Sokatok érdeklődését megmozgatta az előző előtti posztomban szerepeltetett Huda Beauty paletta. Úgy döntöttem, hogy ezt nem fogom megvásárolni, de csak részben azért, mert az internetes vélemények elég vegyesek.

Részben pedig azért, mert egyszerűen tartok Hudatól.

43b7ee1414bcdb867dbf0019c577ffa1--cardigan-outfits-pants-outfits

Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki már a Rosegold paletta előtt is követte őt instagramon és végignézte a bloggerként kezdő műszempillamogul feltörését, ami szinte egyik percről a másikra történt. Először jöttek a folyékony rúzsok, majd a paletták és végül az alapozó. Látszólag mindet osztatlan siker övezte… de ha kicsit mélyebbre nézünk, Huda Kattan a látszat nagymestere. Kim Kardashiani magasságokba emelte a saját és családja imázsát, áttelepült Dubaiba (az USA-ban már túl sok a médiahercegnő) és befoglalt egy hatalmas piaci rést: az arab és a desi nőket, akikre eddig senki sem figyelt. (A desi a dél-Ázsiai / indiai / pakisztáni stb emberek “gyűjtőneve”, amit leginkább egymásra használnak, magyar megfelelője tudtommal nincs, de javítsatok, ha tévedek.)

Smink és bőrszín

 Egy ideje Amerikában kínos úgy alapozókat és korrektorokat piacra dobni, hogy csak a fehér nőknek van  3 db árnyalat és a “black owned make-up brandek” is hihetetlen sikernek örvendenek az erős pigmentáltságú, élénk színeikkel, amelyek a sötétebb bőrtónusokon is jól érvényesülnek. (ld. Juvia’s Place) Jó látni, ahogy az emberek egyenlőséget követelnek a piperecuccaikon keresztül, jó látni, ahogy kiszélesedik a spektrum. Bár igen szomorú, hogy olyan világvárosokban, mint Párizs, még mindig nehezen talál magának alapozót egy sötétebb bőrű nő, de a változás még így is jelentős. Rihanna a Sephora-s Fenty sminkmárkával és a 40 alapozóárnyalatával most hatalmasat lépett ezügyben. (Más kérdés, hogy aki a youtube-on azt meri mondani, hogy szar a Fenty alapozó, azt meglincselik – de manapság mindennel túlzásba szoktunk esni, tehát ez nem meglepő.) Az pedig már teljesen természetes, hogy olyan melegebb tónusú highlightereket is piacra dobnak a márkák, amelyek a fehér nőknek maximum szemfestéknek alkalmasak.
huda-beauty-fauxfilter-foundation-review-238054-1507286816367-main.640x0c.jpg
Ezen az egész felemás tengeren hajózik Huda, hol kiválóan, hol ügyetlenül. A POC (people of color) részéről a kínálat elég körülhatárolt, a kereslet hatalmas, az arab nőket pedig eddig elhanyagolták. Ezzel szemben viszont ‘híresek’ az egzotikus szépségülről és az erős sminkjeikről. (Ugyanez a sztereotípia vonatkozik az egész Közel-Keletre és Indiára is.) Minden adott volt a sikerhez, csak kellett valaki, aki észrevegye ezt. Rövid idővel, sokszáz instagramposzttal és pár ügyetlen arab nyelvű videóval később pedig Huda Kattan piacra dobott két olyan sminkpalettát, amit a sivatag inspirált, köztük pedig megjelentek a 30 árnyalatban pompázó, többnyire sárga alaptónusú alapozók. Ezzel a célcsoportja közkedvelt szentjévé vált, mindezt úgy, hogy a termékei nem kizárólagosak, hiszen a sminktippjeit minden nő élvezte, a palettáit bármilyen bőrtónussal ki lehetett használni és Hudának még így is van egy olyan hollywood glam beütése az instagram stílusával, ami totál nemzetközivé teszi.
HK-Desert-Dusk-inspiration
amikor a hollywoodi és az arab glamour összecsap:)
És ezzel semmi probléma, ez alapvetően tiszteletre méltó tudatosságról árulkodik. Huda Kattan felépítette Önmagát és a birodalmát.

A kétségek

Ha végignézitek Huda instagramját, már nem a saját youtube-videói hirdetésével van tele, hanem azokkal az őt istenítő cikkekkel, amikért nem keveset fizet és ő maga írattat. Huda nem csak egy erős és valós youtube-os követőtábort épített fel (erre alapból szüksége van ma minden márkának), hanem ezerrel nyomatja a klasszikus reklámot is, méghozzá a rosszabb fajtát. Nonstop clickbait, valós tartalom nélkül. Mások által kreált tartalmat reposztol folyamatosan, hogy minél több embert elérjen. (aka nincs saját kontent, ez pedig sokakat zavar) A több, mint 10 milliós követőtáborához képest viszont a lájkok száma elenyésző, így gyanítható, hogy volt némi követővásárlás a dologban.
Olyan veszélyes és káros beauty hackeket promotál, mint a szódabikarbónás vagy citromleves arcpakolás, ezt nem is kommentálnám. (Ez volt az egyik olyan dolog, ami hozzá járult az instagram accountja népszerűségéhez.)
Ő Dubai önjelölt királynője, miközben az arab országokban ugyanúgy csak a cultbeautyról lehet szinte megrendelni a termékeit, mint ahogy nálunk, Magyarországon. Elvileg az arab / desi nők a célközönsége, de az elmúlt 5 évben minden veleszületett iraki vonását leműttette, évekig zöld kontaktlencsével “parádézott”. Ez persze az ő személyes döntése, de nem lesz tőle kifejezetten autentikus, lássuk be…
maxresdefault
(hozzáteszem, hogy szerintem gyönyörűen sikerültek a műtétek:D)
Ő az, aki le mer írni egy olyan szókapcsolatot, hogy “cruelty free mink lashes”… szinte látom, ahogy a Kattan nővérek az erdőben futkosnak a nyércek után és szedik össze a lehullott szőrszálakat.
A hírnevének az is betett, hogy amikor a Fenty véletlen előbb dobta piacra az alapozóit, egy gusztustalan stílusú videóban húzta le azt – ez a videó sajnos törlésre került, mert az internet népe fellázadt.
Ő az aki Olaszország helyett Kínában gyártatja le a négy új kisebb palettáját, ami saját bevallása szerint sem a nagyok folytatása, hanem csak apró kiegészítése a márkának. Az emberek meg egy kicsit kételkednek, hogy valójában nem 2 dolláros szemétről lesz-e szó. Kételkednek, mert a drága paletták és a drága alapozó csomagolása is ócska volt, kételkednek, mert a hatalmas csinnadratta ellenére a rosegold paletta sem minőségi, de mégis bizakodnak, mert a Desert Duskon látható volt a fejlesztés és a műszempillák is jók, a folyékony rúzsok pedig szintén közkedveltek, hiába folynak ki állítólag a csomagolásukból. (A műszempillák és a rúzsok indonéz gyártmányok.) Na meg az instagramon mindenhol Hudába botlik az ember, a termékei gyorsan az agyába égnek annak, akit érdekel a sminkelés.
Jelenleg úgy tűnik, Huda legyőzhetetlen – a márkájának erős az érzelmi támogatottsága, bőven van pénz klasszikus marketingre, ami minden negatív hangot elnyom, a minőséget is hozza ezek mellé, nehogy szó érje a ház elejét – a kis paletták pedig ha gyenge minőségűek is, akkor is nyer rajta egy tonna pénzt és eltűnnek majd 2017 szemfestékdömpingjében….

Ítélet

Még mindig gyönyörű, de félek, hogy tizedannyiért is megkaphatnám. Ameddig nem tudom a saját ujjaimmal swatcholni és szemügyre venni, semmilyen PR-videó nem tud rávenni a költekezésre Huda Beauty ügyben.
Mauve
gyönyörű, de nem merem látatlanban megrendelni