A selyempárna kísérlet…

Meg nem mondom már melyik nyavalyás szigorlati készülésem közben futottam tavaly bele abba az őrületbe, hogy selyempárnán KELL aludni, mert akkor _nemleszelráncos_. Lesarkítottam a dolgot, de jobban azért felesleges kifejtenem, mert semmi tudományos hátteret nem találtam azon kívül, hogy a selyem és még néhány jobb anyag nem szívja el a nedvességet a bőrből. És ezt is csak bizonytalan helyeken olvastam. Meg azt is, hogy antibakteriális….

Na de a lényeg, a lényeg, nekem ezt MINDENKÉPPEN ki kellett próbálnom, még akkor is, ha sose “gyűrődik” az arcom, reggel mindig jól néz ki és egy darab pattanásom sincs (az időnként előpofátlankodó befolyásolhatatlan, de enyhe perioralis dermatitisen kívül). Szóval “fuck logic” felkiáltással, vettem kettő darab 45x45cm-s selyemkendőt, mert smucignak smucig vagyok. 😀 Azóta az egyiket el is vesztettem (egy 32nm-es lakásban…), de ettől függetlenül kis túlzással hónapokig folyt a kísérlet. Azt nem mondhatom el, hogy hatvan évesen látványosan kevésbé leszek ráncos a selymenalvástól, de azért gazdagodtam pár tapasztalattal.

  1. A selyemkendőket, amiket mindig gondosan a párnámra applikáltam egy Forgách utcai irodaházban vettem anno át és az utca elején van egy iszonyújó indiai gyorsétterem, ahova hetente jártam egy időben… már megérte!
  2. Egy barátnőm említette, hogy ő azért nem szerette a selyem anyagot régen, mert lecsúszott róla. Nos ezt néha én is tapasztaltam – ezért se kell rögtön a legdrágább huzatot megvenni, mert ha kényelmetlen lesz, akkor nagyon nehéz hozzászokni. A nyugtató alvás meg a legfontosabb a világon! Legalábbis nekem biztosan.:)
  3. A hülyéskedést félretéve az egy nagyon komoly tapasztalat volt, hogy amikor több nap selymezés után újra a rendes párnahuzaton aludtam, sokszor nagyon durvának éreztem! Gyorsan megszületett a konklúzió, hogy néhány kispárnahuzatot ki kell selejtezni – ha csak puha törölközővel mosom az arcom, akkor miért aludnék smirglin?! Nem kell feltétlen selyem, csak egy kellemes anyag.
  4. Még az ágyneműhuzatokkal kapcsolatban nagyon fontos megjegyezni: a hajunkról kosz ragad bele. Ha ragacsos krémben/olajban/vazelines fejjel alszunk, a párnahuzat koszolódik. Nyilván nem ez az akné fő oka és senkiről nem feltételezem, hogy koszban alszik, de ha valaki tényleg nagyon pattanásos, érdemes a párnahuzatot gyakrabban cserélni a felülfertőződés elkerülése végett! Nagyon könnyű a legegyszerűbb dolgokon elcsúszni rutinügyileg – minden évben én vagyok például az a hülye, aki a tavalyról ki nem mosott sálját télen először felvéve 82 pattanással az állán/arcélén fejezi be a napot. De gyakori probléma a sok telefonálás / archoz tartott telefon miatt kialakuló pattanásmező. Szóval – ha nem is a ‘koszos’ párnahuzat a pattanások legfőbb oka, de legalább erre érdemes odafigyelni!

És hogy érdemes-e az arcunk szépségéért megtanulni háton aludni?

Internetes fórumokon ez is visszatérő téma és ha már az alvásnál tartunk, arra gondoltam, hogy erre is kitérnék! Egy bizonyos életkor felett talán érdemes ezzel kísérletezni, hiszen az arc valóban gyűrődik, ödémásodik alvás közben – ez pedig sokat tud rontani az összképen. De ez csak ideiglenes, egy órán belül minden szépen visszarendeződik. Általános igazságnak tartom, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni, főleg, ha a pihentető alvásunkról van szó! Nem ezen fog múlni az örök fiatalság és a kialvatlanság egyébként is csak rontja az öregedést. Tehát kérlek ne stresszeljetek rá ilyesmire!

 

A selyempárna kísérlet…” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Jadviga szerint:

    Tudod, mi az érdekes nekem a selyem körül? Anno, boldogult ifjú leány koromban, még a múlt évezredben, amikor az Operettszínház kórusában énekeltem, ott az idősebb primadonnák civilben mindig selyemsálat/kendőt hordtak, mert arra esküdtek, hogy pihenteti a torkot, regenerál és gyógyít. És az énektanárom, boldogult Gencsy Sári, aki valaha az Operaház koloratúrszopránja volt, szintén erre esküdött, úgyhogy engem is rábeszélt 🙂 Bár, bevallom, sosem vettem észre semmilyen hatást, egy időben büszkén selymeztem én is.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s