A koreai rutin sikeréről

Annyian kérdezik tőlem, hogy miről szól a koreai bőrápolási rutin… muszáj mostmár egy saját összefoglalót írnom, hogy gyorsabban el tudjam magyarázni.

Tíz lépés? TÍZ LÉPÉS?

Nem, valójában nincsen szükség tíz lépésre. A koreai rutin alapvetően egy jó lemosóból, néhány, különböző állagú krémből és nappalra fényvédőből áll. Kiegészítésképp ehhez jönnek a fátyolmaszkok és a különböző pakolások is. A sok lépés a különböző krémek adják, amelyek lehetnek vízszerűek vagy egészen sűrűek is. A koreai rutin alapvetően szétbontja a nyugati multifunkciós krémeket. Öregedésgátlás, folthalványítás, pórusösszehúzás, pattanáskezelés, hámlasztás, hidratálás – ezekért mind külön kozmetikum felel és csak a bőrápoló egyéntől függ, hogy mit épít be a rutinjába és mit hagy ki belőle. A hidratálás kiemelt helyen szerepel, hiszen minden bőrtípusú embernek szüksége van a megfelelő hidratálásra, ami két komponensből áll – az egyik a vízpótlás, a másik a puhítás, avagy a megfelelő zsírok pótlása. Ezért általában a hidratálásért több lépés is felelős, hidratáló tonerek, esszenciák és különböző nehézségű krémek felelnek érte. Én ezt hidratáló sornak nevezem. A saját tapasztalatom szerint különböző konzisztenciájú kozmetikumokkal valóban maximalizálható a hidratáltság mértéke.

A siker titka

Valószínűleg az egész rutin eredményességének az egyik titka, hogy a bőr textúráját a megfelelő hidratálás nagyon látványosan javítja. A felesleges olajtermelés, a száraz foltok, az irritáltság is csökkenhet, így az összkép valóban napról napra javulhat a koreai rutin felépítésével. A koreai rutin pedig tele van hidratáló elemekkel, gyakorlatilag egyik kozmetikum sem szárít.

Nagyon fontos tényező, hogy a koreai rutin igazából egy rituálé. Nap kétszer pár perc valós önkényeztetés, ami tényleg jót tesz az ember lányának / fiának. Valószínűleg nem elhanyagolható a placebo hatás sem, bár ez a két tényező finoman összemosódik. Az én esti rutinom például 100%-ban a lazításról szól, kenegetem a krémeket, végiggondolom az adott napot és a holnapot, ráhangolódok a szabadidős tevékenységeimre, szabadjára engedem a kreativitásom és így tovább. A bőrápolás egy nagyon szó szerint vett formája az önmagunkkal való törődésnek – erre pedig mindenkinek szüksége van! 

A harmadik titok valószínűleg az, hogy Koreában valóban nagy hangsúlyt fektetnek a kinézetre, ezért hitelesek. Ez nyugatról sokaknak betegesnek tűnik, de én több koreaitól azt az értelmezést olvastam, hogy ott valójában igenis elfogadják azt a tényt, hogy az emberek a külső alapján ítéletnek elsőre. Ott nem szégyen az ember kinézetével foglalkozni vagy azon javítani. Ez nem is titok. Nyilván ennek a filozófiának is vannak vadhajtásai, például a tinilányok, akik kozmetikai beavatkozást kapnak az érettségire, de ez messze túlmutat a bőrápoláson. (Nem szeretnék Korea kultúrájáról vitatkozni!!) Az is tény, hogy Koreában és Japánban sokkal nagyobb hagyománya van a fényvédőhasználatnak, ezért a középkorú generáción már látszik a legfőbb öregedésgátlás áldásos hatása. A fényvédőhasználat egészségtudatos!

Korea nagyon jó táptalaja volt a rétegezős rutinnak, hiszen itt a modern technológia és az ősi hagyomány egy helyen találkozhat. Kell ennél több egy kultusz kiépítéséhez? Az innovációs hajlam, a rengeteg állami támogatás, amit a kozmetikai cégek kapnak és az elmúlt évtizedekben felívelő ipar nagyon jó táptalaja voltak valami világhódító létrehozásának. 🙂 Nyugaton meg szükség van a misztikumra is, ami jóformán így is a keleties szinonimája. Erre könnyű rájátszani is, a csomagolások és a furcsa összetevők egyaránt ezt szolgálják. A csomagolásokon egyébként az is jól látszik, hogy Korea profin alkalmazkodik. Most, hogy divatos lett minden, ami minimál és minden, ami gyógyszertárinak hat, szinte minden márka előállt egy professzionális termékcsaláddal. A folyamatosan megújuló termékek pedig vásárlásra sarkallanak, gyakorlatilag nem ismerek olyan embert, aki megállt volna 1 krém beszerzésénél. Korea magába ránt és ha elsőre nem is tetszik, akkor is fogsz még vásárolni, mert izgalmas és ha akarod, ha nem, bekerülsz az örvénybe. 

Még egy apróság: A koreai cégek nagyon erősek pattanáskezelésben! Valahogy sokkal hatékonyabban kezelik az aknét sima drogériás szerekkel, mint nyugaton. Ami nyugaton patikai minőség, azt jóformán a legegyszerűbb koreai krém is tudja. Úgy gondolom, hogy ez is sok kiábrándult nyugati vásárlót tett igazi rajongóvá.

Arról, hogy a különböző termékek között hogy kell a prioritási sorrendet felállítani, itt írtam.

Arról, hogy nem túl sok-e ez így a bőrnek, itt nyilatkoztam.

A koreai rutin sikeréről” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s