Akár a fizikai, akár a kémiai hámlasztással könnyű túlzásba esni. A fizikaival sokkal nehezebb precíz munkát végezni, de a savak használatával is könnyű csapdába esni. 
Az alábbi képen nagyjából összefoglaltam, hogy mi történik, ha elvékonyítjuk a legfelső szaruréteget.
new-piktochart_26225696 (2)

Tehát hagyd abba a hámlasztást, ha…

Nézzük időrendi sorrendben!

A hámlasztás után közvetlenül…

Tükörsimán csillog a bőröd! Ha a felső rétegből többet hámozunk le, mint illene, a felszín teljesen természetellenesen fogja visszaverni a fényt. Ez egy jó indikátora annak, hogy ritkábban vagy rövidebb ideig kellene használni a hámlasztót, esetleg elég egy gyengébb is.

A hámlasztás után pár perccel….

A pirosság, viszketés, égő, feszítő érzés nem múlik el! Szintén a száraz és sérülékeny bőr jele, aminek pihenőidő jár. Nem több krémet kell rá kenni, hanem lehetőleg kevesebbet.

A hámlasztás után fél-egy órával….

“Zsírban tocsog” a bőröd! Ezen a ponton a bőr már annyira kiszáradt a védőréteg lemaratása után, hogy jobb híján kénytelen olajat termelni. Ez semmiképp nem jó jel, szintén arra utal, hogy vissza kell lépni kettőt.

A hámlasztást követő pár napban…

Foltokban hámlik a bőröd! Ez lehet, hogy csak egy átmeneti állapot és az ember azt hihetné, hogy a pigmentfoltok vagy a kis hegek környékén jó jel, de igazából arra utal, hogy a bőr kiszárad és szenved. Rövid távon pattanások jelennek meg a legyengült területen, így még ezen a ponton érdemes visszalépni.

A megszokott termékeidre érzékennyé válik a bőr! Ha elkezdtek hámlasztani, lehetőleg egy ideig ugyanazokat a terméket használjátok a rutinotokba, mert így könnyen kiszűrhető lesz a megváltozott reakció.

Három hét folyamatos hámlasztás után…

Egyre több és rondább pattanásod van! A gyulladt felületet egyébként sem jó megbolygatni, de ha az aknéd határozottan rosszabbodni kezd, az annak a jele, hogy tönkrement a védőréteg.
A bőrképed összességében romlik! Sajnos ha a legfelső réteget teljesen eltüntetitek, olyan egyenletlenségek fognak előtűnni, amik eddig fel sem tűntek. Ez nem annak a jele, hogy még többet kéne hámlasztani, hanem annak, hogy ideje beszerezni egy jó hámosító kenőcsöt és egy hónapra leállni minden hámlasztóval.