Retinolszármazékok és BHA terhesség alatt

A blog történetében ez lesz az egyik legkomolyabb bejegyzés!

A legalapvetőbb szabály

Szájon át szedett isotretinoint és egyéb A-vitaminszármazékot csak úgy lehet szedni, ha közben biztosítva van a teljes (lehetőleg kettős = gyógyszeres és óvszerrel történő) fogamzásgátlás. Ennek az az oka, hogy ezek a molekulák erősen teratogének, azaz a magzatban súlyos fejlődési rendellenességeket okoznak. (Képet inkább nem raknék be.) Mivel a kockázatokról a bőrgyógyásznak tájékoztatnia kell és a gyógyszer vényköteles, elvileg egy nőnek sem lenne szabadna teherbe esni ilyen gyógyszer szedése mellett.

A BHA, illetve kifejezetten a szalicilsav szintén nem ajánlott terhességben. Ugyanúgy, ahogy a nagydózisú aszpirinszedés (melynek hatóanyaga az acetil-szalicilsav) sem, ugyanis ezek súlyos keringési elégtelenségeket, alacsony születési súlyt okozhatnak. (Gyakorlatilag az oxigéndús vér áramlási útját csökkentik le egy ér szűkítésével.)

Ami minket, hétköznapi bőrápolókat érint…

A külsőleg kenhető retinolszármazékokkal kapcsolatban kicsit árnyaltabb, főleg, hogy ebből egyre több és egyre magasabb hatóanyagtartalmú készítmény érhető el.

A hivatalos ajánlások szerint terhesség és szoptatás alatt sem szabad ezeket a készítményeket használni, ugyanis nincs elég bizonyítékunk arról, hogy nem fognak problémát okozni a magzat fejlődése során. Ha babát tervezel, válassz más alternatívát a bőröd kezelésére! A születendő, egészséges gyermeket nem lehet helyettesíteni, az arcszérumot igen!!!

A BHA-val hasonló a helyzet, bár igen kicsi az esély, hogy az arcbőr területéről bármennyi felszívódjon (főleg a 0,5%-os tonerekből), de a teljes test szalicilsavas ‘kezelése’ mindenképpen ellenjavallt.

Természetesen olykor megesik, hogy egy nő akaratlanul esik teherbe…

Ilyen esetben a retinolhasználatot azonnal fel kell függeszteni. Én azt javasolnám, hogy ha csak a gyanú is felmerül, hogy “”becsúszott a baba””, azonnal rakd félre a retinoidot! Ezután pedig a nőgyógyász felkeresésekor vidd magaddal a készítményt, vegyél részt genetikai tanácsadáson, esetleg keress egy jó bőrgyógyászt!

De ne engedd, hogy automatikusan a frászt hozzák rád!

  • Kutatás 1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15940677
  • Kutatás 2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22174426
  • 2015-ös összefoglaló 650 esettel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26215715

Ezen publikációk tanúsítják, hogy sem a nagyobb, sem a kisebb rendellenességek, sem a vetélés, sem a koraszülés, sem a kisebb születési súly esélye nem nőtt meg szignifikánsan a külsőleg alkalmazott retinolszármazékok használatának következében. 

Azonban ezek az esetek így is fokozott figyelmet érdemelnek nőgyógyászati szempontból, így ne hallgasd el az orvosod elől, hogy retinolszármazékot használtál. Semmit ne titkolj el az orvosod elől, egyébként sem!

A teljes biztonság érdekében pedig függeszd fel a szándékos retinolhasználatot a babatervezés, a terhesség és a szoptatás idejére is! Még nincs kielégítő mennyiségű bizonyíték arról, hogy általánosan zöld utat kaphassanak a külsőleg használt készítmények!

Ami a BHA-t illeti, azért nincs ok a félelemre, mert adott esetben (például a terhességi magasvérnyomás különböző formáiban) orvosilag is indokolt kis dózisú acetil-szalicilsav adása. (60-100mg) A hatások erősen függenek attól is, hogy a terhesség milyen szakaszban van. Néhány BHA-s archámlasztás alkalmával pedig a századrésze sem kerül a bőrre (még kevésbé a vérkeringésbe, ahol amúgy sincs semmi keresnivalója a kozmetikumoknak) annak az adagnak, ami adott esetben még engedélyezhető. Végső soron itt is érvényes a szabály: nincs bizonyíték arra, hogy nem okoz problémát, így kerülendőek. 

Sem most, sem a jövőben nem fogok konkrét orvosi tanácsot osztogatni látatlanban / írásban, ezért ilyet senki se kérjen tőlem! Probléma esetén a megfelelő szakorvossal kell konzultálni, a betegnek pedig joga van ahhoz, hogy több szakember véleményét is kikérhesse, ha kétségetek van, ettől ne rettenjetek vissza!

Retinolszármazékok és BHA terhesség alatt” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s