A varázslatos pycnogenol

Ohmybrush Viki ajánlásának köszönhetően pár hónapja népszerűvé vált egy kis Madre Labsos krém, ami “pycnogenolt” tartalmaz. Végre valami új, végre valami különleges – gondoltam én! 

A bizonyítékok

A pycnogenol nem más, mint egy Dél-Franciaországban honos fenyőfaj kérgének kivonata. Amikor elkezdtem utánaolvasni a témának, szomorúan konstatáltam, hogy elég kevés publikáció szól a bőrre kifejtett hatásairól – ráadásul ezek a publikációk is régiek, egy részük pedig csak a kapszulás kúrákat vizsgálja. Rengeteg cikket találtam a táplálékkiegészítőről, ugyanis antioxidánsként az érelmeszesedést is lassíthatja, de gyakorlatilag úgy tűnik, hogy egy kicsit mindenre jó a memóriajavítástól a HIV-legyőzéséig.

Kicsit zavarbaejtő a helyzet, ugyanis általában azt gondolom, hogy ami mindenre jó, az valójában semmire….
Ami mindenre jó, azt erőteljesen kutatni kell, a kutatásnak meg csak úgy van értelme, ha utána publikálunk.
A pycnogenol viszont úgy tűnik, hogy nem igen váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis kb. 4 évente egy cikk született róla, mint hatásos kozmetikai összetevő.
Alapvetően nincs ezzel baj, de számomra mégis úgy tűnik, hogy a kísérletek kudarcba fulladhattak és talán ezért sem sikerült még felkapottabbá tenni a pycnogelonos kencéket. És ez annak ellenére lett így, hogy arról van bizonyíték, hogy táplálékkiegészítőként szedve növeli a bőrben a hialuronsavszintézist! Annak ellenére alig van irodalom, hogy állítólag a C és az E-vitamint is visszaállítja az eredeti állapotába, miután a szabadgyökök semlegesítése után megváltozik a szerkezetük. Ez azt jelenthetné a gyakorlatban, hogy egy vékony réteg pycnogenolkrém még hatásosabbá tehetné a C-vitaminos szérumunkat! Valahol, valami megakadt…

PINE-BARK.jpg

A jogvédelem és a korlátok

Egyelőre a kivonat jogvédelem alatt áll, így persze nem is próbálkozhat vele annyi cég, nem fejleszthetik szabadon a formulát. Ez elég felemássá teszi a helyzetet, hiszen innentől kezdve csak mint egyfajta ipari termékre / árura tekinthetünk a pycnogenolra, nem pedig mint közkincsre, amit mindenki kénye-kedve szerint vizsgálgathat, módosítgathat. Az ilyen általában “öregedésgátlónak” kikiáltott csodaszerek pedig nálam egytől-egyig a szürke zónába esnek, mivel a korlátozott kutatások miatt valójában gyakran csak a termék tulajdonosának “házi” eredményeit érhetjük el. Az ilyen eredmények pedig nincsenek független kutatásokkal leellenőrizve. Az ilyen csodamolekulákra jellemző az is, hogy majdnem minden forgalmazónál ugyanaz a féltudományos reklámszöveg olvasható, a pycnogenol esetében jórészt a fent is emlegetett gondolatok. 

Nincs ezzel baj, hiszen minden nagy kozmetikai cég fejleszt magának összetevőket, ezek lehetnek csodásak, de sokkal nehezebb utánajárni és így sokkal nehezebb megbecsülni a hatékonyságukat vagy összehasonlítgatni őket. Ez a blog meg nem a reklámszövegek ctrl+c – ctrl+v – zéséről szól. 

Ítélet

Végső soron itt van a gyártó honlapjáról származó brossúra, ami összefoglalja azokat a kutatásokat, amik a pycnogenol és a bőr kapcsolatát vizsgálták. Szép és hangzatos, de egyenként végigelemezve a kísérleteket, mindegyiknél kilóg a lóláb. Például az aknés kísérletben a páciensek negyede semmit nem tapasztalt és csak 5%-uk érzékelt látványos javulást. A maradék 70% látott javulást, de annak ezer más oka lehet, többek között a placebohatás. Összességében azt érzékelem, hogy a pycnogenol igazából egy másodrendű antioxidáns, hangulatos marketinggel és egy olyan névvel, ami beleragad az emberek fejébe.:) Ezzel egyébként megintcsak nincsen baj, egy hidratálókrémbe ettől még lehet jó kiegészítő-hatóanyag. Két nap múlva be is számolok a méltán híres Madre Labs krémről! 

A varázslatos pycnogenol” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s