Már egy ideje egy komolyabb, drága szemhéjfestékpaletta beszerzésén, amikor a Maybelline csapata előhozakodott a Burgundy Barral. Én az arany-narancsos-lilás-bordós árnyalatok és sminkek nagy rajongója vagyok, így természetesen elsőre is felkeltette a figyelmem, de amikor kijöttek az első egyhangúan pozitív review-k, már biztos voltam benne, hogy ezzel még szeretnék tenni egy próbát, mielőtt emigrálok High-end-országba.

DSC00143

Tapasztalatok

  • A paletta valóban pofátlanul pigmentált. Ennek az egyik oka az összetevőlista, a másik pedig, hogy a por talán nincsen olyan erősen lepréselve, ezért nagyon könnyű ecsettel kinyerni a színt. (Hasonló volt az ABH Subculture esete.) Ez különösen kedvez a swatchoknak is, ez ma nem utolsó szempont. Ennek megfelelően viszont ha nem is porol a paletta, de ha az ember kicsit erősebben nyúl bele az ecsettel, elég könnyű egy jó adagot feleslegesen kitúrni. A leggyengédebb érintésre is bőven sok pigmentet nyerhetünk ki, a legócskább ecsettel is.
DSC00349
A paletta legérdekesebb színei, bár a fotó nem tükrözi teljesen a valóságot. 
  • Mivel tényleg rengeteg festéket vesz fel az ecset, nagyon könnyű túlzásba esni. Egy-kétszer nekem ezzel kifejezetten meggyűlt a bajom, kezdő sminkelőknek nem is feltétlen ajánlanám, ehhez már tapasztalt kéz kell.
  • A kezdeti pigmentációra egy szavunk sem lehet, de a tesztelés alatt többször tapasztaltam, hogy az élénk árnyalatok elkezdenek fakulni, kiszürkülni, kibarnulni. Évekkel ezelőtt tapasztaltam utoljára, Makeup Revolution termékeknél, hogy a nap végére a szemhéjam összefekvő részéről lejön a festék a nap végére, de sajnos itt is belefutottam ebbe a problémába. Összességében egyenletesen kopik, de nap közben többször elkaptam a tükörben, hogy foltosnak tűnik az eldolgozás – mintha az ideális kezdeti és elfogadható végállapot között lenne egy hullámvölgy. Semmi mást nem csinálok máshogyan, mint korábban, ezért sem értem a dolgot.
  • A világos, csillogós árnyalatok szinte glitteresek, a mindennapokra szerintem túlzás, pedig Isten látja lelkemet, én lazán kezelem ezeket a (felesleges) “szabályokat”. Mindenesetre ha nekem világos, fényes árnyalatra van szükségem, akkor sem egy glitterhalomra, ez biztos!
DSC00145
A vaku jól mutatja, hogy mi a helyzet, de a mélyebb rétegekben az élénk árnyalatok már messze nem csillognak ennyire.
  • Egyébként világos matt szín nélkül nehéz teljes szemsminket készíteni, ezért kicsit haragszom a palettára, egy natúr színnel tényleg 10/10-es lenne a színválaszték. (Más valószínűleg a matt feketét hiányolná belőle, de nekem az nem kell.) Utólag úgy gondolom, hogy ezekben az árnyalatokban jobban jártunk volna egy drogériás, de matt palettával.
  • A paletta hátulján lévő ajánlások a színek csoportosításáról érdekesek. Kettesével, hármasával és négyesével is könnyű sminkeket kreálni. Ilyet először Jeffree Star első palettájánál láttam, de azóta több kisebb / nagyobb gyártó átvette ezt a csoportosítási trükköt. Ez a paletta kicsit sántít, mert nem minden kombináció tökéletes, de valóban megkönnyíti a dolgunkat és rámutat a rengeteg lehetőségre.
  • Más szemfestékekkel különösen jól működött, a “koprodukciós” sminkjeim sikerültek a legjobbra, bár a fakulást így is észleltem.:(

Összehasonlítás a többi palettámmal

DSC00342

Próbáltam valamiféle számvetést készíteni, mert nehezemre esett megbecsülni, hogy mennyire is jártam jól. A hétvégén az összes palettámmal készítettem összehasonlító swatchokat és arra jutottam, hogy bár vannak hasonló árnyalataim, de mégsem azonosak. Ennek a palettának a fő előnye, hogy kiválóan beállították a színek telítettségét és tónusát, valahogy mindenből sikerült azt a pontos árnyalatot létrehozni, ami a “nagy könyvben meg van írva”. Összehasonlítgatva az alaptulajdonságokat pár gyakran használt darabommal, arra jutottam, hogy a saját kollekciómon belül jól teljesít a paletta, legalábbis a sokoldalúságát tekintve mindenképp, valószínűleg gyakran fogom használni. A fent leírt aggályaim alapján viszont valószínűleg ez volt az utolsó, olcsóbb drogériás paletta próbálkozásom. Nincs már olyan potenciális színösszeállítás, ami önmagában felkeltené az érdeklődésemet, úgyhogy továbbra is a minőségfejlesztésre fogok koncentrálni, ami a gyűjteményemet illeti.

paletták

DSC00345
Már mindegyik palettán látszik a rengeteg használat nyoma…
DSC00346
A Burdungy Bar jobban megkopott két hét alatt, mint ahogy a képen látszik..
DSC00347
Ez a Makeup Revolution paletta az ABH Modern Renaissance talán legolcsóbb és legpigmentáltabb dupeja.
DSC00218
A saját kollekcióm lilái és bordói, Maybelline, Sleek, MUR, NYX, Pupa…  örülök, hogy nincs pontos egyezés. (A kép csalóka.)