1.7 skin, toner wash

Az idei évben tovább zúztak a rutinvariálási trendek, a 7 skinről jómagam is írtam egy összefoglaló bejegyzést, a toner wash methodról pedig Viki írt az Ohmybrushon. Mivel én csak 1-2-szer próbáltam ezutóbbit és Viki szépen összefoglalta, már nem láttam külön bejegyzés értelmét. A 7 skin leegyszerűsítve (avagy kevesebb, mint 7 rétegben) valóban jó módszer, kevesebb kibontott termék, kevesebb irritáció, kevesebb tévedési lehetőség, kiváló hidratálás. A toner wash nekem nem lett a kedvencem, úgy tűnt, túl sok extra energiát igényel. Igazából ezek a trendek semmi másra nem jók, csak még több különböző termék felhypeolására és eladására. Nincsen ezzel semmi baj igazából, a koreai szépségápolásnak mindig is része volt a szórakozás.

2.Nyugat és kelet keveredése

nodramalamaAhogy a koreai sminkmárkák kínálata mára gyakorlatilag összeolvadt a nyugatiakéval, úgy Európában és Amerikában a koreai soklépéses rutint kezdték el “majmolni” már a drogériás márkák is. Erről egyszer írtam egy eszmefuttatást és mára gyakorlatilag a Baleatermékek lefedik a klasszikus tíz lépést. Ezen kívül a hámlasztás és a C-vitaminozás is lekerült a drogériák szintjére (ld. Nivea), szerintem ez alapvetően pozitív, de megvan az a veszélye, hogy a biztonság érdekében gyenge hatásfokú termékek fognak kikerülni a polcokra, amelyek használata nem igényel sok elővigyázatosságot. Ez persze az elvárt eredmény  rovására mehet, de legalább vannak opciók és nem kell feltétlen Ázsiából rendelnünk, egy tudatos bőrápoló át tudja válogatni a kínálatot.
Más oldalról a cukiságot is átvettük, a Balea például kiválóan rákapott a gyors trendkiadásokra, ld. dinók, lámák, miegyéb.:)

Harmadrészt két szó: THE ORDINARY! Teljesen felforgatták a piacot és ennek a jelenségnek a fő vezérei voltak.

3.Új márkák mindenhol – a még éppen megfizethető high end

Gyakorlatilag minden hónapban feltűnik legalább 5 új márka a koreai webshopokban. Ezek közül nagyon sok (Lagom, Huxley, Pyunkang Yul) középmagas árakkal és különleges INCI-kkel dolgoznak. Néha kételkedek, néha vágyakozok. Mindenesetre ezek a márkák egytől-egyig nagyon csábítóak, én igyekszem travel kitekre vadászni, hogy minél többet kipróbálhassak. (Sajnos az új márkálnál ritka az ilyen.:()
A sminkmárkák is csoportban teremnek, de ezek engem annyira nem érdekelnek, mert a szempillaspirál, a korrektor és a púder kivételével minden bőven tovább húzza nálam, mint fél év – nincs mit pótolni, nem látom a fogyást, kevesebb a vásárlási késztetés, ilyen egyszerű. 🙂
hux2

4.Minimalista termékcsaládok, orvosi kinézet

Ezt már rengeteget emlegettem a blogon, idén igazán menő lett a patikai vonal! Ezzel semmi baj, hiszen a kinézet általában esztétikus, a kozmetikumok pedig legalább kevesebb irritáló anyagot tartalmaznak, ha ebbe az irányba haladunk. Én amúgy sem szeretem a tipikus ázsiai cukiságot, a kawaii nem vonzott soha. Ezek az új termékcsaládok egy kicsit feljebb lettek árazva, de a review-k alapján az Étude Housenál például arányos lett a minőség-mennyiség-ár háromszög. (A The Faceshop Dr.Belmeur vonalából még nem próbáltam semmit, de vonz a Tosoowoong Dr.Troublex vonala is..)
dr belmeur face shop (1)
Ehhez a ponthoz sorolnám azt is, hogy megint egyre többen érdeklődnek a bőrápolás tudományos alapjai iránt is, tehát ez a trend végső soron az én blogom sikeréhez is hozzájárul!:) Köszönöm, hogy itt vagytok!!

5.Extra fátyolmaszkok és extra pakolások

Idén tényleg elszabadult a pokol luxusfátyolmaszk ügyileg és én ezt a trendet nem pártolom annyira, mert fukar vagyok, mert szerintem egy átlagember nem tudja rendszeresen megfizetni. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy időnként mindenkinek jár a kényeztetés. Olcsóbb megoldás maszkokat tizesével venni, de nekem egyszer épp elég minden “ízt” kipróbálni egy adott márkánál, változatosságra vágyom. Persze a fátyolmaszkok a koreai szépségápolás zászlóshajói, így muszáj fenntartani az érdeklődést, de nekem ez néha már sok. A hanbang vonal érdekel, az arannyal, platinával, unikornissol feltuningolt változatok nem.
Ebbe a kategóriába sorolnám egyébként a lemosható pakolásokat is, amelyek szintén reneszánszukat élik – itthon például a L’oréal detoxmaszkjai mindenkit rabul ejtettek. A detox egyébként egy külön trend lehetne ebben a listában.:) Én nem próbáltam őket, de az Innisfree kapszuláiból legszívesebben az összeset felvásároltam volna – végül csak kettő jött hozzám.

6. Növényi összetevők

centella-asiatica-p-e-2810-25-98-25-asiaticoside-2c-madecassoside-29-500x500Koreai végre leállt a morbid állati összetevők hypeolásával, a fecske, a lózsír, a tengericsillag és társai lassan feledésbe merülnek. A csiga és a propolisz azért megmaradtak. (Korea cruelty freeségéről itt írtam.) Helyettük ott a nyírfanedv, licoricelicorice, a centella és ezernyi hanbang gaz, ami különlegessé teszi a krémjeinket. Engem ezek kevésbé kötnek le és a blog szempontjából elég uncsi utánaolvasni ezeknek egyenként, de a termékeket szeretem és végső soron ez a fontos!:) A hanbang mostanában nagyon vonz, 2018-ban szerintem sok különlegességet fogok kipróbálni!

7. Extrém fényvédelem és egyéb ellenségek

Nyáron csontig rágtam a témát, idén rengeteg új ellenséget találtunk a környezetszennyezéssel és az infravörös sugarakkal, de a fényvédő újrakenésére is ezer új módot találtunk ki. 🙂 Azt hiszem most, hogy az anti-aging kicsit tabu lett, legalábbis a klasszikus ránctalanító értelemben, mindenképp szükség volt a téma átkeretezésére. A hangsúly áttolódott az egészségre, az említett “detoxra”, a megelőzésre, a harmóniára. Ezen kívül a férfiak is rengeteg új termékcsaládot kaptak, szinte minden koreai márka előjött valami sötétkék vagy fekete csomagolású vonallal. Én csak az INCI-ben hiszek, a feliratokban nem, nem hinném, hogy ezek a termékek nagyban különböznek pl. egy zsíros bőrre szánt “női” terméktől, de talán így több pasit rá lehet venni egy kis bőrápolásra, ami végső soron jó. 🙂

Szerintetek kihagytam valamit? A ti észrevételeitek szerint mi dominált 2017-ben? Mit vártok 2018-tól?