Nyírfanedv a kozmetikumokban – a birch sap őrület margójára

Jó pár hónapja töröm a fejem a nyírfanedv témán, ugyanis a hasonló, heterogén összetételű sztárhatóanyagokról nagyon nehéz írni és még nehezebb alaposan utánuk olvasni az irodalomban.

Mi is a birch sap és honnan jön?

A birch sap, magyarul nyírfanedv az a sűrű folyadék, ami a fa gyökerétől utazik egészen a rügyekig illetve a levelekig. A fa ugyebár a földből szívja fel az összes tápanyagot és a gravitációval ellentétes irányban juttatja el a friss hajtásokig, ahol szükség van rá. A növények sosem érdekeltek, de ha belegondolok, ez egy csodálatos folyamat. A nyírfanedv az év különböző szakaiszaban más és más összetételű, de a legkoncentráltabb tél végén – tavasz elején, a “szüretelést” is ekkor érdemes végrehajtani. Az észak-észak-keleti országokban nagy mennyiségben fogyasztják is az emberek (elvileg van birch sap vodka is:D), de tradicionális bőrápoló szerként is számontartják. A kinyerése egész egyszerűen úgy történik, hogy lyukat vájnak a fa törzsébe, majd a nagy nyomásnak köszönhetően kifolyik a steril lé.

bsbs

Még egy kis érdekesség: a chaga gomba, ami szintén nagy celeb Koreában, gyakran a nyírfák törzsén nő és pontosan ebből a léből táplálkozik.

A problémahegyek….

 • A nyírfanedv összetétele fajról-fajra változik.
 • Ezen kívül gyakorlatilag hétről-hétre elcsúszik az összetevők aránya, tavasza vége felé már sokkal magasabb a cukortartalmuk, példának okáért.
 • A marketingösszetevők, mint a sok szabad aminosav igazából elenyésző mennyiségben van benne, az a rengeteg C-vitamin pedig elég instabil.

bs

Igazság szerint szerintem sosem tudhatjuk, hogy pontosan mi van a mi kis krémecskénk van. Bármilyen review-t olvastok ilyen termékekeről, az mind teljesen szubjektív. Nem azt mondom, hogy tégelyről tégelyre változik a koncentráció, de igenis lehet eltérés évről-évre, cégről-cégre, nyírfáról-nyírfára.

Egy érdekes párhuzam

A The Ordinaryról szóló bejegyzésemben szót ejtettem a Natural Moisturizing Factorokról, de a bejegyzés írásának idejében még nem vált világossá számomra az az előny, hogy így az adott krém tkp. hipoallergén lesz. A nyírfanedv a maga természetes cukraival és aminosavaival gyakorlatilag hasonló összetételű. A kószáló C-, B- és A-vitaminszármazékok sem fognak ártani, hosszú távú használattal, egy jó rutinnal még a kívánt hatást is elérhetjük velük. Ugyan felvázoltam a kételyeimet, de valójában nekem nagyon szimpatikus ez a természetes hidratálás egy kis vitaminos megerősítéssel téma. A hátrányok között viszont ott van, hogy a gyári NMF-fel szemben sajnos tartalmazhat illióolajokat is, ami érzékeny bőrnél nem szerencsés.

Nyírfanedv tartalmú termékek

 • Jelenleg folyamatoan használom a Cosrx Ultra Moisturizing Lotionjét, aminek ez az egyik fő összetevője. Ez egy könnyű hidratálókrém, de ennek ellenére csak minimálrutinba ajánlanám, mert a rétegezése problémás, ugyanakkor önmagában elég lehet. Eleinte nem reagált rá jól a bőröm, de mostanában megbarátkoztunk. Az illata nagyon erős!
 • Az E Naturals Birch sap vonalában egy travel kit-et vettem a chokchok.hu pop up boltjában, még nyáron. Ez totális szerelem lett minden szempontból.
 • A Mizon Ultra Suboon krémje is nyírfanedvet tartalmaz, bár ez nincs külön feltüntetve a csomagoláson, csak az INCI-ben látszik a titok. Pár hete használom ezt a terméket, így még nem alakult róla ki véleményem, de előbb vagy utóbb mindenről részletesen be fogok számolni termékteszt formájában! 🙂

DSC00324

Próbáltátok már valamelyiket?:)

Nyírfanedv a kozmetikumokban – a birch sap őrület margójára” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Viktoria szerint:

  A Mizon krémét használtam, és szerettem is, bár nincsenek nagy elvárásaim egy hidratáló krémnél 🙂 azóta már sok mást is használtam, nem tudok leragadni egy terméknél, de el tudom képzelni, hogy egyszer visszatérjek hozzá 🙂 ezt a Cosrx lotiont nálad láttam először, előtte valahogy elkerülte a figyelmemet, de most eléggé érdekel. nyárra felírom a listámra 🙂

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s