Szó szerint egy éve gondolkozok azon, hogy milyen formában prezentáljam Nektek a lóolaj / lózsír tartalmú krémemmel kapcsolatos véleményemet. Ez a termékteszt olyan szempontból is különleges, hogy a krémet több hónap után vettem újra elő és most használom újra napi szinten, de megvan a tavaly írt szösszenetem is róla, így lényegében kétszeres véleményt tudok adni.

A vásárlás apropója: Ez egy impulzusvásárlás volt, de végső soron tényleg szükségem volt hidratáló krémre télre, mert az előtte használt Mizonom kissé elkezdett irritálni és le akartam cserélni. Ebben az időszakban különösen érdekeltek az állati összetevők, ezért nem viszolyogtam a lóolajtól.

DSC_4141

Helye a rutinomban: Egyértelműen a legvégén. Jelenleg akkor használom, ha az arcom nagyon ki van száradva vagy épp érzékeny korszakát éli. Esetenként a Tindigó retinolos szérum fölé is kerül belőle, együtt tökéletesek.

Csomagolás: Üvegtégely fémfedővel, elég stabil, én szeretem. 70ml, nagyon soknak bizonyult, bár elég vastag rétegben kenem.

Összetevők: Kezdjük ott, hogy a víz utáni első összetevő a krémben a SHEAVAJ. A következő a glicerin. Gondolhatjátok, hogy ezek elviszik a tartalom nagy részét. Ezek után jön a lóolaj. Az INCI relatíve hosszú, de ameddig zöldtea, ginzeng, licorice, ceramidok, hialuronsav, E-vitamin és társaik bővítik a listát, addig ez engem nem zavar. Van benne némi illatanyag, de ezt jelen esetben megbocsátom. Ha valaki még nem hallott volna a lóolajról: eredetileg azért kapták fel Koreában, mert az összetétele nagyon hasonlatos a bőr védőrétegét alkotó zsírok keverékéhez. Ezen kívül Ázsiában a lóolaj ipari melléktermék. Nem ezért ölik le a lovakat, hanem élelmiszeripari célokból. Tudom, hogy ez egy nagyon érzékeny téma sokak számára és egyesen elfogadhatatlannak tartják. Én ipari melléktermékként el tudom fogadni, azonban tekintve, hogy bőven van szintetikus és növényi alternatívánk, a létjogosultságát kétségbe vonom a lóolajas termékeknek és termékcsaládoknak. Ma már biztosan nem vennék ilyen krémet. Pontosan ezért nem is fogok többet linkelni, akit érdekel a téma, keresgéljen az ebayen.:) Egyébként így is rengeteg állati eredetű összetevő van a krémjeinkben (ld. lanolin, ami ugyanazért jó, mint a lóolaj, csak birkából van). Én nem vagyok vegán, soha nem is leszek, de mindig igyekszem megismerni a másik oldalt és sokat tájékozódok a hasonló filozófiákról és abszolút elfogadó vagyok. A lóolaj talán a legkétesebb, leginkább vitatott összetevő, de ha belegondolunk, messze nem a legrosszabb és messze nem a leggyakrabban használt állati eredetű alapanyag. Az érzelmeket persze nehéz legyőzni, de ennek ellenére remélem, hogy nem fog itt a szokásosnál jobban felhevülni a vita, a ló is ugyanolyan élőlény, mint a bíbortetű…!

DSC_4140

….vissza a termékteszthez….

Fizikai tulajdonságok: sűrű, világossárga balzsam, ami ugyan nem szívódik be 100%-ban az én egyébként vízhiányos bőrömbe. Ennek ellenére mindig ott van az a tipikus “nagyon tápláló” érzés, ami a sűrű krémekre jellemző, amire nekem nem feltétlen van szükségem, de télen olyan jól esik, mint egy forrócsoki.:)

DSC_4142

Hatás:
2017 eleji vélemény: Nem mondanám, hogy bármi fantasztikus változást hozott, de én ezt a szérumoktól és az esszenciáktól várom. A hidratálókrém egy stabil funkciójú kötelező darab, ami akkor jó, ha észrevétlenül működik és véletlen sem irritál, szárít, zsírosít. Nekem sikerült eltalálnom egy számomra tökéleteset, amit kitartóan szerettem hosszú hónapokon át. Tavasszal, ahogy melegedett az idő, lemondtam róla, mert nem akart már beszívódni reggelre sem. Egy kisebb tégelybe tettem bele egy keveset szemkörnyékápolónak, mert ebben a szerepben ez a zsíros krém tényleg csodás!
2018 eleji vélemény: Mostanában a rosacea fellágolásával és a rutinom csupaszításával nagyon sok száraz folt jelent meg a bőröm felszínén, amit mindig ezzel kúráltam ki. Overnight megoldotta a problémám gyakorlatilag mindig, az érzékenységet is csökkentette, így ha lehet, még nagyobb a szerelem, mint tavaly ilyenkor.

Újravásárlás: Merem remélni, hogy az áldásos hatásokért a sheavaj és a többi összetevő a felelős, jövő télre megpróbálok egy ehhez hasonló, de lóolajmentes krémet szerezni a kritikus napokra. Jelenleg ugyanis tényleg egyedülálló a rutinomban ez a kis tégely, lóolaj ide vagy oda, örülök, hogy megvásároltam.