistákat, habár a koncentráció sem mindegy, de egyedül így juthatunk közelebb. Ugyanitt emlékeztetnék mindenkit a patch testing fontosságára, a metódusomról itt írtam.
Hosszú távon, akár 1-2 hónapon belül is érzékelhető, ha egy adott rutin sok a bőrnek, ilyenkor mindig érdemes inkább visszalépni és nem egy újabb kencével kezelni az érzékenységet!!! 

 img_3779
Az összetevők számának csökkentése érdekében az egyik legjobb módszer a 7 skinezés. Ez utazásnál is nagy segítség. 

– Ha nagyon problémás a bőröd, de találsz valamit, ami jól működik, meg lehet próbálni egy adott termékcsaládból felépíteni a rutinnak legalább egy részét. Tapasztalatból tudom, hogy “a hidratáló sor” segítségével sokkal szebb eredményeket lehet elérni, mint egy szimpla krémmel (rajtam ez napi szinten is látszik). Ezért szerintem nem érdemes a lépésekről lemondani.  (Ugyanitt: annak sincs feltétlen értelme, hogy egy összetevővel bombázzuk szét a bőrt, itt is az arany középút a követendő.)
img_3782
-Egy ideje teljesen abbahagytam a reggeli és esti rutin variálását, a két rutinom eleje egy és ugyanaz. Ugyanígy mindig inkább megutaztatom a krémjeimet, de hétvégén is ugyanazt kenem (sokat ingázok, ezért ez fontos). Úgy érzem, ez jót tett a rozáceás hajlamomnak. Reggelre C-vitamin és fényvédő, éjszakára egy másik szérum és egy vastagabb hidratálókrém jön, de nincs más változó – nem is nagyon nyitok már ki párhuzamosan krémeket.
Ezek természetesen csak apróságok. Még így is sok terméket használok, de ezzel a kompromisszumsorozattal egészen jól megvagyok. Időbe telt optimalizálni a rutinom és azért így is elmondható, hogy folyamatosan megújul, ezért hetente végig kell gondolnom, hogy mi az, amire tényleg szüksége van a bőrömnek és ami még úgy javítja az állapotát, hogy közben tényleg nem terheli le. De megéri és ez a lényeg. 🙂
img_3781
A képek csak illusztrációk az instagramomról (@tudomanyosszepseg)!
Kövessetek facebookon is! http://facebook.com/tudomanyosszepseg