Rétegezés aktív hatóanyagokkal

Felmerült a Tindigó VIP Facebook-csoportban, hogy…

 • kell-e hidratálókrém a retinol fölé
 • mennyit kell várni a C-vitaminos szérum feltevése után
 • hova kerül a rutinban a hámlasztó
 • mi történik a pH-val, tönkreteszi-e más kozmetikum pH-ja a retinol hatását

Nos összességében nekem az a válaszom, hogy többet ésszel, mint erővel! Én mindig is a rétegezős rutin híve voltam és az is maradok. Azonban a rétegezés első sorban a hidratálásról szól. Ha aktív hatóanyagokat (savak, C-vitamin, retinolszármazékok) kezdünk alkalmazni, az egész rutint illik átgondolni! Nem szentírás, de eddig én a következő elveket követtem:

 • Retinolból csak a Hadalabo lotionjét, az Alksebor krémet és Tindigó szérumját használtam. A Hadalabo miatt nem módosítottam semmit, Ildi szérumját pedig éjszakára, a rutinom legvégén teszem fel. Azokon az éjszakákon, amikor ezt alkalmaztam, leredukáltam a lépések számát, mert az olajos formula előnye, hogy önmagában is felér legalább 8 lépéssel. Vannak, akik retinol only éjszakákat iktatnak be párnaponta, ez is járható út. Főleg, ha az ember életében rendszeresen vannak olyan napok, amikor túl későn kerül ágyba ahhoz, hogy még kenegessen.:)  Ha gyógyszertári retinolt használnék, nem kennék elé semmit. Így járok el az Alkseborral is, amikor “elönt” a perioralis dermatitis. Fölé viszont gond nélkül jönnek a hidratáló lépések – ez azért is fontos, mert a retinolszármazékok általában szárítanak, így vigyázni kell a bőrünk általános állapotára. (Ez főleg igaz a gyógyszeres, bőrgyógyászok által kirendelt terápiákra!) Tudom, hogy macera, de én ilyen esetben az Alksebort is békén hagyom legalább fél-egy órára, hogy dolgozzon és véletlen se interferáljon vele más krém. Konkrét eredményt várok el, az a minimum, hogy hagyom a krémet hatni!
 • A C-vitaminos szérumok a reggeli rutinom főszereplői szoktak lenni, Ildi szérumát arcmosás után 15 perccel vagy alacsony pH-jú lemosó után azonnal vagy pH-helyreállító toner után azonnal. Ez attól függ, hogy hogy alakul a napom. (Igen, nem a napunkat kell a bőrápolás köré rendezni, hanem a bőrápolást a napunk köré… tudom, hogy van, akinek ez is újdonság, szívleljétek meg!) Utána ismét jön kb. 10 perc várakozás, mert a szérumnak a megfelelő pH kell és ebbe nem szeretnék beavatkozni. Ha valamiért, a C-vitaminért megéri szívni, ez van! Addig lehet kávét főzni meg öltözködni. Fölé jöhet minden más, várakozási idővel niacinamid is, még mielőtt valaki rákérdezne! 🙂
 • A hámlasztást preferencia szerint lemosható formulákkal végzem, de amikor a Cosrx BHA-ját tesztelgettem, ugyanúgy kezeltem, mint a C-vitamint, csak este szórakoztam vele. Alá semmi, kényelmes várakozási idő, fölé bármi egyéb, nem akadályoz semmit szerintem. A hámlasztó krémekkel úgy bánnék, mint a retinolos olajjal. Alá moderált mennyiségű lépés, odafigyelve a kellő hidratálásra. Érdemes egyébként az ilyen krémeket többféleképp kipróbálni, hiszen nehéz egyértelmű tanácsot adni, mindenkinek magának kell kitapasztalnia ezt! Semmit nem érdemes egy próba után félredobni. A Benton 0,5%-os BHA-tonerével nem bántam kishercegnőként, hosszú távon így is érzékeltem az áldásos hatását!
 • Az azelainsavat, bármilyen koncentrációjú formula is, úgy használnám, ahogy az Alksebort: elkülönítve magában, várakozási idővel, de ettől függetlenül jönne utána a többi lépés.
 • A niacinamidos termékeimmel eddig nem tettem kivételt, de nagyobb koncentrációval rendelkező formulákat (pl. TO.) ugyanúgy kicsit elkülönítenék a rutinban, pár perc várakozási idővel. Összességében itt is el lehet mondani, hogy ezek a magas koncentrációjú szérumok könnyedék irritálhatnak is magukban. A C-vitamint és a niacinamidot is bele lehet keverni más hidratálókrémekbe, ez leegyszerűsíti a használatot.

Tanulság és fejmosás azoknak, akik épp _abban_ a szakaszban vannak….

Végső soron ne felejtsétek el, hogy nem az egyszeri használat tökéletessége, hanem a kitartó használat fog eredményt hozni. Természetesen oda kell figyelni a célszerű használatra és az általános jótanácsokra, de nem dől össze a világ akkor sem, ha valamiben pontatlan vagy! Az aktív hatóanyagokkal lehet rugalmasan kísérletezni, de csak akkor fog feltűnni, ha valamit jól vagy éppen rosszul csinálsz, ha nem össze-vissza kensz mindent az arcodra mindenféle rendszer nélkül, hanem követsz valamiféle koncepciót. Nagyon sok kezdő, lelkes bőrápolónál látom, hogy okádják magukra a C-vitamint reggel, a retinolt éjszaka, kétnaponta hámlasztanak AHA-val, háromnaponta BHA-val, biztonság kedvéért minden termékük koreai, így az összeadott niacinamidkoncentráció is az egekben van. Ennek semmi értelme, ez gyakorlatilag pénzkidobás. Higgyétek el, hogy ugyanazt az eredmény sokkal kevesebb termékkel is el lehet érni, ráadásul sokkal hatékonyabban és gördülékenyebben, ha az ember készít magának egy speciális bőrápolós haditervet. Ebben szerintem ezerszer nagyobb izgalom van, mint abban, hogy az ember moderálatlanul mindent magára locsol. Mostanában úgyis nagyon divatos a bullet journal és a tervezgetés mindenféle kreatív formája, ez a bőrápolásban is kiválóan alkalmazható.:) Legyetek profik! 🙂

Rétegezés aktív hatóanyagokkal” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Rivendell szerint:

  A bejegyzés végét lehet úgy is érteni, hogy Neked van egy nagyon profi bullet journal oldalad, ahogy a bőrápolási haditerved vezeted? Mert akkor eléggé érdekelne. 🙂

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s