Ehhez a poszthoz egy segélykérő facebook bejegyzés adta az ihletet, a közeljövőben tervezek is egy sorozatot, amiben ezeket a gyakori problémákat tárgyalom.

Hámlasztás után igen gyakori jelenség az, hogy az ember “kipattog”. És bizony az első AHA/BHA kezelés után elég ijesztő lehet, ha a beígért csodás eredmény helyett felrobbannak a mitesszereink. Ez egy teljesen természetes jelenség (az angol neve purging), a bőr kitisztul és ha ezen a szakaszon átesünk, remélhetőleg visszaáll a régi rend. Néha nehéz megkülönböztetni ezt a jelenséget a valódi, újonnan megjelenő  pattanásoktól (“breakout“), erről pedig érdemes beszélni, hiszen ezutóbbi esetben fel kell függeszteni az újonnan rutinba vezetett termékek használatát (tehát természetesen a hámlasztóét is).

Az okok

A purging hátterében a bőr legfelső rétegében lévő sejtek felgyorsult cserélődése áll. Gyakorlatilag a mitesszerek jönnek fel gyorsabban a felszínre, egyszerűen kiérnek.  Logikus, hogy csak olyan termék okozhatja, ami valósan beleszól a bőr megújulásába. Ezzel szemben a pattanások oka a pórusok elzáródása, az irritáció, a védőréteg tönkremenetele és a felülfertőződés. Bármilyen termék okozhatja.

new-piktochart_26069087 (1)

Amire figyelni kell!

  • A pattanásoknak csak olyan helyen szabad kijönniük, ahol egyébként is előfordulnak az arcodon. Olyan helyen, ahol soha korábban nem volt pattanásod, ez egy rossz reakció! Én például mindig megijedek, ha az orcáim területén jön pattanás, mert ott még tini koromban sem volt egy darab se.
  • Ha ezek gennyesednek, gyulladtak, az egész bőr piros, húzódik, fáj, akkor nem a számodra megfelelő készítménnyel kezdted el kezelni az arcod. Ez nem normális, a hámlasztás kezdeti szakaszán jelentkező tisztulás nem ilyen erőteljes. Az ilyen erejű reakció nem pusztán a hámlasztótól fog megjelenni, sok más tényező együtt súlyosbítja a jelenséget, de mindenképpen jelzi, hogy ebben az állapotban nem kéne savakkal nyúzni a bőrt.
  • Ez a tisztulás csak AHA-s/BHA-s hámlasztás és retinol tartalmú készítmények használata után jelentkezik, sima hidratálókrémtől, toniktól és szérumtól nem kezd el “”tisztulni”” a bőr!!!
  • A purging maximum 4 hétig tart, ha már két hónapja csak romlik a bőrképed, valami nagyon nincs rendben a rutinban és valószínűleg ideje átgondolni, újonnan felépíteni.
  • A túlhámlasztás egyik fő jele a húzódó, feszülő, túlérzékeny, megégett, hámló bőr. (Erről részletesen szó lesz a jövő héten!) A hámlasztás nagy szakértőinek véleménye is eltér a megfelelő gyakoriságról. Huszonéves korban a bőr sejtjei 3-4 hét alatt cserélődnek le, nincs szükség másnaponta hámlasztgatni!! A hámlasztás, ha jól csinálják, hosszú távon látványos igazán, ne hagyd, hogy az azonnali reakció elvegye az eszed.:) Persze a toleranciaküszöb a használattal emelkedik és aki ügyes, az szépen be tudja lőni, de nagyon fontos, hogy az ilyen otthoni kezeléseket lépcsőzetesen kell felépíteni. A túlhámlasztott, tönkrement bőrnek nyilván gallyra megy a védőrétege is, ez pedig egyenes út a pattanások felé – ezek sem azok a békés fajták.
  • FÉNYVÉDŐ!!! A hámlasztás fényérzékennyé tehet. Ha kijönnek a kezdeti pattik, nyilván utánuk sem szeretnél pigmentfoltokat beszerezni, tehát duplán fontos! Télen-nyáron!
  • Ami a fizikai bőrradírokat illeti: ezek hatására is létrejöhet a “purging”, de jó eséllyel itt inkább túlhámlasztásról lesz szó, tehát nem természetes jelenségről, hanem “erőszaktételről”. Én egyébként sem ajánlom a fizikai bőrradírokat, bár tudom, hogy nagyon csábítóak a szemcsés arclemosók is, de hosszú távon jobb ezekről lemondani!