A K-vitamin legendája

Ha az ember alaposan elmerül a sötét karikák és a rozácea elleni harcban, előbb vagy utóbb rábukkan a K-vitaminos krémekre… 

A legenda

A nem túlságosan megbízható oldalak szerint a K-vitaminnak érfalerősítő hatása van és ennek okán a rossz vérellátású szemkörnyéket úgy hozza rendbe, hogy az érfalakat erősítve a keringést javítja. Kevesebb kifolyó vörösvértest kevesebb lerakódó hemosziderinhez vezet (a hemosziderin egy barna pigment), a javuló vérellátás miatt megszűnik az ödéma (a dagadtság). Alapvetően logikusnak hangzik. A K-vitaminos krémeket visszerek eltűntetésére is ajánlják, mivel az erősebb érfal nem lesz annyira hajlamos kitágulni. Emelett a vénák és a kapilláriskeringés helyrehozatalán keresztül a véraláfutások felszívódásában is szerepet játszhat. A rozáceára szintén az értágulatok miatt javasolják, hivatalosan arról van szó, hogy az értágulat betrombotizál (elzáródik) és idővel eltűnik. Kicsit ijesztőnek hangzik, tudom.

Ezek mellett azért is érdemel rivaldafényt, mivel a meszes érfalból elvonja a kalciumot, így csökkenti a meszet, csökkenti a rugalmatlanságot, javítja az értágulás szabályosságát. (Ez egyébként korrekt, csak semmi köze a bőrhöz!)

Vitamin-K-0

A bizonyíték

Megmondom őszintén, nem találtam ezekre sehol semmit. A K-vitamin a véralvadás legfontosabb faktorainak egyik szükséges átalakítója, hiánya vagy (rossz véralvadási paraméterekkel jelentkező embereknél) a többlete is problémát jelenthet.

A betrombotizálós elmélet azért hülyeség, mert a véralvadási faktorokat a máj termeli és _ott_ van szükség a K-vitaminra. Helyileg nem fog semmi történni az adott érfalban.

A véraláfutások rendezésében elvégzett kísérletek sem valami combosak, huszonpár pácienssel dolgozva sem sikerült bebizonyítani, hogy a különböző kozmetikai beavatkozások után keletkezett véraláfutásocskák szigfinikánsan gyorsabban szívódnának fel K-vitamin mellett. Ilyen esetszámnál még az sem jelentős, hogy a K-vitaminos krém mellett kisebbek lettek a foltok, hiába volt kontrollcsoport. (Ezekről a kísérletekről általánosságban itt írtam!) 

Egyébként valami biztosan történik: ugyanis laboratóriumi sebmodellen kimutatták, hogy a seb jóval gyorsabban gyógyul K-vitaminos kezelés hatására. A citált cikkben főként arra hivatkoznak, hogy a szervezetben bizony nem csak a véralvadási faktorokon működése K-vitamin-függő, hanem sok más fehérjének is szüksége van. Ez így korrekt, csak ha gyorsan visszarohanunk a kozmetikumok világába, akkor ez úgy is értelmezhető, hogy egy helyi K-vitamin-“”hiányt” próbálnak ezek a krémek kezelni és ez megint gyenge lábakon áll – habár az általános vitaminhiányok tényleg rengeteg különféle tünetet okoznak, ezek között miért ne lehetne bőrtünet…. de összességében ez elég valószínűtlen.

A lényeg igazából annyi, hogy a legenda címszó alatt leírt nagyér hatások hiába lennének igazak akár félig-meddig vagy akár teljesen, jelenleg a K-vitamin egy elég problémás kozmetikai összetevő, ugyanis nagyon nehezen szívódik be a bőrbe. Egy daganatellenes szer bőrtüneteinek csökkentése miatt is aktívan kutatják jelenleg, hogy miként lehetne mélyebbre juttatni a bőrben.

Ítélet

Ha működik is, nem tudjuk, hogyan, nem tudjuk, hogy valójában miben hoz változást, így pedig nehéz felállítani az elvárásainkat. Nekem még mindig az az érzésem, hogy érdemes a K-vitamin kozmetikai felhasználásával foglalkozni, ugyanakkor az egész hatásspektrum meglehetősen kiszámíthatatlan és ez zavar igazán. Én is belegyalogoltam ebbe a csapdába, relatíve nagy elvárásokkal egy Skin&Lab krémecskével. A következő bejegyzésben olvashatjátok majd a tapasztalataimat! 🙂

A K-vitamin legendája” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s