A legfontosabb dolog minden nő életében…

…az egészsége. Most, hogy elérkeztünk októberhez, az emlőrák hónapjához, úgy éreztem, hogy mint szakmabelinek, mindenképp fel kell szólalnom.
A lökést, legyen ez akármilyen furcsa, Kathleen Lights legutóbbi videója adta, amiben ismét felemlegette az ún. fibrocystás betegségét, ami miatt a menstruáció ideje alatt minden hónapban csomósak lesznek a mellei. Ez egy jó indulatú betegség, de a hormonális hatások miatt elég durván feszüléssel és emiatt fájdalommal jár. Kathleentől nem régiben egy megmaradó csomó miatt kénytelenek voltak biopsziát venni, aminek szerencsére jó eredménye lett.
A fibrocystás betegség nagyon sok nőt érint. Orvosi szempontból nagyon zavaró, hogy megnehezíti a mammográfiás kép kiértékelését. Egy nőnek pedig pszichésen nem könnyű csomós tapintatú mellel élnie, hiszen valahol már belénk van kódolva, hogy ez egy aggasztó jel. Állandóan oda kell figyelni.

De nem csak annak, akinek ilyen elváltozásai vannak, hanem minden nőnek – életkortól függetlenül. Személyes tapasztalatom, de valós statisztikával alátámasztott tény, hogy rengeteg fiatal nő szenved emlőrákban. Ez egyáltalán nem kizárólag a 60+-os korosztály betegsége. Ha bármikor, bármit is tapintunk az emlőnkben (nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat!!!), nem szabad struccpolitikát folytatni. Mindig, minden ismerősömnek azt tanácsoltam, hogy legyen is bármilyen kényelmetlen elmenni emiatt orvoshoz, el kell indulni. Nem szabad kifogásokat keresni és eltemetni a csomó gondolatát, mert tényleg az ember életébe kerülhet! Itt jegyzem meg csendben: a férfi emlőrák ugyan ritka betegség, de mivel általában későn ismerik fel, általában nem túl jók a kilátások – így a férfiakat is ugyanúgy el kell zavarni kivizsgálásra, ha valami gyanúsat tapintanak!

Nem szeretnék senkit megrémíteni! Az emlőnek számtalan jó indulatú elváltozása ismert, de a végső bizonyítékot csakis a szövettani mintavétel adhatja, amire ultrahang és / vagy mammográfia után kerülhet sor
Különösen fontos, hogy azok, akiknek a rokonságában fordult már elő emlő- vagy petefészekrák, kiemelten odafigyeljenek magukra. Emellett viszont tényleg mindenkinek muszáj lenne végre eljutni arra a modern egészségtudatossági szintre, hogy szűrővizsgálatokra járni kell és kész. Hosszú távon sokkal kényelmesebb és költséghatékonyabb, mint egy akármilyen betegség kezelése.

Talán elcsépeltnek hangzik, de az egészséges életmód a legjobb megelőzés. Nem holisztikus blabla az “ép testben, ép lélek” mondás. A pszicho-neuro-immunológia egy egészen új tudomány és azt kutatja, hogy a minket érő pszichés hatások hogyan hatnak a szervezetünk védekezőrendszerére. Aki egészségesen él, sokkal könnyebben meg tud küzdeni az élet által dobott kihívásokkal, ezt nem kell magyarázni. 🙂

Tudományosan alátámasztott tény (egy nagyon kedves ismerősöm is ezt kutatja), hogy azok a nők, akiknek párkapcsolati és úgy általában komoly magánéleti problémáik vannak vagy komoly krízisen esnek át, fogékonyabbak lesznek az emlőrákra is. Egyszerűen ‘elfárad’ a szervezet és kevésbé lesz képes védekezni.
Ha valamit szeretnék őszintén a lelketekre kötni orvosként, akkor az mindenképpen az, hogy aktívan harcoljatok a saját boldogságotokért és lelki egyensúlyotokért, mert sok komoly betegség kivédéséhez és legyőzéséhez igenis ez a legfontosabb tényező.

Az egészségnél pedig semmi sem fontosabb!

Figyeljetek oda magatokra! ❤

A legfontosabb dolog minden nő életében…” bejegyzéshez ozzászólás

  1. stenonis szerint:

    Nagyon örülök ennek a bejegyzésednek – na nem mintha a többit nem fogadnám örömmel, de egyrészt jól kijön belőle a szakmai alázatod és elkötelezettséged, másrészt ez a téma közelről érint és meg tudom erősíteni, hogy a rendszeres önvizsgálat és egyáltalán, a testünk ismerete mennyire fontos. Édesanyám júniusban vette észre a csomót. Lelkiismeretesen járt szűrésre és közelgett az idei, de amilyen nehéz időpontot szerezni, nagyon sok időt nyertünk. Már meg is kapta az első hormoninjekciót, két hét múlva pedig a sugárterápia is elkezdődik. Nehéz nyár áll mögöttünk, egy műtéttel,egy sor idegőrlő vizsgálattal és nagy adag félelemmel… és messze még a vége, de elindult kifelé belőle. Meg fog gyógyulni 🙂

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s