A halak, a vese meg a hidratálókrémed

Nem akarlak titeket olyan szavakkal ijesztgetni, hogy ozmózis, de ma sejtbiológiáról lesz szó! A koreai kozmetikumok ugyanis előszeretettel használnak olyan molekulákat, amik nem közvetlenül kötik meg a vizet, mint a hialuronsav, hanem sokkal ügyesebben vonják be a nedvességet a bőrbe és amik közül néhány még mélyebben befolyásolja a bőrbarrier kiépülését.

Mik azok a szerves ozmolitok? Mi van a halakkal? Hogy jön ide a vese?

Kezdjük az elején: az ozmózis röviden az egy félig áteresztő felületen keresztül történő vízmozgást jelenti. Ez a biológiában azt jelenti, hogy a víz arra megy, amerre nagyobb az oldott anyagok koncentrációja. 

Most mindegy minek a koncentrációja, de tudsz még követni?:)

Van egy felület. A két oldalán két oldat. Az egyik oldat koncentráltabb, mint a másik. A felületen keresztül megy a víz. Mindig a koncentráltabb felé.

Így működik az állati sejtet körülvevő hártya is. Ennek viszont az a következménye, hogy ha kívül túlságosan koncentrált a környezet és túl sok víz megy ki, a sejt összeesik. Ha a sejt összeesik, olyan folyamatok indulnak el, amik DNS-károsodáshoz, adott esetben sejthalálhoz vezethetnek. Ha a külvilág koncentrációja túlságosan híg, a víz kintről befelé fog érkezni, ekkor viszont a sejt megduzzad, adott esetben szét is pukkadhat.

The effect of osmosis on cells_01

Ez az ábra a vörösvértesten keresztül mutatja be az ozmózist. Ha a környezetben túl kevés az oldott anyag (alacsony a koncentráció), a víz bemegy a sejtbe, ami megduzzad. Ha a külső környezet koncentrációja magasabb, mint a sejten belüli téré, akkor a víz a félig áteresztő hártyán keresztül KIFELÉ fog mozogni és a sejt összeesik.

Ez nem hangzik túl jól…

Bizony nem! Természetesen a biológia mindenféle jópofa trükköt talált ki annak érdekében, hogy a sejtek nagyjából egészséges méretűek és víztartalmúak maradjanak. Ezt talán úgy a legkönnyebb megérteni, ha evolúciós szemszögből nézzük ezt az egészet.

A tengervíz ugyanis nagyon sós, ezt mindenki tudja. A tengerben mindig a külső környezet lesz a koncentráltabb, de a tengeri élőlények bőre nem veszítheti örökké a vizet a fenti mintára… A sejtek a vízvesztés hatására olyan molekulákat fognak felhalmozni (=felvenni a külső környezetből vagy legyártani), amelyek visszatartják a vizet, azaz emelik a belső koncentrációt. Ilyen a betain, a taurin és az inozitol is. Ők a szerves ozmolitok. (A szerves szó a kémiai felépítésre utal.) Ez a mechanizmus létfontosságú a tengervízben, de ma már gyakorlatilag bizonyított, hogy a szárazföldi élőlényekben, így az emberekben is megmaradt. A történet teljességéhez hozzátartozik, hogy a legtöbb sejt sima ionokkal (nátriummal és káliummal) képes erre a szabályozásra, de az bőrápolás szempontból kevésbé érdekes. Az ionok (szervetlen ozmolitok) nagyon gyorsan reagálnak, a betain, taurin és az inozitol (szerves ozmolitok) pedig lassan gyűlnek fel a sejtben, tehát a tartós alkalmazkodást segítik!

physiciansca

Az emberi szervezetben ez a fajta pontos szabályozás, amit a különböző koncentrációs viszonyok tesznek szükségessé, legtökéletesebben a vesében van jelen. Ahhoz, hogy a vizelettel minden felesleges anyag, adott esetben felesleges víz eltávozhasson ugyanis arra van szükség, hogy a vese rendkívül széles skálán tudja hígítani és sűríteni a vizeletet. Ha azonban a vesesejtek nem dolgoznának ellen az ozmózis természetes hatásának, percek alatt kipukkadnának vagy összeesnének a köztük folyó vizelet koncentrációjának hatására. Többek között ezt is szerves ozmolitok oldják meg, konkrétan pl. az urea. (Ugyanezek a folyamatok tetten érhetőek a májban és az agyban is.)

Hogy jön ez a bőrápoláshoz?

Ezek a szerves ozmolitok illetve a csatornák, amiken keresztül ezek a molekulák mozognak többnyire a bőrben is jelen vannak. Az UV-sugárzás például annyira rontja a bőrbarriert, hogy a TEWL (transepidermal water loss), azaz a vízvesztés szintje nagyon magasra ugrik. Ráadásul a sejt szintű stressz miatt úgy változik a sejten belüli ionok szintje (emelkedő kalciumszint hatására távozik a kálium), hogy az összességében vízvesztéshez fog vezetni. A napfény hatására a bőr sejtjeiből szivárog kifelé a víz, mert a sejteken kívül nagyobb a koncentráció. (Mi van a sejtek körül? Nem a levegő, hanem a sejtek között lévő szabad szemmel érzékelhetetlen folyadéktér.) A sejteken kívüli víz pedig pillanatok alatt elpárolog és ez megnyitja az ördögi kört, ugyanis ha elpárolog a víz, növekszik az oldott anyagok koncentrációja a sejten kívül és ezért még több víz fog távozni a sejtből. A bőr sejtjei úgy harcolnak, hogy a fent is említett molekulák segítségével megpróbálják visszaterelni és bent tartani a vizet.

Ozmózis - Page 1

Csináltam flowchartot, mert hipomán vagyok.

Ugye milyen jó lenne ezeket a molekulákat kívülről is pótolni…

A koreai kozmetikumokban oly népszerű betain is pontosan ezt a célt szolgálja. De hasonlóak a glicerolok, szorbitolok. Sajnos INCI szintre lebontva nehezen tudom minden egyes összetevőről megmondani, hogy pontosan elvégzi-e ezt a fajta hidratálást vagy “”csak”” vizet köt meg, mint a hialuronsav, de nyerő helyzetben egyértelműen akkor vagyunk, ha az adott kozmetikumban mindkét fajta hidratáló molekulából van bőven. Avagy legyen, ami megköti a vizet és legyen ami bent tartja a sejtekben!

Ami még ennél is jobb…

A betain a sejten belül magához húzza a vizet, úgy, hogy leveszi őket a kicsavarodott fehérjékről. Ennek hatására a fehérjék vissza tudnak csavarodni egy olyan állapotba, amiben sokkal hatékonyabban tudnak majd működni. Ez lehetővé teszi a sejt normális működését. Ezen kívül antioxidáns, tehát duplán jól jön a káros sugarak ellen. A fent emlegetett kedvezőtlen sejten belüli ioncseréket is akadályozza, ráadásul a sejteket összekötő és a bőrbarriert alkotó kapcsoló elemek sejten belüli legyártását is serkenti.

Ennél a videónál én sem magyarázhatnék szebben és látványosabban!

Rövid összefoglaló

A bőrünk egy nagyon finoman hangolt szerv. A környezeti változások hatására a sejtek víztartalma gyorsan változik, de mint mindenben, itt is az arany középút az igazi. Épp ezért a sejtek többféleképpen szabályozzák a saját víztartalmukat. Rövidtávon ez ionokkal megy, a hosszú távú alkalmazkodáshoz a szerves ozmolitokra lesz szükség. Ezeket kívülről is bevihetjük (ld. Betaine az INCI-ben), ezzel elősegítve a bőr víztartalmának helyreállítását és a bőr önszabályozását. Kell ennél természetesebb szépségápolási trükk? 🙂 Ez az igazi natúr bőrápolás! 

Van kérdés?:)

Egyéb olvasnivaló:

A cikkhez használt legfőbb forrásaim 1, 2

A halak, a vese meg a hidratálókrémed” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Hajni szerint:

  Szia! Aki használt már Uriage terméket, az már találkozott az ozmózis szóval. Én többet is, nem értettem mit jelent, hogy az Uriage termálvíz tökéletes ozmózisban van a bőrrel, ezért a bőr vizének is nevezik. Ez van a termékek dobozán. Most már akkor tudom, hogy mit takar ez a kifejezés. Köszönjük! Így már sokkal érthetőbb minden.

  Kedvelés

  • Salomé szerint:

   Örülök, hogy segített. Én is használok Uriage termálvizet, de nem olvastam el részletesen a marketing szövegét, ezek szerint viszont sokak találkozhattak ezzel a kifejezéssel. 🙂

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s