A Deciem és Brandon Truaxe botrányairól

Nem vagyok bulvároldal és mostanában extrakevés időm van a social médián lógni, de kérdeztétek, ezért megválaszolom. 

A botrány két összetevőből áll: egyrészt ott vannak az alkalmazottaktól származó rossz értékelések a Deciemről, másrészt ott vannak az ügyvezető igazgató, Brandon furcsa instagram posztjai. Az alkalmazottak értékelései első sorban arról szólnak, hogy mennyire diszkriminatív és a nők felé gyűlölködő hangulat uralkodik a cégnél. Brandon pedig szabályos ámokfutásba kezdett a közösségi médiában és olyan húzásai voltak, amelyek bár szimpatikusnak tűnhetnek laikus szemmel, de üzleti szemszögből inkább ijesztőek. Ráadásul 1-2 hete kirakta a Deciemtől a vezetőség oszlopos tagjait, közöttük az alapítótársát is. Azután emellé társul a ködös pletyka, miszerint a kanadai egészségügyi / fogyasztóvédelmi hivatal rászállt a Deciemre a vásárlókat megtévesztő reklámszövegek és minőségellenőrzési problémák miatt.

Brandon, mint minden átlagos zseni, részben őrült. Hogy ez megüti-e a borderline vagy egyéb személyiségzavar szintjét a viselkedése alapján, nem tisztem eldönteni. A történelem során rengeteg művész szenvedett bipoláris depressziótól is, pszichiáterek által leírt és támogatott tény, hogy a mániás epizódok elképesztő termékenységgel járhatnak és ez pozitív eredményeket hoznak. Hagyjuk most a negatív oldalt és a hullámvölgyeket: az ilyen emberek mozgatják a világot. Az ilyen emberek lázadnak, okozzák a forradalmakat, reformálnak a makacsságukkal. Állandóan harcban állnak, egyéni szinten sokszor csúnyán végzik. De tényleg nem kell elsüllyedni a pszichiátriai diagnosztikában, itt spektrumokban gondolkozunk, azaz ugyanannak a viselkedésnek vagy személyiségtípusnak vannak enyhébb és erőteljesebb fokozatai, a semmitől a szélsőségig. ( “Én már csak tudom”, mert én is hipomán vagyok és amikor elkap a gépszíj, le sem lehet lőni, megállíthatatlan vagyok, kreálok és terjesztem az igét. Csak én ilyenkor a barátaimat fárasztom egy hangulatos kocsmában, a blogomat írom vagy épp a medikus csoportomnak papolok az élet értelméről. )
Brandon, ha bekattan és ha átveszi az uralmat a Deciem instagramja felett, többmillióan olvassák a szavait és állnak megrökönyödve. Brandon, ha bekattan, létrehoz egy formabontó márkacsoportot, amit olyan sebességgel vásárolnak az emberek, hogy szinte lehetetlen újragyártani és Brandon, ha bekattan, lerombolja az egészet. A Deciem egy start-up cég, aki sosem látott növekedésen ment keresztül, ezt borzasztó nehéz lehet koordinálni, nem csoda, hogy vannak hibák a gépezetben. Sőt, szerintem csoda, hogy csak ennyi. Parasztul viselkednek a cégvezetők az alkalmazottakkal? Nem csoda, hiszen minimális tapasztalatuk van arról, hogy milyen egy jó vezető, hogyan kell profiként viselkedni. Majd megtanulják, lehet, hogy ez az első nagy pofon, amit kaptak. (Nem az utolsó.) Az információs korban a világ rendje felborult, az Y-, Z- és Alfa-generációk már teljesen máshogyan gondolkodnak (ajánlom ezzel kapcs. Tari Annamária pszichológus könyveit), konzervatív szemmel nézve a szabályok állandó áthágása pedig roppant ijesztő.
A Deciemnél folyton át akarják ugrani a törvényeket és az összetevőket illető szabályozásokat. Őszintén szólva alapból gyanúsak mindig ezek az alacsony árak, akárhogyan is magyarázzák. Ha a Niodból és a Hylamideből jön be annyi bevétel, hogy a TO árai alacsonyan maradhassanak, akkor pedig a két testvérmárka van mégiscsak túlárazva. Számomra kicsit ködös a három közötti minőségbeli viszony, illetve néha megkérdőjelezem, hogy hogyan aránylik egymáshoz az ár-érték arányuk.

Kívülről szemlélve nagyon nehéz megítélni, hogy a februári Deciem botrányoknak milyen kimenetele lesz. Mi lesz Brandonnal, mennyire fog ebbe beleszólni az Estée Lauder, maradhatnak-e a Sephorában (biztosan), okoz-e majd ez a sok cirkusz érezhető forgalomkiesést (szerintem nem), merre halad majd a brand a jövőben. Sok kérdés merül fel: mennyire jó az, ha egy ilyen mamutcéget mégiscsak egy ember képvisel? Mennyire kell megőrizni a személyes kontaktot a vásárlókkal? Ti mennyire tudtok elvonatkoztatni egy cég cselekedeteitől? Akkor is vásároltok, ha rossz a vezetőség? Meddig ível még felfelé a Deciem csillaga, van-e a furcsa instagramposztok mögött hátsó szándék? Az egész csak marketing, egyfajta Kardashianos figyelemfelkeltés? Nagyon jó konteóalap az ez egész…

És végül, de nem utolsó sorban: Ha az alapítókat eltávolítják a képből (mert ha ez így halad előre, nem tudom, meddig marad Brandon sem a helyén…) és az Estée Lauder kezében lesz a Deciem egésze, mi lesz az olcsó üvegcsékkel és a folyamatos újításokkal? 

Ti mit gondoltok? Stabil a bizalmatok a Deciem felé? 

A Deciem és Brandon Truaxe botrányairól” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Ági szerint:

  Akár mennyire is “őrült” Brandon, nekem szimpatikus. A termékekről pedig nálam az dönt, milyen a hatása, mennyire szeretem meg. Nekik is vannak jobban és gyengébben sikerült cuccaik, de ez független az insta posztoktól.

  Kedvelik 1 személy

 2. Kata szerint:

  Számomra a termékeik már lassan egy éve folyamatosan bizonyítanak, van amit már háromszor is újra vettem. A továbbiakban is ezt fogom tenni, amíg a termékek minőségében nem történik negatív változás. Még némi áremelést is elviselnék mert az én bőrömnek tényleg nagyon jót tesznek a termékeik.

  Kedvelik 1 személy

 3. anita szerint:

  Probaltam mindharom almarkatol termekeket, a NIOD-dal 100%-os, a Hylamiddal kb. 70%-os mig a TO-val 40%-os az elegedettsegi ratam.

  Nalam kiverte a biztositekot, hogy instan milyen cinikusan ajanlott egy szinesboru vasarlojanak borvilagositot, csak hogy jobb legyen a napja (kinek is?). Aztan a versenytarsanak odaszur a magas arai miatt, mikozben a NIOD termekek is az egekben vannak. Illetve a ceg alkalmazottjait majmokhoz hasonlitja, csak azert, mert a versenytarsa markaneveben egy masik allat szerepel. Ezek tenyek.
  A Deceimen belul zajlo szexizmust, alkalmazotti tulhajtas minimalberert en pletykakent kezelem, de hajlamos vagyok elhinni arra alapozva, hogy egy kozmetikai marka Instagramja nem a termekekrol szol, hanem kizarolag a CTO selfiejeirol es utazasarol az utobbi hetekben.

  Nekem ezek elegendo indokok egy ceg elutasitasahoz 2018-ban. Ha valosak a cegen beluli problemak, ki kenne magara barmit, ami megalaztato tulmunkaval keszul, csak mert ‘abnormalisan’ olcso?! Mitol masabb emberek tulhajszolasa megszegyenitesekkel tarkitva, mint az allatkiserletek?

  Kedvelik 1 személy

  • Salomé szerint:

   Woah nekem ez a borvilagositos sztori teljesen kimaradt, oszinten szolva nem kovettem olyan szorosan az esemenyeket, utolag olvasgattam utana. Ez tobb, mint meredek. Meg van egy-ket TO cuccom talonban, de van ra sansz, hogy ezzel befejeztem. Btw en ezt a majmos e-mailt egyaltalan nem ertettem, amikor olvastam. Merem remelni, hogy a kozeljovoben valaki bocsanatkeresre fogja kenyszeriteni Brandont.

   Kedvelés

   • anita szerint:

    Az egesz a Drunk Elephant ellen volt kihegyezve szofisztikaltan. Egy gyermeteg majmos grafikat osztott meg instan ahol, az allatkak dobozokat pakolnak azzal a magyarazattal, hogy “nalunk azert hivjuk majmoknak a munkatarsakat, mert senki sem tobb vagy kevesebb a masiktol. ugyanugy allatok mint az elefant.” Namost, ha nem ember altal keszitett dobozokat pakoltak volna az allatkak, meg mosolyra is fakasztott volna. Kisse tulrugta ezt a Drunk Elephant temat Brandon vizualisan is, az adomanyon tul.
    Nalam elsosorban a burkolt rasszizmus verte ki teljesen a biztositekot. Az alkalmazottakkal valo banasmod sem segitett, sot! Amikor az instas amokfutasa volt, akkor szemet szurt a nepotizmus is egy testver fotoja kapcsan mint uj vezeto bemutatasa, es ugyanitt kiemelte B hogy o nem meleg. Hat konyorgom, KI ir le ilyet 2018-ban?!

    Nagyon megszerettem a NIOD termekeit, es az igazan jok hianyozni fognak. Jo erzessel toltott el, hogy az elegedett vasarloi kort gazdagitottam evek ota, es azon a szigeten gyartanak, ahol elek.
    Es hirtelen narcisztikus modon serteget embereket a CTO?!
    Ezert astam bele melyen a botranyba, mert nem akarok feladni semmi jot pletykakra alapozva. Nagyon fontos szamomra az egyenloseg, a masik iranti tisztelet, aminek szikrajat se lattam az utobbi hetekben.
    Elhasznalom amim van, de ennyi volt.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s