Igen, már nagyon vártam, hogy egy magyar facebook-csoportban is felüsse a fejét ez a gigantikus baromság. Felőlem tényleg mindenki úgy ápolja a bőrét, ahogy akarja, engem nem érdekel, én a saját rutinomat is meglehetősen rugalmasan kezelem és igen, szeretek meredek dolgokat kipróbálni. De aminek egyszerűen nincs értelme, sőt, ami hosszú távon kifejezetten káros is lehet, azt nehezen tolerálom. 

Most mégis mi történt?

Az egész dolog arról szól, hogy valaki az űrmérnök logikájával és természettudományos ismeretével kitalálta, hogy fényérzékenyítő anyagok, pl. retinol, használata után éjszakára is kell fényvédő. Mert valahol, valami fénysugár, biztos érni fogja az arcot. ÉS KÜLÖNBEN IS… A FÉNYVÉDŐ MEG REGGELRE BESZÍVÓDIK ÉS ÍGY LESZ HATÁSOS.

Sic!

Sic!

Sic!

Ad1: én már a szobában való fényvédőzésnek is ellene vagyok, főleg hogy a kémiai fényvédő megterheli az arcot (elég sokakat irritál is, én se bírom mindegyiket), a fizikai rosszabb esetben csak szárítja, de ezzel is csak ellene dolgozunk a szép bőrképnek. Ha nem éri közvetlen napfény a bőrünket, teljesen felesleges a paranoia szintjére emelni az állandó fényvédőzést.

Ad2: azért a bőrünket ne úgy képzeljük el, mint egy végtelen raktár… amit a bőr sejtjei feleslegesnek tartanak, azt lebontják. Örülhetünk, ha a krémeinkből származó hatóanyagok kifejtik a hatásukat és csak utána tűnnek el! A fizikai fényvédő egyébként is a bőr tetején ülnek és úgy verik vissza a fényt. A kémiainak pedig igaz, hogy reggel kell időt adni, hogy beszívódjon némileg, de erre maximum 20 perc untig elég! (Én sokszor erre sem figyelek, mert akármennyire is fontos számomra a bőrápolás, nem foroghat körülötte az életem a nap 1440 percében!!!!!)

Ad3: reggel különben is arcot mosunk és egy fanatikus bőrápolónak biztosan van korrekt reggeli rutinja is. Ez jó esetben felülírja az esti rutin hatásait. Én egyáltalán nem lennék abban biztos, hogy ha este fel is kenek egy fényvédőt és az be is szívódna, akkor elég erős lenne a hatása ahhoz, hogy mellőzhessem a reggeli fényvédőt. Akkor meg minek este kenni, ha reggel úgyis muszáj….?

Ha az éjszakai fényvédőzés mítoszának áldozata lettél…

Ne érezd rosszul magad! Mindannyian átesünk buta fázisokon, aki folyamatosan tanul, az gyakran ideiglenesen tévedésben él. Mindannyiunknak voltak olyan szokásai, amire fél év múlva már szégyenkezve gondoltunk vissza. Ez nem baj. Olvass tovább szépségápolás témában, mélyedj el a bőr titkaiban, tanulj meg jobban INCI-t elemezni és vonj kétségbe mindent, amit facebookcsoportokban olvasol! Ami elsőre butaságnak tűnik, az gyakran az is, ne hagyd magad mindenről meggyőzni! Ha elbizonytalanodsz, kérdezz meg valakit, aki már tapasztalt, nem elvakult és nem csőlátású.