A természetben minden mindennel kapcsolatban áll. Az emberi test pedig csodálatos és a működésének még valójában nagyon kis részével vagyunk tisztában, főleg ami a központi idegrendszert érinti – de azért már valamit kapisgálunk! Emellett szeretem “lerántani a leplet” olyan holisztikusnak hangzó mondatokról/gondolatokról, amelyeknek valójában már ismert a tudományos alapja….szóval most következzen valami ilyesmi!

A stressz: a hipotalamusz – hipofízis – mellékvese tengely

highlighted-pituitary-glandA stressz pattanásokhoz vezet – ezt bizonyára mindenki tudja. Amikor akármilyen stressz ér minket, az agyunk középső részén, a hipotalamuszban elkezd egy CRH nevű anyag termelődni, ami arra serkenti az agyalapi mirigyet, hogy ACTH-t állítson elő. Ez a vér útján eljut a mellékvesekéregbe, ahol többféle hormon is tud termelődni, köztük kortikoszteroidok. Ha valaki esetleg már kényszerült arra, hogy szteroidos krémet kenjen vagy szteroidot szedjen szájon át betegség miatt, bizonyára tisztában van a mellékhatásokkal: a bőr elvékonyodik, pergamenszerűvé, sérülékennyé válik és a sebgyógyulás rendkívüli módon lelassul. Ez mind a kollagénszintézisre kifejtett negatív hatások miatt történik és természetesen kedvez a pattanásoknak. Hosszú távon, ha stresszesen élünk és sose jutunk nyugalomhoz, valami ilyesmi történik.

Ha már a hormonoknál tartunk: Az emelkedett stressz a prolaktinelválasztást is emeli, a magas prolaktinszint (szintén agyalapi mirigy hormon) pedig inzulinrezisztenciához és csökkent ösztrogénszinthez vezethez. Egyik állapot sem kedvez a bőrnek, az inzulinrezisztenciával összekapcsolt PCOS tünetei között is ott az akné! (Egyébként minden kapcsolatban áll mindennel – ez a bejegyzés ha akarná se tudná lefedni az összes létező összefüggést a környezet hatásai és a hormonjaink között!)

A bélflóra és a bőr kapcsolata

Heard-of-the-gut-brain-axis-Meet-the-gut-skin-axis_wrbm_large.jpg

A stressz szintén kihat a bélműködésre, többek között a bélflórára is. Ha a helyzet tartósan tarthatatlanná válik, a vastagbél flórája megjelenhez a vékonybél legutolsó szakaszán is, mitöbb a bélfal áteresztővé válhat és a baktériumok elkezdenek vándorolni, ezzel egy gyulladásos állapotot létrehozva. Ez létrejöhet akár a teljes test szintjén is, ami a bőrünkön nagyon is meg fog látszódni! Puffadás, hasfájás, hasmenés, székrekedés – ki gondolta volna, hogy ezek a vegyes tünetek, amelyeket egy-egy nehezebb életszakaszban mindegyikünk megtapasztal, kapcsolatban állnak a makacs pattanásokkal? A lecsökkent lactobacillus szám és a párhuzamosan csökkent tejsavtermelés miatt a bőr pH-jának szabályozása és beállítása is károsodik, így hosszú távon a védőréteg látja kárát a stressznek. A megváltozott bélflóra, a bakteriális túlnövés károsítani fogja a tápanyagok és a vitaminok felszívódását is, ezek pedig éppen úgy szükségesek a szép bőrhöz, mint a jó lemosó, a fényvédelem, na meg a jó öreg hidratálás. Még egy jót mondok: ha a torz baktériumflóra endotoxinjai elárasztják a szervezetünket, lecsökken az inzulinérzékenység, azaz inzulinrezisztencia alakul ki, ami legyen átmeneti vagy tartós, de nem ideális, semmilyen szempontból – ahogy az előbb is említettem.

Tanulság

A szép bőrhöz nem elég egy jó rutin.

Különben sem a highlightertől kell ragyogni, hanem a lelki egyensúlytól…

Nem vagyok life coach és nem akarok túl messzire menő következtetéseket levonni, hiszen a fent leírtak abszolút más mértékben jelennek meg mindenkinél és nehezen befolyásolhatóak. A cél csak az lett volna, hogy szerepeljen itt egy kis emlékeztető arról, hogy mindenkinek MUSZÁJ valami módot találni a stresszlevezetésre és az általános egészség mindennek az alfája és omegája. Az aktív életmód, a mozgás és az egészséges táplálkozás a legfontosabb alap, minden más kence csak utána jön! 🙂