A hámlasztás után megjelenő pattanásokról – praktikus gondolatok

Ehhez a poszthoz egy segélykérő facebook bejegyzés adta az ihletet, a közeljövőben tervezek is egy sorozatot, amiben ezeket a gyakori problémákat tárgyalom.

Hámlasztás után igen gyakori jelenség az, hogy az ember “kipattog”. És bizony az első AHA/BHA kezelés után elég ijesztő lehet, ha a beígért csodás eredmény helyett felrobbannak a mitesszereink. Ez egy teljesen természetes jelenség (az angol neve purging), a bőr kitisztul és ha ezen a szakaszon átesünk, remélhetőleg visszaáll a régi rend. Néha nehéz megkülönböztetni ezt a jelenséget a valódi, újonnan megjelenő  pattanásoktól (“breakout“), erről pedig érdemes beszélni, hiszen ezutóbbi esetben fel kell függeszteni az újonnan rutinba vezetett termékek használatát (tehát természetesen a hámlasztóét is).

Az okok

A purging hátterében a bőr legfelső rétegében lévő sejtek felgyorsult cserélődése áll. Gyakorlatilag a mitesszerek jönnek fel gyorsabban a felszínre, egyszerűen kiérnek.  Logikus, hogy csak olyan termék okozhatja, ami valósan beleszól a bőr megújulásába. Ezzel szemben a pattanások oka a pórusok elzáródása, az irritáció, a védőréteg tönkremenetele és a felülfertőződés. Bármilyen termék okozhatja.

new-piktochart_26069087 (1)

Amire figyelni kell!

 • A pattanásoknak csak olyan helyen szabad kijönniük, ahol egyébként is előfordulnak az arcodon. Olyan helyen, ahol soha korábban nem volt pattanásod, ez egy rossz reakció! Én például mindig megijedek, ha az orcáim területén jön pattanás, mert ott még tini koromban sem volt egy darab se.
 • Ha ezek gennyesednek, gyulladtak, az egész bőr piros, húzódik, fáj, akkor nem a számodra megfelelő készítménnyel kezdted el kezelni az arcod. Ez nem normális, a hámlasztás kezdeti szakaszán jelentkező tisztulás nem ilyen erőteljes. Az ilyen erejű reakció nem pusztán a hámlasztótól fog megjelenni, sok más tényező együtt súlyosbítja a jelenséget, de mindenképpen jelzi, hogy ebben az állapotban nem kéne savakkal nyúzni a bőrt.
 • Ez a tisztulás csak AHA-s/BHA-s hámlasztás és retinol tartalmú készítmények használata után jelentkezik, sima hidratálókrémtől, toniktól és szérumtól nem kezd el “”tisztulni”” a bőr!!!
 • A purging maximum 4 hétig tart, ha már két hónapja csak romlik a bőrképed, valami nagyon nincs rendben a rutinban és valószínűleg ideje átgondolni, újonnan felépíteni.
 • A túlhámlasztás egyik fő jele a húzódó, feszülő, túlérzékeny, megégett, hámló bőr. (Erről részletesen szó lesz a jövő héten!) A hámlasztás nagy szakértőinek véleménye is eltér a megfelelő gyakoriságról. Huszonéves korban a bőr sejtjei 3-4 hét alatt cserélődnek le, nincs szükség másnaponta hámlasztgatni!! A hámlasztás, ha jól csinálják, hosszú távon látványos igazán, ne hagyd, hogy az azonnali reakció elvegye az eszed.:) Persze a toleranciaküszöb a használattal emelkedik és aki ügyes, az szépen be tudja lőni, de nagyon fontos, hogy az ilyen otthoni kezeléseket lépcsőzetesen kell felépíteni. A túlhámlasztott, tönkrement bőrnek nyilván gallyra megy a védőrétege is, ez pedig egyenes út a pattanások felé – ezek sem azok a békés fajták.
 • FÉNYVÉDŐ!!! A hámlasztás fényérzékennyé tehet. Ha kijönnek a kezdeti pattik, nyilván utánuk sem szeretnél pigmentfoltokat beszerezni, tehát duplán fontos! Télen-nyáron!
 • Ami a fizikai bőrradírokat illeti: ezek hatására is létrejöhet a “purging”, de jó eséllyel itt inkább túlhámlasztásról lesz szó, tehát nem természetes jelenségről, hanem “erőszaktételről”. Én egyébként sem ajánlom a fizikai bőrradírokat, bár tudom, hogy nagyon csábítóak a szemcsés arclemosók is, de hosszú távon jobb ezekről lemondani!

A hámlasztás után megjelenő pattanásokról – praktikus gondolatok” bejegyzéshez ozzászólás

  • Salomé szerint:

   A gyakoriságot magadon kell, hogy érezd, nagyon erős hámlasztóval, amit ilyen korban már jobban visel a bőr, ugyanúgy ideális a heti 1 alkalom. Nehéz szabályokat felállítani, hiszen mindenki más. A túlhámlasztásról most jön majd egy bejegyzés, abban még összefoglalom majd, hogy mikor kell mindenképp szünetelni, 🙂

   Kedvelés

 1. Nicolette szerint:

  Nem kapcsolódik szorosan a témához a kérdésem, retionid és hámlasztó után is csak egészen enyhén tapasztaltam a purging effektust, engem a túlhámlasztás kontra túl gyenge hamlasztás kérdéskör foglalkoztat inkább. A cosrx BHA Power Liquid-je az első próbálkozásom ebben a témában, tavasszal kezdtem használni, és nagyon óvatosan, heti kétszer alkalmaztam. de mostanáig elértem odáig, hogy naponta használom, néha kétszer is(ebből már azért visszavettem egy picit az utóbbi pár hétben). A bőröm szépen kitisztult, látom az eredményt, közben a koreai és a The ordinary szerelmem révén egész szép kis rutint sikerült összeállítanom, ami már hónapok óta jól működik, mégis elgondolkodom néha, hogy a cosrx-t nem kéne napi rendszerességgel használnom, akármilyen gyengéd, mégiscsak hámlasztó, de nem látom a túlhámlasztás jeleit. Kivéve, nagyon ritkán egy-két kisebb foltot az orrom körül, de ez előtte is így volt, és emellett tényleg megszépült és megnyugodott a bőröm, így ezt nem annak tudom be. Úgyhogy most nem tudom, hogy lassítsak egy kicsit a Power liquid-del, folytassam úgy, ahogy eddig, vagy próbáljam ki a The Ordinary piros hámlasztóját, ami annyira izgatja a fantáziám 😀 amúgy vízhiányos, normál bőröm van, ami összességében problémamentes, és 26 évesen nem érzem szükségét egy 10 lépéses rutinnak, csak ez a sok termék és behatás.. 😀 már csak egy kicsit egészségesebben kellene étkeznem és több vizet innom, és tökéletes lenne az arcbőröm.. 🙂

  Kedvelik 1 személy

  • Salomé szerint:

   Hétfőn lesz szó részletesen a túlhámlasztásról. Sztem egy kis hámlás mg nem a világ, de nem kell ennél erősebb hámlasztó. Próbald ki, ha szeretnéd a szép piros csodaszert, de lehet, hogy csak megneheziti majd az életed a végén.:/

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s