…Ha belegondol az ember, hogy miféle őssejtek vannak a drogériák polcain, józan ésszel valószínűleg rögtön rávágja, hogy ez az egész csak humbug, habár igazából nagyon érdekes témáról van szó, ha egy kicsit beleássuk magunkat.

Alapvetések!

  • Az őssejt egy még nem kifejlett sejt, amely kvázi korlátlanul tud osztódni és átalakulni fejlettebb sejttípusokká. Például a vérképzésben és a sebgyógyulásban is hatalmas szerepük van.
  • Nem állati és főleg nem emberi őssejtekről beszélünk, ha kozmetikumon a stem cell megnevezést látjátok, az minden esetben növényi. Először Svájcban egy almafából sikerült izolálni őket, később jött a havasi gyopár, de már biztos van ezer féle. 🙂
  • Nem, az őssejt nincs benne a krémben úgy, mint rendes élő sejt, ez teljesen irreális lenne és Amerikában elég nagy botrányok is voltak a megtévesztő feliratok miatt. A kozmetikumokban vagy olyan anyag van, amit a sejtek kiválasztanak vagy ezeknek a tisztított kivonata.

medical-laboratory-final.jpg

Hogy miért tetszik az őssejt koncepció?

  • Fenntarthatóság szempontjából sokkal jobb, mint bármi más. Egyszer kell kiválasztani az őssejteket és azokat szinte a végtelenségig lehet szaporítani. (Henrietta Lacks sejtjeit az ötvenes évek eleje óta használják kutatólaboratóriumokban.:)) Ez azt jelenti, hogy nem kell termőföld, nem zsákmányoljuk ki a természetet, időjárástól és gazdagsági helyzettől jóval függetlenebb az egész. Az ilyen környezetkímélő alternatívák mindig támogatandók.
  • A laborkörülmények miatt érdemes abba is belegondolni, hogy így semmilyen szinten nem fertőződik a felhasznált anyag. Se baktérium, se vírus, se fizikai kosz. Nincs permetszer, nincs antibiotikum, nincs melléktermék, a kinyert anyag minőségileg sokkal homogénebb, mint akármi a természetben.
  • Az, hogy milyen anyagot nyerünk az őssejtek felhasználása során könnyen manipulálható. Nem igazán vagyok a túltenyésztés és a génmanipuláció híve a természetben (hiszen így beleszólunk egy ökoszisztémába, amit amúgy is folyamatosan lerombolult…), de a laborban ez nem probléma. Ma már nem akadály beültetni egy génszakaszt a sejtek DNS-ébe. A környezet is könnyedén manipulálható, így maximumra pörgetve a termelést. Kicsit ijesztőnek tűnik, de Petri-csészében tartva ez az egész számomra inkább csodálatos.

031517_blindstemcell_THUMB_LARGE.jpg

Ítélet

Reklámszövegnek gyenge, technológiának lenyűgöző. Semmit nem vennék meg csak azért, mert őssejtek vannak benne. Azt nehezen becsülöm meg, hogy mi a különbség az ezerötszáz és a tizenötezer forintos őssejtes hidratáló között, de én itt hajlanék a nagyobb cégek felé, akik biztos gazdaságosabban ki tudják hozni az eredményt és akiknek több forrásuk van a fejlesztésre is. Aztán persze ki tudja, próba cseresznye.:)