Bőrgyógyászat 101: a bőr védőrétege és a savköpeny

Ti is tudjátok, hogy ez nem az a blog, ahol a “8 praktikus tanács egy mélyen gyökerező probléma 2 nap alatt való megoldásához (minimális energiabefektetéssel természetesen!)” jellegű cikkek a jellemzőek, így jöjjön egy kis anatómia!

Hogyan épül fel a bőr védőrétege?

Anélkül, hogy túl mélyre mennék a mikroanatómiában, kezdjük azzal, hogy a bőr felső rétege (az epidermis) 5 rétegre tagolódik, melyek közül a legfelső az ún. stratum corneum. Ez gyakorlatilag elhalt, elszarusodó laphámsejtekből áll, amelyek nagyon szorosan egymáshoz illeszkedve állnak. Bennük konkrét anyagcsere már alig folyik, jó részük csupán keratin (szaru). Ez a réteg egyébként a tenyéren és a talpon jóval vastagabb, a test többi részén egész vékony, 10-30 mikrométeres. Az alábbi kép elektronmikroszkóppal készült, az első részén látszik a rétegezettség, a második kép pedig azt mutatja, hogy alapos hidratálással mennyivel lazább lesz a felépítés. Ez azért is fontos, mert ez a tökéletes bizonyítéka annak, hogy a megfelelően hidratált bőr jóval könnyebben átjárható a hatóanyagok számára. (Ezért működik jól a rétegezős rutin…!) Ha már a hidratáltságnál tartunk: ezekben az ellapult sejtekben vannak azok az ún. természetes hidratáló faktorok (natural moisturizing factors, NMF), amik egyszerű cukrok és aminosavak. Ezt a koncepciót újragondolva remek hipoallergén hidratálókrémeket lehet létrehozni (ld. The Ordinary), melyekkel rövid távon is látványos hatás érhető el.

54103-0

Ez megint egy szuper mikroszkópos kép, csak kiszínézték, hogy élvezhető legyen. Nagyon jól látszik, hogy a legfelső réteg egyenletlen. A hámlasztás során pontosan ezeket a félig már leesett sejteket tüntetjük el és ezzel összességében sokkal egyenletesebbnek fog tűnni a bőr. 🙂 (Viszont ha túlhámlasztunk, elvékonyítjuk az egész réteget!)

85757808.jpg

A sejtek természetesen nem csak úgy állnak egymás mellett, hanem kapcsok tartják össze őket. Ezek fehérjékből állnak, ők az ún. corneodesmosomák. A rendszert még tovább erősíti egy zsírokból álló mátrix, ami úgy veszi körbe a sejteket, mint a falban a cement a téglákat. Ezek azok a zsírok (ceramidok, cholesterol, szabad zsírsavak), amiket egyrészt igyekszünk is folyamatosan a rutinunkkal pótolni, másrészt ezeket tüntetjük el az átkozott lúgos, csikorgós arclemosókkal. Ez a jól felépített zsírréteg felelős a vízhatlanságunkért. Ha elrontjuk, a víz el fog párologni az alsóbb rétegekből. Ha “alkatilag” gyenge ez a védőrétegünk, az az esti rutin szintjén kiválóan egyensúlyozható okkluzív kozmetikumokkal (arcolajak, nehezebb krémek, akár sima vazelin).

Hogy meglegyen az összkép, berakok még két összefoglaló ábrát.

Stratum+Corneum+The+stratum+corneum+is+the+outermost+of+the+5+layers+of+the+epidermis+and+is+largely+responsible+for+the+vital+barrier+function+of+the+skin.

skinbarrier_img01

Hogyan épül fel a savköpeny?

A fent említett védőfalon van néhány kijárat, ezek a “pórusok”, azaz a faggyú- és verejtékmirigyek kijáratai. Ezek a mirigyek folyamatosan dolgoznak, részt vesznek a bőr anyagcseréjében. Az általuk elválasztott anyagok keveréke pedig egy savas pH-jú réteget fog képezni a bőr legeslegtetején. Erre a savas közegre egyrészt a baktériumok, másrészt a környezeti tényezők elleni védelem miatt van szükség. Ezen kívül a szervezetünk minden egyes kémiai reakciójának van egy ún. pHoptimuma. Ez a gyakorlatban azt jelenti sarkítva, hogy pl. a gyomor emésztőenzimei 2-es pH-n működnek, a hasnyálmirigyéi pedig 8-ason. A bőr folyamataihoz az 5-6 közötti pH az ideális, ezért sem szerencsés lúgos kozmetikumokat használni. Az említett, sejteket összekapcsolódó fehérjehidak is megbomlanak lúgos közegben. Viszont ha nem távolítjuk el a feleslegesen elválasztott faggyút, abba egész egyszerűen beleragadnak a szennyeződések és a baktériumoknak is remek táptalajt alkotunk, ezért érdemes például este a double cleansing módszert alkalmazni. A pH-visszaállítását különböző tonerekkel is elősegíthetjük, azonban 20 perc után magától is helyreáll, így én kissé kételkedem az ilyen tonerek létjogosultságában (főleg savas lemosók mellett). 🙂

Bőrgyógyászat 101: a bőr védőrétege és a savköpeny” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Rivendell szerint:

  Úgy szeretem az ilyen alapos, de mégis érthető összefoglalásaidat! Meg az elektronmikroszkópos képeket… legszívesebben mindent (is) beraknék megnézni, milyen. 😀

  Kedvelés

  • Salomé szerint:

   Én ma teljesen transzba estem egy halott bőrelváltozásaitól és képes voltam megbiopsziázni, úgyhogy átérzem a végtelen kíváncsiság bizsergetését. 😀
   (Patológusrezidens vagyok, nem hullarabló vagy ilyesmi. :’D)

   Kedvelés

 2. Anna Sütő szerint:

  Egy kérdés foglalkoztat már egy ideje: a víz PH értéke 7, és a habzó lemosók vízzel működnek, ill. a víz az utolsó, amivel érintkezik a bőrünk egy arctisztítás során. Szóval a lemosó PH-ja így kb mindegy, nem?
  Amikor először találkoztam alacsony PH-s lemosóval, tök szkeptikus voltam, mert ezek a koreaiak mindig kitalálnak valamit. Haha, aztán olvastam az Etude House összefoglalódat, és azóta nem használom annyira szivesen a Baking Powder lemosómat. Most az Innisfree 5.5 van helyette, meg a kérdés a fejemben a kommentem elejéről.

  Kedvelés

  • Salomé szerint:

   Szia! Teljesen megértem a kételyeidet, a víz és a lemosó pH-ja közötti lesz a végeredmény arcmosás közben és után, ezért mindenképp érdemes az alacsony pH-jú lemosó mellett maradni. Ha a lúgos és a savas lemosó között nem érzed a különbséget, akkor nagyon szerencsés vagy, mert lehet, hogy neked erre pont nem érzékeny a bőröd! Objektíven én mégis azt a tanácsot tudom adni, hogy érdemes az alacsony pH mellett maradni, ez nem csak koreai trend, hanem bőrgyógyászatilag is alátámasztott jótanács.:)

   Kedvelés

  • Salomé szerint:

   Szia! Sajnos a munkahelyemen nagyon szigorúan kezelik ezt a kérdést… Én szívesen lefotóznám a mikroszkópos képet, szerintem nem is sért betegjogot, hiszen a kórtörténetből is csak minimális információkat adnék meg, ami alapján beazonosíthatatlan lenne az elhunyt. A munkahelyi policy viszont ettől eltérő, így oktatási célra is csak úgy oszthatunk meg képeket, ha jelszó védi őket valahol. Pedig nagyon szeretnék egy orvosos instagramot csinálni, rengeteg ilyen van amúgy. Ha a végeredmény érdekes lesz, akkor annyit tudok tenni, hogy internetes képek segítségével megmutathatom, hogy miket vártunk és végül mi jött ki eredményért, de saját anyagot nem rakhatok fel sajnos sehova.:(

   Kedvelés

   • Cindi szerint:

    Köszönöm a választ.
    Engem is mindig nagyon érdekelt a boncolás, de majd talán a következő életemben 😀
    Ebben pedig folyamatosan olvaslak.
    További sok sikert Neked!

    Kedvelik 1 személy

   • Salomé szerint:

    Pont most tema a Tindigo vip klubban, hogy milyen jo lenne nyilvanos boncolasokat szervezni, hiszen annyi embert erdekel. Szerintem abszolut az emberek felvilagositasat szolgalna es a halalhoz valo viszonyulast is javitana. 😦 kar, hogy nincs ilyen lehetoseg es sok a jogi akadaly.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s